Specialistläkaren som blev kläddesigner

Specialistläkaren Seika Lee gav aldrig upp hoppet om att förverkliga sin livslånga dröm om att få skapa kläder. Efter oavslutade doktorandstudierna i USA följt av en tvåårig sejour i Paris för designstudier och ihärdigt arbete, förverkligade hon sin dröm med sitt självbetitlade klädmärke, ”Seika Lee”.

Seika Lee är personen som sällan sitter sysslolös. Som specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef på Capio Vårdcentral i Farsta har hon mycket att stå i och en tillvaro fylld med intressanta och förkovrande möten med patienter. Född och uppvuxen i Uppsala med koreanska akademikerföräldrar fanns det tidigt en uttalad förväntan i familjen att studera medicin. Bortom medicinen och det akademiska fanns också ett annat intresse som drog till sig uppmärksamheten – passionen för kläder och drömmen om att få skapa.
– Det var ett självklart val att bli läkare. Men jag har också alltid haft ett stort intresse för kläder och kreativt arbete. Intresset kommer nog hemifrån, båda mina föräldrar är kläd- och konstintresserade. Min mamma ville som jag göra kläder, men fick av min morfar till svar att det inte var aktuellt, en universitetsutbildning var den enda vägen för henne.

1993, vid 19 års ålder, började Seika således studera vid Karolinska Institutet och en sex år lång resa påbörjades där slutdestinationen var en läkarexamen. Krävande studier till trots, hängde passionen för kläder och design med. Under sista terminen kom hon fram till insikten att aldrig kunna komma undan viljan att skapa kläder och tog därför beslutet att satsa på modeskapandet. Beslutet väckte blandade känslor hos omgivningen, en del var stöttande medan andra skeptiska.
– Läkaryrket väcker känslor hos andra. Att lämna det än mer.

Vid det laget väntade redan en doktorandtjänst på ett världsledande laboratorium i transplantationsimmunologi vid Harvard universitetet i USA. Satsningen på modeskapandet fick, för tillfället, ge vika för forskningen. Doktorandperioden skulle dock visa sig bli kortvarig. I en tidigare intervju med webbsidan Shortcut berättade Seika att hon en dag på labbet satt vid sin dator och storgrät istället för att analysera cellprover. När hon påminns om den intervjun blir hon förvånad och skrattar.
– Har jag sagt det i en intervju? Även om jag var intresserad av det jag höll på med så var det ”career move” och prestige som fick mig att välja det. Det höll inte, det var inte det jag ville göra. Eller som min handledare professor Megan Sykes sa när jag skulle säga upp mig ”I never doubted your talent, but your mind wasn’t really there” (Jag tvivlade aldrig på din talang, men ditt sinne var inte riktigt där)

Två veckor senare avslutade Seika doktorandstudierna och en resa hem till Sverige där ett vikariat väntade.

Inspirationen fanns i Paris

Tillbaka i Sverige och nya milleniets intåg innebar en nystart för läkarkarriären. Det blev också startskottet för resan mot den livslånga drömmen om att skapa kläder. I början av 2000-talet läste Seika en artikel om den välkände franska modeskaparen Anne-Valérie Hash och imponerades av hennes avgångskollektion vid Ecole de la Chambre Syndicate de la Coutoure Parisienne i Paris.
– Hon hade till sin avgångskollektion gjort damkläder av gamla herrkostymer och skjortor, den cross-overn med maskulin bas och det feminina uttrycket som slutresultat tilltalade mig.
Seika fann inspiration i Anne-Valérie Hashs arbete och sökte till samma skola i Paris och fick träffa den excentriske rektorn.
– Han satt och rökte och pratade i telefon nästan hela tiden. Lyssnade knappt på mig, men såg på min halvfärdiga portfolio. Han erbjöd mig plats på studs och jag svarade: ”Jaha, men jag ska göra min AT först. Jag kan komma om två år.” Vi kom överens om att det skulle bli så. Så jag började där 2004 efter min AT och inte 2002 när jag var där.

Studietiden i Paris minns Seika med glädje. Att studera vid en sådan anrik skola var mäktigt och känslan av vördnad och stolthet som omfamnade henne var svår att skaka av. Det gav inspiration och styrka att våga satsa på den livslånga drömmen om att skapa kläder.

