Powerhuset minskar det digitala utanförskapet

Minska ensamheten och det digitala utanförskapet bland äldre i Gnesta. Det är syftet med Powerhusets kurser i mobilkunskap och datorkunskap. Kurserna har kunnat bli verklighet tack vare ett stöd på 600 000 kronor från Socialstyrelsen.  

– Vi fick snabbt 130 anmälningar, säger Jan Ancker, ordförande i SPF Seniorerna och Gnesta Seniorsamverkan som driver Powerhuset.

Ungefär 500 meter från Träffpunkten ligger Powerhuset. En lång och stadig ramp leder upp till extradörren – väl anpassad för den som är rullstolsburen eller använder rullator. Men Ingrid Ångström, 77, går med raska steg mot trappan till huvudingången. Hon ska på datorkunskap.

– Jag går grundkursen eftersom jag vill ta det från början. Men helt borta är jag inte – jag betalar redan räkningarna på datorn.

Både dator- och mobilkunskap

Det var i våras som Socialstyrelsen beviljade 600 000 kronor i stöd till Powerhuset. Pengarna är öronmärkta för att minska ensamheten och det digitala utanförskapet bland seniorer. ABF och Vuxenskolan håller i själva utbildningen medan Powerhuset står för lokaler och datorer. Upplägget är tre kurser i datorkunskap och två kurser i mobilkunskap på olika nivåer.

Kurserna drog igång för fyra veckor sedan – när Folkhälsomyndigheten lättade på restriktionerna för personer över 70 år. Preliminärt kommer kurserna att hålla på fram till slutet av april.

– Om nya restriktioner införs behöver vi nog stänga ner Powerhuset. Det vore förödande.

Precis som Hanna Norberg på Gnesta kommun menar Jan Ancker att Powerhuset är ett viktigt komplement till Träffpunkten. Powerhuset riktar sig till pigga seniorer och har ännu mer fokus på aktiviteter. Här finns språkcafé, släktforskning, målning, träslöjd, konserter, föredrag – och nu datorkurser.

– Under nedstängningen i våras var det många som blev nedstämda och deprimerade. De kände hopplöshet. Många har sagt att tipspromenaderna som vi anordnade var det enda de hade att se fram emot.

Ingrid Ångström speglar sig i bilrutan på sin ljusblå Volvo V70. Hon rättar till det vita håret som har ställt sig upp i blåsten.

– Det finns datorkurser på andra ställen men de här är gratis. Helt suveränt. Och så får jag komma iväg några timmar varje dag. Jag bor tyvärr ensam så Powerhuset betyder jättemycket för mig.

Faktaruta Powerhuset

Mötesplats för seniorer som drivs av Gnesta kommun, PRO (Pensionärernas Riksorganisation) och SPF Seniorerna. ”Aldrig ensam i Gnesta” är ledorden som ligger till grund för samarbetet. Även de som inte är medlem i någon av pensionärsföreningarna är välkomna. Här finns möjlighet att bara komma in och umgås eller att delta i någon av alla aktivitetsgrupperna.

Öpettider:

Måndag till fredag 10.00–15.00

Besöksadress:

Dagagatan 22, Gnesta

Maja Berggren

Läs mer