Gröndal, med höga klippor vända mot Kungsholmen och Essingeöarna i norr, ligger ett stenkast från Reimersholme och möter Aspudden i söder. En småstad i storstaden som bjuder på internationellt känd arkitektur och närhet till vatten och grönska.
Närmar man sig från öster passerar man den nedlagda och riksbekanta stearinfabriken Liljeholmen, som fick sitt namn från grannorten. När till slut också färgtillverkaren Beckers stängde sin verksamhet här var den drygt hundraåriga industriepoken förbi. Numera inrymmer några av byggnaderna kultur i olika former där Färgfabriken är en utställnings- och evenemangslokal välkänd även långt utanför huvudstaden.
Fortsätter man Gröndalsvägen, förbi den lilla småbåtshamnen som skymtar bortom en rad tegelfasader, är man snart i Gröndals centrum. Vid ett av sekelskifteshusen står en man i 70-årsåldern och tvättar fönster. Vattnet skvätter ner på blecket och lämnar mörka fläckar på fasad och trottoar. Några dagar tidigare hade han och frun vårputsat. Så kom klottersanerarna som också ville göra fint.
– Deras tvättmedel måste ha blåst över till våra fönster. Bor man i gatuplan får man räkna med att städa ofta men gifterna de sprutar på väggarna är lite värre. Färgen på dropplåten började släppa. Ja, vad gör man. De måste ju göra sitt jobb. Och det är bra, för det blir lätt smutsigt på en gata som den här, säger han.
Längs huvudgatan passerar en hel del människor och motorburen trafik, sen nästan 20 år även Tvärbanan som stärker kopplingen till flera av Stockholms sydliga närförorter. På andra sidan skapar den tvåvåningshöga, långsmala centrumbyggnaden en slags ryggrad för det lilla samhället och inrymmer de flesta funktioner de boende kan behöva på nära håll. Här finns frisörer, apotek, livsmedelsbutik och bibliotek. Där brukade hans dotter sitta och läsa tills han kom hem från jobbet.
– På 70-talet var det närmast ett skällsord, men hon ville vara ett nyckelbarn, drar han sig till minnes.
Så kallades barn vars båda föräldrar förvärvsarbetade och inte kunde vara hemma när skolan slutat för dagen. De fick en egen nyckel för att kunna ta sig in på egen hand.
– Så blev det inte. Efter skolan fick hon tålmodigt vänta på att lampan tändes i rummet tvärs över gatan. Då visste hon att jag var hemma, fortsätter han.
Internationellt känd arkitektur
Centrumlängan och de angränsande så kallade Stjärnhusen ersatte mer bristfälliga bostäder under andra halvan av 1940-talet och kom, tillsammans med Terrasshuset lite längre bort, att bli internationellt kända för sin unika utformning. Runt hörnet i densamma ligger det lika anrika Lundbergs konditori, vars originalinredning till stora delar fortfarande är intakt. Gröndal är som en småstad i staden, där arkitekturen tydligt definierar dess centrum.
Närhet till vatten och grönska
Platser med liknande kvaliteter hittar man på flera håll i Stockholm. Gröndal är unikt för att i så stor utsträckning omgärdas av vatten. På en anslagstavla vid det lokala båtvarvet kallar man det lite skämtsamt för ”innerstans innersta skärgård”.
– Om du ska skriva om Gröndal måste du också nämna Trekanten och Vinterviken. Där är det jättevackert, säger en man i 50-årsåldern som stannat till för en bit mat och jobb.
Trekanten är en liten bad- och fiskesjö som ligger på gränsen mellan Gröndal och Liljeholmen. Rundar man förbi den eller följer huvudgatan ännu ett stycke västerut kommer man till Ekensberg, som inramar Mörtviken och ligger parallellt med just Vinterviken. Här finns fina stråk att promenera på bergknallarna och längs strandbrynen. Turen kan avslutas på café nära vattnet eller vid kolonilotterna längre in i dalen. Båda dessa sträckor i östvästlig riktning är naturliga sänkor, varav den norra gett stadsdelen dess namn. Ursprungligen var Gröndal ett av flera sommarnöjen i området som med tiden köptes upp och styckades av till mindre tomter.
Här trivs de som uppskattar lugnet, närhet till grönska och vatten men samtidigt vill ha storstadspulsen några minuter bort. Essingeleden, som passerar på höga pelare ovan den gröna dalgången, erbjuder en snabb förbindelse i nordsydlig riktning med den västra delen av staden. Den drogs fram här i mitten av 1960-talet, är Sveriges mest trafikerade väg och del av både E4 och E20. Suset och bruset från däck och motorer ger påtagligt avtryck i området.
FAKTA Gröndal (statistik för 2017)
Antal invånare: 8 278
Yta: 91 hektar
Bildad: 1926
Kommun: Stockholm
Stadsdelsområde: Hägersten-Liljeholmen
Andel bostadsrätter: 69,7 %
Andel hyresrätter: 30,3 %
Medelinkomst: 376 300 kr
Förvärvsarbetande med arbetsplats i området: 1 235
Stina Torén