Teatern – matscenen med prisbelönta kockar

I Ringen centrum bjuds det på smakupplevelser skapade av välkända kockar i restauranger rekommenderade av White Guide. Allt samlat i ett unikt koncept under namnet Teatern -där du som gäst har fri inblick i köket och blir serverad snabbmat på ett modernt, nischat och lyxigt sätt ifrån olika delar av världen. Frukost, lunch och middag – ensam, i par, med hela familjen eller varför inte i samband med ett uppträdande? Det finns inget som Teatern – Slussen-tidningen har tittat närmre på några av stjärnorna på denna matscen.

I Ringen centrum bjuds det på smakupplevelser skapade av välkända kockar i restauranger rekommenderade av White Guide. Allt samlat i ett unikt koncept under namnet Teatern -där du som gäst har fri inblick i köket och blir serverad snabbmat på ett modernt, nischat och lyxigt sätt ifrån olika delar av världen.
Frukost, lunch och middag – ensam, i par, med hela familjen eller varför inte i samband med ett uppträdande?
Det finns inget som Teatern – Slussen-tidningen har tittat närmre på några av stjärnorna på denna matscen.


Det 38 år gamla centrumet, även kallat ”Porten till Södermalm och Stockholm”, fick en rejäl uppfräschning för fem år sedan när restaurangtorget Teatern stod färdigt i Ringens mitt. Efter att ha varit en byggarbetsplats i nästan ett helt år hade Skanstull välkända och prisbelönta kockar som serverade lyxig snabbmat på nio olika restauranger, under ett och samma tak, på en yta på 550 kvadratmeter.
– Teatern erbjuder uppskattad mat som passar alla, i alla åldrar, säger Mikael Gröndal som är en av ägarna till Snack Bar mittemot MQ och H&M.
Här är konceptet kebab, mackor och sallader på ett sydfranskt sätt, vilket innebär en alldeles särskild tolkning av traditionell snabbmat i Sverige, men med en touch av det sydfranska köket samt inspiration från Nordafrika.
   När erbjudandet om att få vara en del av Teatern dök upp så lockades de av att få jobba med snabbmat och att då göra det på det sätt de själva upplever maten på i södra Frankrike.
– Den fina och mysiga inredningen, kombinerat med take away gör att Snack Bar passar utmärkt i Teatern Ringen.

Oskar Lundbergh i köket på Snack Bar

Kebab på riktigt kött med fräsch yoghurtsås och tunt bröd

Paradrätten är Kebab de veau, som är en kebabrulle gjord på kalvkött – i Sverige är det annars ofta malet och stampat kött. Till Snack Bars kebabrulle är det yoghurtsås och innehållet rullas in i tunt bröd, istället för pita. Mikael menar att den därför även blir hälsosammare än den svenska, traditionella kebabrullen.
– 99,9 procent serverar kebab som är skit – vår är gjord på riktigt och skall kunna ätas dagligen. Den är dock dyrare så vi har att tampas med, säger Mikael.
Snack Bars vegetariska alternativ är en Vegorulle med kikärtskroketter, vilket motsvarar fransk falafel.

Det sydfranska i mackorna yttrar sig till exempel i Le baguette américaine som är en fransk tolkning av hamburgare.
– Fransoser gillar hamburgare men är stolta och vill ha det på sitt sätt.
Hamburgare och pommes frites i baguette med ketchup och majonnäs. Restaurangens sallad innehåller även den kebab – en så kallad ”låda” som man säger i Frankrike när man äter kebab utan bröd, berättar Mikael.
Råvarorna är nummer ett för Snack Bar och vill man inte äta finns möjlighet att stanna upp i shoppandet för att ta en öl eller ett glas vin.

Ägaren Dheeraj Singh i det indiska köket med Anand Kumar och Kamal Singh

Ett modernt indiskt kök inspirerat av livsmedelsförsäljare på Indiens gator, blandat med gammal tradition

Mitt emot KappAhl Kids hittar du Indian street food & Co som drivs av Dheeraj Singh. Här blandas det traditionella indiska köket tillsammans med moderna smaker och hållbara ideal. Denna restaurang är ett nytillskott i Teatern och etablerade sig i början av mars i år.  Dheeraj tackade ja till erbjudandet att öppna ett indiskt snabbmatställe i Teatern, trots redan hela fyra restauranger och fyra foodtrucks. Han tycker att stämningen och kamratandan restaurangerna emellan i Teatern är väldigt fin.
    Köket är inte helt obekant för den som handlat mat i foodtrucken på Hornstulls strand och på Katarina Bangata, men etableringen i Teatern har fört maten närmre Södermalmsborna, där uppskattningen av maten fanns sedan innan.
    Det finns en hel del indiska restauranger på Södermalm men ingen som har samma koncept som Indian street food som dagligen besöks av flera indier inom it-branschen. Foodtrucksen rör sig nu även utanför porten till Södermalm och i områden som Bagarmossen och Sköndal.
– Våra streetside dosas är magiska. Vi erbjuder både veganskt och vegetariskt samt nyttig och glutenfri mat, säger Dheeraj.
Streetside dosas är crêpes på stenmalda linser och ris som serveras med kyckling och västerbottenost, spenat eller potatis. Till detta serveras en linssoppa, kokoschutney och tomatchutney.

Mat från havet med bubblig dryck i alla dess former

Krispig fisk, varmrökt lax, spicy tuna och calamares med cava, champagne, öl eller bubbelvatten är några av de val du kan göra på The Fishery. Restaurangen ligger vid Glitter och ICA och drivs av Carl Ullsten och Malin Söderström, vars koncept är att servera schysst och kvalitativ mat ifrån havet, med dryck till ett lågt pris.
    De blev tillfrågade om att etablera sig i det nya Teatern, mitt under julbordsrusningen i slutet av 2015 och tackade därför först nej, men det nya restaurangkonceptet fick dem att ändra sig.

– Direktkontakten med gästerna och att bjuda på olika typer av underhållning och gästspel för gästerna är unikt, säger Carl.
Gästen förväntar sig att få maten snabbt och vällagad, att det skall vara prisvärt och serviceminded personal.
– Allt vi serverar är färskt och till 99 procent MSC-märkt. Det är unikt att servera fisk på detta sätt till ett lågt pris – modernt och fräscht.
    Signaturrätten är Krispig Fisk, inspirerad av Fish and chips, men denna är tunn och krispig i paneringen samt glutenfri, vilket också är väldigt ovanligt för denna slags mat. Carl och Malin testade hundra recept innan de var nöjda. Till det serveras luftfriterad småpotatis med val av egengjorda dippsåser och lättsyrade grönsaker. Allt serveras sedan i papper, precis som i London.

Teaterns popularitet fortlöper och gästerna är både många och återkommande. På The Fishery finns det stammisar som dagligen återkommer – alla dagar i veckan. Den klassiska lunchgästen är de som jobbar i butiker och på kontor eller hemifrån, i närområdet. Den typiska gästen är unga tjejer och vuxna kvinnor i alla åldrar, samt män från 30 år och uppåt.
    Konceptet för detta restaurangtorg är hög kvalité av mat till bra priser. Hyresvärden AMF-fastigheter nämns av hyresgästerna som lyhörd och positivt inställd till utveckling, vilket har bidragit till att det är lättare för restaurangerna att förändra, uppdatera och utveckla.
Snack Bar, Indian street food & Co och The Fishery besöks av barnfamiljer, Södermalmsbor och arbetande i närområdet. Men flödet är extra stort vid löning och under sommaren när Söder är fullt av turister.


Cassandra Solback

Läs mer