Ink Master förändrade Emilias liv totalt

Hon är tatueraren Emilia Lee. Hon är konstnären och galleristen Emilia Lindberg. Sedan hon deltog i TV 6:s realityserie Ink Master Sverige 2012 har karriären gått som på räls. 

Vi har stämt träff på Catapult Tattoo i de pittoreska kvarteren i Röda bergen. Emilia kommer någon minut efter utsatt tid. Hon har på sig en oknäppt stor jacka över en bulsig svart-vit randig långärmad tröja, svarta byxor och svarta löst snörade sneakers. Frisyren, mörkt bruna dreadlocks med några gröna längder, är lite ostyrig.  Emilia ursäktar sig och säger att det är extra stökigt med bussarna nu när Roslagsbanan byggs om.

Emilia visar runt i lokalen märkbart nöjd och stolt. Hon berättar att hon alltid gillat tatueringar. Men eftersom hennes mamma inte ville att hon skulle tatuera sig, så väntade hon tills hon var 18 år och 2 dagar innan hon tatuerade sig första gången. Det har blivit många fler sedan dess, även en i ansiktet vid ena tinningen. Emilia säger att hon gillar färg och att hon känner sig naken utan tatueringar, inte gillar naken hud. Hon visar sin  favorittatuering – ett välgjort porträtt av Greta Garbo som täcker nästan hela hennes högra lår. Jag får gärna ta en bild av benet men hon vill inte att jag tar en bild av hennes ansikte eftersom hon inte är sminkad idag – inte känner sig fin.                           

 Emilia med nålen

Yrkesvalet

– Jag blev tatuerare för att kunna försörja mig. Jag insåg tidigt att det skulle vara mycket svårt att kunna försörja mig som konstnär och måla, det jag allra helst vill hålla på med, berättar Emilia.

På gymnasiet gick Emilia Konst- och Bild i Gävle. Hon fortsatte satsa på konsten och gick på två olika konstskolor under sammanlagt två år. Däremellan var hon lärling hos en tatuerare i Hökarängen i tre år. Under tiden träffade hon sin sons pappa, de flyttade ihop, fick barn, gifte sig och bosatte sig i Gävle. Emilia började jobba som tatuerare. Det var mer en slump att hon kom med i Ink Master 2012. Det hade varit uttagningar. Hon hade inte ansökt. Men så hoppade en av de kvinnliga deltagarna av strax innan serien skulle börja. En kollega tyckte hon skulle söka och hon kom med. Hon kom trea i tävlingen.

Ink Master  

– Mitt deltagande i Ink Master blev livsomvälvande och har betytt jättemycket för mig på många olika sätt, både yrkesmässigt och privat. Jag tror att jag, förutom att vara en skicklig tatuerare, gick hem i tv.  Jag är glad av mig, sprallig och folk brukar tycka att jag är rolig. Programmet var jättebra marknadsföring för mig – man kan säga att Ink Master blev början på min karriär, säger Emilia.

Emilia och en av hennes medtävlare, Fabbe, startade efter Ink Master, Catapult Tattoo tillsammans.  Emilia berättar att hon efter Ink Master har fått tatuera flera rockartister. Hon gillar att hänga med dem och hon får gå på många konserter. Förutom massor av olika tatueringsuppdrag har hon också fått vara DJ och rockjournalist.

–  Mest uppmärksamhet har jag nog fått för att jag tatuerat Slash. Vi gillade varandra så det har blivit en tatuering till. Slash har också tatuerat mig.  Planen är att vi ska ses när han kommer till Sverige i slutet av februari. Jag får vara med om massor av kul grejer!

Privatlivet 

Emilia som pratar och skrattar mycket, tystnar plötsligt och ser fundersam och lite allvarlig ut.

-Det enda negativa med Ink Master var att det blev början på slutet för mitt förhållande med min sons pappa. Vi gled isär. Men man vet inte, det kanske vi hade gjort ändå. Jag flyttade till Stockholm och han bodde kvar i Gävle. Min son, som är nio år, bor hos sin pappa i veckorna och hos mig under veckosluten och under lov. Det går ganska bra men han tycker att det är jobbigt att pendla varje helg.

För två år sedan träffade Emilia Peter. De ska ha barn i början av mars. Emilia berättar att hon bara ska vara föräldraledig några veckor .

– Det är lättare för Peter att vara borta från jobbet. Han är anställd på ett företag och arbetar med IT. Sen är jag inte heller någon person som gillar att vara ute och promenera med barnvagn, sitta i parker och så. Jag vill helst hålla på med mina grejer – måla och gå på keramikkurs, det gör jag på måndagskvällar. Jag tatuerar måndag-onsdag och är på galleriet torsdag-söndag.

Konstnären med eget galleri

Emilia öppnade ett galleri för ett år sen, när hon just fyllt 35 år, Galleri DIVA, med en målarateljé, på Österlånggatan i Gamla stan. Där ställer hon främst ut sin egen konst. Hon berättar att hon efter vårt möte ska träffa en journalist där som följt henne sedan Ink Master. Han gör en dokumentär om henne. Emilia säger att han tror att hon kommer bli något stort.

– Motiven på mina tavlor handlar om mig och mitt liv, men det är inte självporträtt. Jag var ofta på Kungliga Operan när jag växte upp. Min styvpappa jobbade där. Jag sprang runt i hela huset. Jag tyckte det var så spännande med alla vackra ballerinor, kostymer, masker och miljöer. Det har inspirerat mig jättemycket. Det ser man nog i mina tavlor. Första året med galleriet har gått bra. Jag har sålt för mer än jag trodde jag skulle göra. Folk verkar gilla min konst.

På fråga om hon har några ytterligare mål och drömmar kvar svarar hon: – Jag har sökt till Liljevalchs vårsalong flera gånger men hittills inte  kommit med. Men jag ger inte upp, jag ska fortsätta söka tills jag kommer med. Min dröm är att i framtiden kunna bosätta mig i Spanien där det är varmt och skönt, och bara måla tavlor och ha en anställd som sköter galleriet, avslutar Emilia med ett stort leende.

Text och Bild: Anna Carbell Wetterberg

Läs mer