Modekläder som gör skillnad

Unika plagg designade för att passa alla. Tillverkat av skänkta kläder och tyger. Det här är Remake, Stadsmissionens eget design- och modemärke.

En vägg i butiken är ljust rosa, de andra varmt vita. Musik hörs i bakgrunden. Spottarna i taket är riktade mot kläderna som hänger på rad. De är uppdelade efter modell: rutiga storskjortor bredvid stickade tröjor, jackor och byxor i olika material och några få kimonos. Inget plagg är det andra likt även om modellen är densamma. Kläderna har inga storlekar och är unisex. De är tänkt att passa alla – oavsett storlek och könsidentitet. 

– Vem har sagt att jag är en storlek? Jag tycker själv om storlek 44 eller större även om den traditionellt inte passar mig, men det handlar ju om hur det känns. Man får prova sig fram, säger Marie Teike.

Remake startade för 20 år sedan med idén att göra om och återbruka möbler, kläder och textil. Möblerna försvann längs vägen och i dag är det hållbara modekläder och andra textilprodukter som ryggsäckar, väskor och necessärer som produceras av återvunnet material. 

Mängder av tygkassar skänks till Stadsmissionen och blir till nya tygkassar

Miljövänligt mode
Marie Teike är grundare till Remake. Hon är utbildad på London Collage of Fashion och har alltid velat jobba med kläder men förstod tidigt att hon aldrig skulle kunna arbeta inom den traditionella modeindustrin.

–Remake är det sätt som fungerar för mig, där kläder, material och mode kombineras med ett socialt ansvarstagande.

Marie Teike, grundare till Remake i ateljén i Farsta Strand

Hon ser det som ett bra komplement till second-handbutikerna, och eftersom prisbilden är helt annorlunda konkurrerar de heller inte med varandra. Det finns de som tycker att kläderna är dyra. En storskjorta kostar 1 200 kronor och ett par jeans 800.
– Ingen behöver bli utnyttjad när vi producerar våra kläder. Det finns verkligen en skev bild idag av vad kläder borde kosta, säger Marie Teike.

Enligt Naturvårdsverket står produktionen av ett nytt plagg för 80 procent av miljöavtrycket. Att handla second hand i stället för att köpa nya kläder minskar klimatpåverkan rejält. I Sverige konsumerar varje person runt 14 kilo textil per person och år. 

Mycket av kläderna som skänks idag är mer mainstream än de var förr, och plaggen av bra kvalitet är svårare att hitta. 

– Vi kan ta saker som inte har så stark profil och lyfta till en mycket mer intressant produkt och samtidigt inspirera andra, säger Marie.

Modekläder som produceras i Stockholm

Några minuters promenad från Farsta Strands pendeltågsstation ligger ateljén där Remakes kollektioner produceras. Här finns arbetsplatser med symaskiner, plastlådor som innehåller knappar och lappar, en bunt måttband hänger från en provdockas hals. På ett bord ligger en blivande jeansbyxa i lappteknik. Materialet till kläderna kommer från Stadsmissionens huvudlager i Sätra, som i sin tur får in kläder som skänkts till alla olika butiker i Stockholm. Det som inte går att sälja för att det är trasigt, eller svårt att sälja för att det skänks för mycket av samma sorts kläder, är det som blir råmaterialet till Remake. Som till exempel jeans.

Flera byxor blir till ett helt nytt par.

– 2014 gjordes ett omtag på verksamheten och en ny logga skapades. Vi funderade över vad vi hade uppnått och vad vi egentligen var bäst på. Hur gör vi det här systematiskt på bästa sätt för att kunna uppdatera och ta hand om mer saker? Vårt mål är att öka värdet på materialet. Om vi har ett skänkt plagg som vi kan sälja för 40 kronor och vi genom vår uppdatering kan ta 700 kronor för plagget, då har vi ju ökat värdet på gåvan, berättar Marie.

Det görs två kollektioner per år som designas av Marie Teike och Karin Sterner. När en ny kollektion är färdigritad så börjar huvudlagret i Sätra att samla in det material som behövs.

Enkelt återvunnet moderiktigt

– Här produceras plagg som ska ha kvalitet, hålla en hög modegrad och samtidigt vara enkelt att göra, berättar Mia Ek Pettersson, som arbetat på Remake i sju år. Hon är utbildad hantverkspedagog och säger att hon hamnade helt rätt när hon kom hit.

– Vi köper inte in tillbehör om det inte är absolut nödvändigt Är det till exempel ett tänkt blixtlås i designen men det inte finns för tillfället får vi vänta tills det kommer in eller tänka om på designen.

I Farsta produceras alla kläder åt Remake

Ett av basplaggen i kollektionen är skjortan. Just kragen är en del på skjortor som slits mer än annat. Att då ändra eller ta bort den slitna kragen på en annars bra skjorta är ett sätt att förädla och göra den ny igen. Storskjortan i den nuvarande kollektionen finns i olika mönster- och materialkombinationer och består av material från minst tre andra skjortor.

Mia Ek Pettersson visar fram en avkortad korallrosa sidenskjorta där kragen tagits bort. Siden är ett fint material, som en liten sidenlarv spunnit tråden till. Det är bra att låta den typen av skjortor få leva längre.

–Kan vi höja värdet på materialet istället för att det slängs så är det bättre, så klart.

Att göra skillnad

Att var ett socialt företag inom Stockholms Stadsmission betyder att målet med verksamheten i första hand är arbetsträning, och att intäkterna från det som produceras är medlet. Ungefär 30 personer arbetar på Remakes produktion i Farsta Strand, det är både människor som arbetstränar och daglig verksamhet.

Det finns olika anledningar till att någon varit borta från arbetslivet. Det kan också vara ett led i en rehabilitering eller behov av språkträning, eller att hitta rätt förutsättningar för arbete utefter en funktionsvariation.

–Nästa steg efter Remake kan vara ett annat arbete eller kanske studera, för här kommer en del på att de vill plugga eller hitta en annan riktning i livet. Remake passar bra om det behövs en lugnare arbetsplats. Arbetsträning i Stockholms Stadsmissions andra sociala företag som secondhandbutikerna eller inom café och restaurang innebär ofta kundkontakt och lite högre tempo.

Jeansbyxan i lappteknik.

Alla på Remake jobbar utifrån sina egna förutsättningar, och det finns en avdelning som är lite lugnare och tystare för den som behöver det, men alla deltar i den gemensamma produktionen, säger Mia Ek Pettersson.

– Vårt uppdrag är att göra skillnad, inte att vara vinstdrivande.

Remake har fått bra ordning på produktionsprocessen och insamlingen av material, och nu ökar antal färdiga produkter som kan gå ut i butik. Till 2020 kommer det bli mer fokus på fler försäljningsställen.

I dag finns Remake i S:t Paulskyrkan, som är mer som ett showroom med begränsade öppettider. Kläderna finns även på nätbutiken Varié som jobbar med utvald second hand, och hos InspoSTHLM som öppnat en hållbarhetshubb i Moodgallerian.

Ta hand om ditt Remake-plagg

Vilket material plagget är gjort av spelar roll, men tvätta varsamt och vädra ofta. Eftersom kläderna är gjorda av second hand-material är det svårt att veta hur det uppför sig vid användning. Om något skulle gå sönder så kontakta Remake.

7 TIPS PÅ INSPIRATION
Instagram
@textilsmart
@lagningsaktivisterna
@klimatklubben
@anotherblog
@johannanilsson.se
@recoveringshocpaholics
@fact.movement

Text & bild: Annika Jönsson

Läs mer