Svensken Jesper Söder kämpar mot ISIS, med livet som insats

Svensken Jesper söder fick nog av att se oskyldiga människor slaktas av terrorgruppen Daesh/IS. I maj 2015 anslöt han sig som frivillig till den kurd dominerade armén och åkte ner till krigszonen trots att familj och vänner vädjade om att han skulle stanna hemma.
– Jag är inte typen som kan skänka 100kr och känna att jag gjort en insats. Hade jag inte åkt ner hade jag nog inte gjort någonting.

Jesper har så länge han minns stått upp för orättvisor och dom svaga i samhället
– Jag är uppfostrad så. Ser jag en dam som ska gå över övergångsstället så hjälper jag henne. Det kommer naturligt för mig och har alltid gjort det.

När kriget mot daesh började uppmärksammas i början av 2015 började Jesper också göra egen research om terrorgruppen för att försöka förstå vad det är som pågår
– Jag sökte mig till daesh egna sida där jag såg avrättningar och massmord, det var hemskt.

Men han valde att inte blunda. Jesper hittar till det kurdiska unionspartiet folkets försvarsenheter, även känt som YPG. Med hjälp från sin spelkompis från Counter strike. Dom har spelat CS sedan de var barn men de träffas för första gången under Rojavas brännande sol.
– Det är väl en blandning mellan civilkurage & idioti att åka till en av världens farligaste ställen säger Jesper och skrattar till.

Jesper blev den förste svensk som utan koppling till regionen anslöt sig till den pågående konflikten mot Daesh i Syrien. 

”Jag var inte redo”

Jesper hade ingen aning om vad han skulle möta när planet landade i Rojava i maj 2015
– Jag hade föreställt mig att hjälpa till på en flyktingförläggning. Att stå och skala potatis hade jag nöjt mig med. Jag ville bara hjälpa till med det lilla jag kunde för ett folk i nöd.

Men uppdraget han fick sig tilldelat innebar en större insats än att stå och skala potatis. Nästan direkt efter att Jesper landade i Rojava fick han en M16 i famnen och skjuts till fronten.
– Jag blev chockad, jag åkte inte till dit för att kriga, det var inte min tanke.

Jesper stannade i Syrien och anslöt sig till kurdiska YPG i kamp mot daesh.
– Ibland var jag på fronten och ibland på högkvarteret för att kartlägga och övervaka daesh. Vi tog tillbaka byar som blivit ockuperade. Det gav flyktingarna en chans att få komma tillbaka till sina hem.

Jesper berättar att han i början funderade på hans uppdrag, och var ofta i chock. Men det släppte han efter ett tag och bara gjorde som han blev tillsagd.

Kampen mot daesh fortsatte i Sverige

Jesper fick väldigt snabbt uppmärksamhet i svenska medier, det berättades historier om svensken som fick nog. Han som osjälviskt åkte ner till Kurdistan för att hjälpa människor. Jesper mister nästan synen när hans befäl två meter framför honom trampar på en mina. Han lägger ut en selfie på Facebook efter olyckan med splitter i ansiktet, varpå han får tiotusentals följare. Kampen mot daesh förs lika mycket med granatkastare som på Twitter.
– Jag köpte wifi, ibland mutade jag andra för att få wifi lånat till mig. Det löste sig, ibland fick jag lägga upp inlägg några dagar efter en händelse då jag inte hade uppkoppling.

Kurderna tyckte om att Jesper rapporterade om vad som hände, han uppmuntrades att fortsätta.
– Jag kände intresse att lägga upp på min facebook, och det visade sig att folk gillade det. Därför fortsatte jag. Jag fick fast wifi efter ett tag då jag fick stöttning från kurderna. Dom ville att världen skulle få veta hur läget ser ut där nere.

”Det handlar inte OM utan NÄR daesh utför ett terrorattentat i Sverige” sa Jesper på SVT morgon 2015.

6 april 2017, dagen innan terrorattentatet på drottninggatan i Stockholm ringer Söder till svenska säpo och berättar att det kommer att ske ett terrorattentat i Sverige. Han har inga uppgifter om när, vart, eller hur.

