Olena Velychko från Nordic Ukraine Forum/Palianytsia, omgiven av volontärer.
Hjälporganisationen Palianytsia samlar in kläder och hygienprodukter till ukrainska flyktingar. Verksamheten var igång med full kraft, redan tre dagar efter Putins invasion i Ukraina.
– Vår styrka var att vi mobiliserade snabbt. Jag blev chockad över att alla andra stora organisationer var ganska lugna, vi såg ett sådant enormt hjälpbehov, säger Olena Velychko, en av initiativtagarna till Palianytsia.
Ordet ”Palianytsia” betyder ”bröd” på ukrainska, ett ord som kan vara svårt för ryssar att uttala. På rysk TV har man även blandat ihop de snarlika orden för bröd och jordgubbe, något som roar ukrainare. Ordet har fått markera den ukrainska motståndsrörelsen som är etablerad runtom i världen, i form av många sinsemellan oberoende organisationer.
Palianytsia i Stockholm startades på Initiativ av medlemmar i Nordic Ukraine Forum – en organisation som har funnits sedan 2014 med säte på Sveavägen i Stockholm. Syftet med forumet är att samla ukrainare i Sverige kring politiska och kulturella frågor. Man har också en nära kontakt med den ukrainska ambassaden i Stockholm. När Putin invaderade Ukraina i februari 2022 fanns redan en verksamhet inriktad på militära hjälpsändningar till Ukraina. Denna utökades nu till att även omfatta klädinsamlingar till förmån för ukrainska flyktingar.
10 ton kläder och en Jordgubbsprins
Det kom in väldigt mycket kläder till Sveavägen som militären inte behövde, däremot började det dyka upp alltfler flyktingar. Var man skulle förvara kläderna blev snabbt ett problem – det behövdes en ny lokal.
– Det fanns kläder, det fanns ett enormt behov! Oj, hur ska vi göra detta, tänkte jag. Jag har aldrig gjort det tidigare, berättar Olena.
En dag fick man kontakt med Jordgubbsprinsen, Sveriges tredje största flyttfirma. Jordgubbsprinsen erbjöd sig att låna ut ett garage i Axelsberg där man kunde dela ut kläderna som nu uppgick till omkring tio ton.
– Från det att vi fick nycklarna till garaget tog det två dygn så var vår verksamhet igång här, berättar Olena. Vi är ingen professionell hjälporganisation, vi är en grupp ukrainare i Stockholm som ville göra något. Men vi åkte iväg och köpte 62 klädställningar och 3 000 galgar på Ikea, något vi finansierade privat med hjälp av kompisar.
Palianytsia har öppet sex-sju dagar i veckan och många av volontärerna är själva flyktingar i transit, boendes på Migrationsverkets förläggningar i Stockholm. Ingen vet vart de ska skickas och när. I väntan på att slussas vidare är det många som kommer hit för att hjälpa till, fika och hämta kläder.
– Vi har skapat ett mycket starkt community, säger Olena. Många av volontärerna kommer hit varje dag. Ukrainska ambassadörens fru var här också och gjorde en insamling tillsammans med Futuraskolan. Vi arbetar i ständig och nära kontakt med ambassaden.
12 000 besök på två månader
Palianytsia har ca 200 besökare per dag och antalet unika besökare är närmare 9 000. 50 procent av besökarna är kvinnor, 40 procent är barn främst i skolåldern och 10 procent är män. 90 procent av volontärerna är själva flyktingar. Information om verksamheten sprids inte bara online utan även med flygblad och affischer på stan.
Fortsatt stort hjälpbehov
Många av flyktingarna som varit i Sverige i några månader har ännu inte fått bidrag. En del har redan fått jobb men inte samordningsnummer, en förutsättning för att få arbeta i Sverige.
– Palianytsia har fått en del privata donationer och Arvid Nordqvist har donerat kaffe. Vi behöver fortfarande volontärer och donationer. Vi söker ständigt volontärer som talar engelska, för att underlätta i kontakterna utåt. Vi behöver också hjälp med att sortera kläder – att folk hjälper med sin tid. Vi behöver alltid hygienprodukter, vi har en lista. Mensskydd, blöjor, schampo, deodoranter, basala produkter framförallt. Vi tar inte emot mat. Det skickas till Sveavägen. Ingenting kastas. Blir det något kvar av kläder och hygienartiklar kommer vi skicka det till Ukraina, säger Olena.
Mer information om Palianytsia finns på: https://www.facebook.com/palianytsiaSE/
Nordic Ukraine Forum: Nordic Ukraine Forum (nuforum.se)
Helena Lindqvist