En timme med Jenny Alversjö, programledare på TV4

Varje dag äter över miljoner tittare frukost med Jenny Alversjö, programledare på TV 4. Ett yrke som kräver starkt driv, fysik och år av träning.

Enligt hennes barn älskar hon att förklara saker. ”Det är hon bra på, även om vi inte alltid orkar lyssna”, säger de.

Klockan är kvart i sex och TV 4 Nyhetsmorgons startvinjett spelas upp. Efter nyheterna hälsar programledarna Steffo Thörnqvist och Jenny Alversjö oss välkomna till ännu en ny dag. De lotsar oss igenom en blandad kompott av nyheter innan morgonens sändning avslutas klockan tio.

Det gäller att vara snabb

Tio minuter senare har Jenny hunnit byta om, det är svårt att se att hon varit vaken sedan klockan två i morse. På vägen till redaktionsmötet inför morgondagen hinner hon berätta att hon i princip arbetar dygnet runt de dagar då hon är med i sändning. Händer det någonting stort i världen ändras hela körschemat, många är gångerna då de får börja om med ett blankt papper.

– Då gäller det att snabbt få fram de bästa gästerna så att tittarna väljer oss, och att all fakta är korrekt. Det är väldigt roligt att jobba sådana morgnar.

Arbetar i princip dygnet runt

Löpande under kvällen levereras sedan redaktionens research inför morgondagens sändning. Det är mycket att läsa och mycket att plugga på. Det tar sina timmar.

-Sedan försöker man väl släcka vid halvt tio, så man får några timmars sömn i alla fall.

Ibland somnar hon, ibland går det inte alls, som i morse då Jenny vaknade klockan två och var klarvaken trots att hon egentligen hade behövt sova längre.

-Huvudet malde så då gick jag upp och började jobba istället, innan jag kom hit vid kvart i fyra. Halv fem är det dags för sminket, det tar en timme.

Kanske är det inte en slump att Jenny har varit framgångsrik inom både simning, elitgymnastik samt tävlat på landslagsnivå i vattenpolo. Idrottsgrenar som ställer stora krav både på snabbhet, uthållighet och mental styrka.

Gråt och tandagnisslan

Livet i rutan kan vara svårt att kombinera med familjeliv och småbarn. Idag är Jenny skild och sedan barnen blivit stora, fungerar det bra. Hon bor på promenadavstånd till lägenheten på Östermalm tillsammans med tillsammans med en dotter som är 18 år och en son som är 15 år. Värre var det när de var små.

– Då var det gråt och tandagnisslan när man skulle gå till jobbet mitt i natten. Jag slets mellan föräldravärlden och att arbeta här, men allt går ju.

Skönt att tvätta av sig jobbet

Jenny ser precis ut som hon gör i TV rutan, inte en tillstymmelse till rynka trots sina 44 år. På frågan om utseende, kläder och skönhet är viktigt för henne menar hon att det bara är ett av hennes ansikten.

– Mitt TV-ansikte kan vara skönt att ta bort rent fysiskt, som att tvätta av sig jobbet. Jag tycker det är viktigt att vara ärlig och förmedla livets alla sidor, inte bara det som är fint och vackert.

Offentlig person i hela sitt vuxna liv

Eftersom Jenny varit en offentlig person sedan hon som 22-åring började på TV4 i Skåne, i princip hela sitt vuxna liv, vet hon inte om något annat. Hon har alltid älskat att arbeta med rörlig bild och valde den inriktningen tidigt. Offentligheten är som hon menar en konsekvens av att vara TV-journalist som har både fördelar och nackdelar.

-Jag har aldrig strävat mot att bli en offentlig person i sig, men är man ambitiös och vill jobba med programformat i TV så blir man ju det. Desto större framgång, ju mer offentlig blir man.

Medaljens baksida

Genom åren har hon arbetat både som undersökande journalist på ”Kalla Fakta” och ”På bar gärning” samt varit programledare för bredare format som TV 4 Nyhetsmorgon. Hon har varit utsatt för mycket tyckande, hat, hot och förföljelser, något som såklart drabbat även hennes familj.