”A dream come true”

2008, två år efter studierna i Paris, startade hon tillsammans med sin syster Keika Lee klädmärket ”Seika Lee”. Med visionen att jobba som kläddesigner på heltid och försörja sig på det så fort det bara gick, började det hektiska arbetet med debutkollektionen; Seika stod för designen och Keika för det affärsmässiga och marknadsföringen. Arbetet med att skapa en kollektion följer en viss process där både tankar och känslor kan vara svåra att hålla i schack.
– Några idéer flyger runt i huvudet. Alltid en långtidssträcka där man inte verkar göra någonting, där ångesten till slut stegras. Och på något märkligt sätt lyckas man ändå leverera. Oron och ångesten för ett dåligt resultat blir nog aldrig mindre, däremot höjs kvaliteten på arbetet om man systematiskt arbetar vidare.
– Vad gäller kläderna vill jag framför allt att de ska framhäva kvinnorna som bär dem. I den mån det går eftersträvar jag en viss tidlöshet i kombination med hög kvalitet. Det är inte så svårt att göra fina kläder tycker jag. Men design som väcker eftertanke eller ifrågasättande – det är mycket svårare.

Senare under året lanserar Seika debutkollektionen som möts av enbart positiva reaktioner från omgivningen. Att arbeta med och lansera sin första kollektion minns hon var fylld av blandade känslor.
– Det kändes trevande och läskigt, men samtidigt som ”a dream come true”. Inget hade varit möjligt utan min syster. Så här efteråt förstår jag inte varför jag inte alltid var kaxigare. Jag var så sårbar i rollen som kläddesigner.

D som i doktor och designer

Med en lyckad debut i ryggen gick arbetet som designer vidare parallellt med yrket som läkare. I takt med att ytterligare kollektioner lanserades fick modevärlden upp ögonen för designern Seika Lee. 2010 nominerades hon till ”årets rookie” vid modeveckan i Stockholm, 2011 omnämnd som ” framväxande talang” av italienska Vogue och 2012 toppade listan över ”mest omtalade just nu” i mode- och livsstilsmagasinet Plaza Kvinna. Detta menar Seika var ett stort erkännande.

Men med framgångarna kom också verkligheten ikapp; det var inte alltid helt lätt att kombinera rollen som läkare och designer. Seika har i tidigare intervjuer berättat att känslorna för läkaryrket pendlat upp och ner medan passionen för modeskapandet flödade. I början av designkarriären var siktet inställt på att jobba som designer på heltid, men insåg så småningom att det gick att kombinera båda yrkena.
– Efter några år slog det mig att de båda yrkena korsbefruktade varandra, det vill säga privilegiet att få arbeta som läkare och att aldrig behöva ifrågasätta syftet eller meningen med mitt arbete. Arbetet som kläddesigner handlar mer om mitt behov att vilja uttrycka mig kreativt och förmedla en vision.

Trots denna insikt, höll det inte i längden. Efter att ha axlat två helt diametrala roller under sex år och flera kollektioner senare, valde Seika till slut att lägga designkarriärer på is.
– Jag tröttnade. Men jag kommer att fortsätta arbeta kreativt. Med kläder? Antagligen, men inte på samma sätt.
– Det mest krävande var bristen på tid, resurserna räckte aldrig till. Det värsta var att några relationer till nära och kära blev lidande.

Vid en reflektion över den hektiska perioden som läkare och designer finns ändå mycket positivt att hämta, både personligt och yrkesmässigt.
– Jag tycker att båda yrkesrollerna berikar mig, och den ena är en förutsättning för den andra. Om det finns likheter mellan yrkesrollerna vet jag faktiskt inte. Det är klart att en del av arbetsdisciplinen kommer från att ha studerat länge. Att våga vara lite okonventionell i rollen som läkare från att vara kreatör.

Seika Lee – kreatören

Det har nu gått fyra år sedan designkarriären lades på is och idag är Seika verksamhetschef på Capio Vårdcentral i Farsta. Ett arbete som hon talar gott om.
– Det bästa är mötena med patienterna och allt man kan lära sig. De fantastiskt dedikerade människorna som finns i vården som mer än gärna försöker hjälpa en när man ringer eller skriver till dem.

När arbetet inte tar upp all tid och energi spenderas den lediga tiden helst i köket åt matlagning.
– Jag skulle nog kunna ägna all min lediga tid åt att laga mat.
Att vara duktig på att laga god mat är inget hon hymlar om och tror att andra skulle säga samma sak om henne. Men tror likväl också att de förmodligen skulle beskriva henne som en humoristisk, elitistisk och moralisk person som har svårt att passa tider. Själv ser hon sig gärna som tydlig, varm och saklig.

Trots att karriären som modeskapare idag ligger på is är intresset för kläder och kreativt arbete i alla dess genrer och konstarter fortfarande stark.
– Jag har alltid varit intresserad av kläder; vad man vill uttrycka, visa eller dölja. Kläddesign intresserar mig för att kläder finns överallt. I alla samhällen och alla samhällsskikt.
– Nu i dagarna har jag och en väninna bildat en konstnärsduo och lämnar in våra två första alster till Vårsalongen på Liljevalchs. Vi får se vad juryn tycker.

 

Dudi Warsito

Läs mer