Stockholmsverken öppnar mitt i Coronakrisen

Foto: Alfred Rombo

Mitt på Södermalm, i hörnet Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan ligger Stockholmsverken. Det gamla industrinavet med tegelröda kvarter som omvandlas till en kontrastrik arbetsplats, mötesplats och matdestination.
– Vi ville förvandla anonyma och slutna kvarter till en öppen och kreativ plats. Alla bottenvåningar och innergårdarna är därför publika, säger Per Helgesson.

Två kvarter, fyra hus och tre innergårdar till bredden fyllda med spännande verksamhet. Förutom matupplevelser hittar man här några av världens mest kreativa företag inom dataspel, arkitektur och design. Här kan man också mötas och hänga.
– Hit kan man komma till frukost, lunch eller för en AW. I husen runtomkring bor folk, beskriver marknadsområdeschef på AMF Fastigheter Per Helgesson.

Han har varit med från start och berättar om hur de tagit tillbaka namnet Stockholmsverken och hur idén om det gamla hänger ihop med det nya. Namnet Stockholmsverken härstammar från 1940 när ASEA tog över lokalerna för att skapa en Stockholmsfabrik. Då var det ett myller av människor på platsen. AMF har förvaltat kvarteren sedan 90-talet men när de två hyresgästerna försvann 2016 såg de möjligheterna till något nytt. De ville förändra ett B-läge till ett A-läge.

Visionen var att skapa öppna ytor i bottenplan med själ och hjärta. I uppstarten av projektet gjorde AMF Fastigheter fokusgrupper med dataspelsbranschen för att säkert veta vilken typ av miljö som var intressant för dem. På Södermalm finns idag cirka 1 500 spelutvecklare samlade- det är Europas spelutvecklingstätaste plats.
– Den branschen är den största arbetsgivaren på Södermalm idag med företag som Mojang, Paradox, Dice och Epic Games. Runt dem finns andra digitala kluster, säger han.

AMF Fastigheter hyr totalt ut 35 000 kvadratmeter i fyra olika byggnader. Att skapa en mångfald av företag har varit ett av målen, totalt har de 15 kontrakt med olika verksamheter – allt från dataspelsbranschen, Green Peace, arkitektbyråer, design, redovisningsbyrå till etablerade co-working space The Park. Den sistnämnda är den som verkligen bidrar till mångfalden, där över hundra småföretag har sitt kontor.

Projektet är nu i sin slutfas, nästan alla, kontorsutrymmen är uthyrda och när pandemin slog till under våren var det mitt ett läge när restauranger började flytta in och The Park precis skrivit på kontrakt för ytterligare kontorsplatser.
– Pandemin har inte påverkat byggnationen. Det har fungerat. Däremot arbetar många hemifrån, då går inte så många och äter lunch. De nyöppnade restaurangerna får såklart en tuffare start, konstaterar Per Helgesson.

Framtidsspaning om mötesplatser och arbetsplatser
Corona har såklart tömt många platser på människor, men längtan till att mötas igen är stark.
– Jag är inte orolig för kontorets vara eller icke vara, nu gäller det att titta framåt och lyssna in kunderna säger han.

När vi kan mötas igen vet vi inte. AMF Fastigheter också svårt att säga nu hur kontoren fullt ut påverkas av Corona. Men de vet att det finns en stark vilja hos sina företag att ses igen.
– Det är svårare att skapa en gemensam kultur digitalt. Jag är inte orolig för kontorets vara eller icke vara. Däremot kan utformningen framöver spela roll. Vi för dialog med företagen och andra för att försöka förstå hur framtidens arbetsplatser kan se ut.

Det finns ingen rädsla för att kontoren ska försvinna och inte behövas. För de flesta kommer det inte vara så stor skillnad.
– De kontor som byggts på senare år är redan anpassade, där är inte hundra stolar till hundra personer, det är ett större fokus på sociala ytor och skapande tillsammans. Kanske vill man efter Corona ha större yta istället för mindre, vi vet ännu inte. Vi arbetar med att utveckla och tänka framåt, säger Per Helgesson.

Läs vidare om Stockholmsverken och Gigafood som tänker nytt i kristider.

Emma Jansson

Läs mer