Ericsson Globe öppnar upp som padelarena

Entrén in till Globen Padel. Foto Tobias Wahlqvist.

Nordens största evenemangsområde har stått tomt sedan den 12 mars. Den 1 november öppnade Globen upp som padelarena med 14 padelbanor. 
– Det känns helt fantastiskt men samtidigt lite tudelat då vi har möjlighet att göra det här på grund av de tråkiga omständigheterna som råder i samhället, berättar Frida Höök delägare i Globen Padel.

Idéen om att omvandla Ericsson Globe till padelarena växte fram tidigt i höstas. Grundarna till Globel Padel har under året letat efter nya lokaler för att bygga fler padelbanor i Stockholm där efterfrågan är hög. Samtidigt har evenemangsarrangören Stockholm Live sökt företag som vill lägga en temporär verksamt i lokalen som stått tom sen i våras. I detta möttes båda parter och bestämde tillsammans att fylla arenan med 14 padelbanor. Hur länge Globen kommer användas som padelarena är ännu inte fast beslutat.
– Det finns inget spikat slutdatum, men de som tecknar ett tremånadersabonnemang får förtur att teckna ett nytt efter januari, säger Peter Hansson VD för Globen Padel till Dagens Nyheter.  

Padeltennis växer hysteriskt i Sverige.

Padel är en racketsport som beskrivs som en blandning mellan tennis och squash. Sporten uppfanns i Acapulco, Mexico under slutet av 60-talet. Liknande sport ska ha spelats på brittiska kryssningsfartyg under 1920-talet. Idag är det den snabbast växande sporten i Sverige med omkring 500 000 utövare. Totalt finns det 2000 banor i landet vara 200 finns i Stockholmsområdet.

Fullbokad padelarena med 85 meter i takhöjd. Foto Tobias Wahlqvist.

– Vi tar folkhälsomyndighetens restriktioner på allvar och vi har arbetat hårt för att skapa ett flöde där de som spelar padel ska kunna undvika närkontakt med andra människor, säger Frida Höök.
Totalt kan 52 personer spela i arenan samtidigt men för att undvika trängsel och att spelare går in och ut samtidigt läggs starttiderna på hel- och halvtimmar. Alla spelare uppmanas att byta om hemma men de som är i behov av omklädningsrum tilldelas ett av de fyra omklädningsrummen som finns att tillgå. Inga andra gäster utom spelare och personal får vistas i lokalen.

Globen Padel öppnade första november och initiativet har tagits emot över förvänta. Efterfrågan att få spela i Globen var så pass hög att samtliga speltider två veckor framåt blev snabbt fullbokade. 
– Att det skulle bli så här stort trodde vi inte, berättar Frida Höök.

Fakta om padel

  • Poängräkningen är den samma som i tennis.
  • En match spelas bästa av tre set.
  • Spelas oftast som dubbel med två par. Det finns också singelbanor för två spelare.
  • Padel är störst i Argentina med cirka två miljoner utövare. Näst störst är sporten i Spanien.
  • Sveriges första padelbana byggdes i Båstad 1998.
  • VM i padel spelades första gången 1992.

Text Mikaela Landeström

Läs mer