Den 7 april, dagen efter terrorattentatet i Stockholm spelar Jesper in en video som han publicerar på facebook. Där han sänder ett starkt budskap till Svenska politiker. ”Till Löfven och er alla ansvariga som ser Daesh sympatisörer som offer, vad har ni för ursäkt? Säkerhetstjänsten i Sverige har länge varnat för detta. Fan ta er!”

Videon fick stor spridning och skapade starka reaktioner i media då många menade att Jesper själv kan försöka motarbeta terroraktivitet i Sverige. När Jesper kom hem till Sverige valde han att kandidera för Liberalerna i Trollhättan i Januari 2018, men han drog sig ur efter några månader, anledningarna är oklara.

När världen tittade bort

Jesper har mellan sina resor funnit tid att berätta sin historia för journalisten Johan Fredriksson. Johan har själv gjort flera resor till Syrien. Boken ”När världen tittade bort” skildrar tillvaron vid fronten, men också en berättelse om kärlek, vänskap och saknad. I boken berättar Jesper själv om sin dramatiska tid och hur erfarenheterna förändrat honom som människa. 

”Jag trevar över mitt ansikte med händerna. Känner att jag blöder så in i helvete! Böjer mig framåt och tittar mot Zagros livlösa kropp. Röken stiger från attentatsplatsen. Där Daesh minor exploderat. Blodet sprutar från såret på min underarm. Det är det sista jag ser. Jag hinner bara tänka en sak. Tar allting slut redan här?”

Så skriver Jesper Söder i sin bok om den natt som för evigt satte spår i honom. Rädslan att trampa fel sitter kvar i bakhuvudet.

Han kördes med full fart till ett sjukhus. Utan bedövning. Utan vatten. Med bara en tygbit började sjuksköterskan att plocka ut splitterbitarna i hans ansikte. Han skrek av smärta. Hans arm, helt söndersliten av granatsplitter, syddes ihop. Jesper åkte därefter till Sverige för att återhämta sig. Två veckor senare satt han på ett flyg till Syrien för att fortsätta kampen mot daesh.

– Det är klart att jag tänker på att det kunde varit jag som gick på minan, jag hade bara tur.

”Vi kan inte blunda för vad som händer i andra delar av världen”

Jesper är hemma i Trollhättan. Helgens planer är att rätta prov. Han jobbar som SO lärare på en skola i Trollhättan och trivs med sitt arbete. När Jesper berättar om Kurdistan lyser hans ögon upp, ett ställe han kallar för sitt hem. Om varma människor som alltid är glad att se honom, ger han mat och en sovplats.
– Jag känner familjer i varje by, när jag kommer kramar dom mig och behandlar mig som att jag vore deras son. 

Jesper har blivit en efterfrågad föreläsare hemma i Sverige och reser runt för att föreläsa för politiska partier, skolor och Sveriges riksdag
– Jag anpassar alltid mina föreläsningar efter publik, ändrar vissa detaljer och anpassar innehåll. Mina föreläsningar handlar främst om mina upplevelser, mänskliga rättigheter, etik och moral. Jesper menar att man inte längre dömmer folk efter deras handlingar, utan för deras hudfärg, namn och ursprung. Han anser att många i Sverige är vilsna, även politiska partier. Bara för att vi bor i Sverige ska vi inte blunda för vad som händer i andra delar av världen.

Till skillnad från tidigare besök i Sverige har Jesper gott om tid att umgås med familjemedlemmar vilket uppskattas från båda håll.
– Dom frågar ibland ifall jag ska åka tillbaka och säger ”du åker väl inte dit igen?”. Jag försöker att inte prata om det med dom.

Han har varit hemma i drygt 9månader. När jag frågar ifall han har planer på att åka tillbaka får jag ett kort svar serverat med ett brett leende
– Det kan jag tyvärr inte gå ut med i dagsläget

Känslan av att han är på besök i Sverige är påtaglig, det återstår att se vad Jesper har på agendan härnäst.

Faktaruta

..

Läs mer