Seniorträffarna får vänta

Precis när Gnesta kommun trodde att de kunde öppna upp mötesplatsen Träffpunkten igen satte en andra våg av smittspridning stopp. Hanna Norberg, aktivitetssamordnare på Gnesta kommun, märker av frustrationen bland besökarna.

– De är ledsna och arga. De känner sig exkluderade från sin plats. 

På grund av Coronapandemin fick kommunen stänga Träffpunkten den 3 april i år. I vanliga fall finns där allt från sittgympa och samtalsgrupper till bingo, handgympa och frukostgrupp. Aktiviteterna leds på frivillig basis av pensionärerna själva.

Då närmade sig sommaren och efter några veckor kunde många aktiviteter förläggas utomhus i stället. Ända in i oktober var det upp till femton personer på sittgympan. När nu en andra våg av smittspridning har dragit in över landet går vi mot kallare tider.

– Jag märker på de äldre att de är trötta på situationen. Jag ser från kontoret när de sitter ute och fikar på fredagarna. De tycker att det är jättetråkigt och känner sig ensamma, säger Hanna Norberg.

Enligt Hanna Norberg är äldre den grupp som har drabbats hårdast av pandemin – inte bara för att de blir sjukare rent fysiskt utan också från ett socialt perspektiv. Ensamheten späs på av att vissa som i normala fall får hemtjänst har avsagt sig den av rädsla för att smittas. För vissa uteblir också den sociala kontakten från annars vardagliga ärenden som handling eller besök på vårdcentralen.

Kommunen har en frivilligverksamhet med volontärer som hjälper till med handling och kommer hem till äldre för att prata. Men många av volontärerna är själva äldre och därmed riskgrupp.

– Nu har vi fått fler volontärer som hjälper till med just handling. Även Powerhuset är viktigt (se separat artikel). Det fyller ett tomrum.

Hanna Norberg förklarar att politikerna verkligen ville öppna restaurangen. Situationen försvåras dock av att verksamheten gäller äldre.

– Vissa är dementa och har svårt att ta till sig information, säger Hanna Norberg.

Faktaruta Träffpunkten

Mötesplats för seniorer som drivs av Gnesta kommun. Här finns lunchservering varje dag och olika aktivitetsgrupper som leds på frivillig basis.

Öppettider:

Vardagar 10.00–16.00Helger 10.30–14.30

Lunch 11.30- 13.30, sju dagar i veckan, året om

Besöksadress:Torggatan 6, Gnesta

Maja Berggren

Läs mer