-Nackdelarna är ju uppenbara, det är så många som mår dåligt, och eftersom jag kanske är den första de möter på morgonen är det väl lätt att ta ut sin frustration på just mig, jag kan ta det, men jag förstår inte hur man kan må bättre av att hata.

Mobbing får dig lätt att tystna

Under sin barndom blev Jenny under en tid utsatt för mobbing och hon är medveten om hur lätt det är att tystna och välja att hålla sig undan för att slippa hot och hat. Men att som journalist låta sig tystas av hatet som genomsyrar samhället menar hon vore allvarligt och väldigt farligt för demokratin.

– Min uppgift är ju att vara den offentliga rösten. Då kan jag ju inte backa för att jag tycker att det är obehagligt.

Civilkurage i generna och musik på schemat

Jenny och hennes tre år yngre syster växte upp i en av Stockholms förorter tillsammans med en egenföretagande mamma och en pappa som arbetade vid idrottsförvaltningen. Ett hem där man inte var rädd för att framföra sin mening.

– Civilkurage och att inte vara rädd auktoriteter, det försöker jag föra vidare även till mina barn, berättar Jenny.

I fjärde klass började hon på Adolf Fredriks Musikklasser. För Jenny handlar musik om känslor och hon tror musiken kan ha spelat en viss roll i hennes framgång som programledare.

-Musiken gör dig lyhörd för samspel, det blir många övergångar och tajta ämnesbyten, så att ha känsla för nyanser och rytm är avgörande.

Lokal TV – bästa skolan

Efter ekonomistudier vid Handelshögskolan i Göteborg, som trots att hon tyckte det var ganska tråkigt födde ett intresse för världen och politiken.

-Det var nog min nyfikenhet, mitt intresse för människor och en annons för Södra Vätterbygdens Folkhögskola, som fick mig att fundera på om inte journalistiken vore något för mig.

Utbildningen blev Jennys biljett till TV 4 Skåne och ett liv i rutan.

-Lokal TV var en bra väg in, man lärde sig hantverket, de var helt ovärderliga år, en tid jag aldrig skulle vilja vara utan.

Nyfikenhet och barnuppfostran

För att bli en bra journalist tror Jenny att nyfikenheten är ett måste.

– Även om jag kommer av mig mitt i sändning har jag alltid min nyfikenhet att luta mig mot, Det är där frågorna bor och den sviker dig aldrig, säger hon.

Hennes barn skulle säga att hon tycker om att förklara saker och att det hon säger verkligen landar. Hon tillstår att det inte alltid som de orkar lyssna.

-Jag tycker det är viktigt att bekräfta nyfikenheten och alla ”varför då”-frågor, särskilt när barnen var små. Jag vill att de ska förstå och det är nog samma med tittarna.

-Mina barn skulle nog också säga att jag är envis, att jag har tålamod och stark vilja, men för hoppningsvis säger de också att jag är väldigt kärleksfull, hennes ögon ler med en värme som talar sitt eget språk.

Första sommarsemestern på 7 år

Många somrar har hon inte varit ledig alls och för första gången på sju år kommer hon att få fyra veckor sammanhängande semester.

-Jag har blivit bättre på att vara ledig, men är man journalist släpper man ju aldrig.

Vad hon ska göra på sin semester har hon inte bestämt, hon vet i alla fall att hon vill vara med sina barn så mycket hon kan.

-Jag älskar att resa, äta god mat och prova viner.

Det kan vara lite svårt det där med maten eftersom hon är både mjölkprotein och glutenallergisk, men tvingas hon välja så blir det spagetti och köttfärssås.

– Och champagne. Varje dag, men det går ju inte, skrattar hon.

Jenny tittar på klockan, fyra timmars livesändning innebär, utöver alla timmars förberedelser även ett adrenalinpåslag, hon är väldigt trött.

-Nu går jag nog hem och försöker sova någon timme. Jag behöver släppa den här morgonen för att göra plats i hjärnan åt morgondagen.

Maria Midby Arén

Läs mer