”Det var inte farligt att våga”

Gästhuset på Emmas tomt välkomnar nu flyktingar från Ukraina

När Ryssland invaderade Ukraina fattade Emma Weman och hennes man snabbt beslutet att öppna upp sitt hem för flyktingar från Ukraina.

– Vi pratade inte ens med varandra utan hade funderat ihop samma sak på varsitt håll, det vill säga ”vad kan vi avvara och hur gör vi det?”.

Emma berättar att hon nästan fick panik när beskedet om kriget kom. Just när hon börjat andas ut från den långa pandemitiden så kastades hon in i samma skrämmande känsla igen. En kris-känsla som berör och upprör och där den enorma ovissheten tar över.

– Jag har tre barn som är fyra, åtta och tio år, och allt blev väldigt konkret och det är lätt att sätta sig in i känslan om motsvarande skulle hänt vår familj här i Sverige och då kändes det självklart att göra det vi kunde.

Den första familjen flyttar in

Emma och hennes familj bor i Nacka utanför Stockholm och de har ett Attefallshus på tomten som de kunde erbjuda. Napp blev det snabbt via en Facebook-grupp, ”Ukrainan Refugees…” där de kunde komma i kontakt med flyktingar som sökte boende i Sverige. Det kom många förfrågningar och en vecka senare flyttade en kvinna med en 25-årig dotter in i huset på Emmas tomt. Med sig från Ukraina hade de också sin katt.

– Det kändes nervöst. Hur skulle det bli liksom? Dottern pratade bra engelska men mamman pratade ingen engelska alls.

Båda de ukrainska kvinnorna var bestämda över att göra det bästa av sin situation och dottern fick snabbt ett jobb på en restaurang inne i stan. Emma hjälpte henne att läsa igenom anställningsavtalet.

– Det var vissa förmåner som arbetsgivaren kryssat bort och jag ju gärna velat läsa det innan hon skrev på, men det kändes ändå som en bra början för henne att komma i gång på arbetsmarknaden.

Eftersom Emma bor en bit ut från stan så fungerade det inte praktiskt att kvinnan och dottern bodde kvar eftersom det skulle bli sena kvällar på restaurangen för dottern och det var svårt med kommunikationerna.

En ny familj i huset

– Det var emotionellt med hela situationen och vi kände att vi behövde lite tid att landa efter att de flyttat ut. Vi uppdaterade ändå annonsen ganska kort därefter och denna gång hjälpte vi, tillsammans med en granne i området vi bor i, två systrar med varsitt barn till varsitt boende i närheten av varandra.

In i Attefallshuset på tomten hos Emmas familj flyttade nu Katerina och hennes dotter Maria, 6 år. Det var för drygt en månad sedan. Katerina har redan fått jobb.

– Båda systrarna har fått jobb som lärare på den ukrainska skola som inrättats på Nordiska muséet. Det är så enkelt att organisera sig nu, alla har en telefon och sociala medier är verkligen fantastiskt i detta avseende!

De som Emma kommit i kontakt med från Ukraina är högutbildade personer från Kiev. De vill göra rätt för sig på alla sätt och betala för boendet, men överenskommelsen de gjort nu är att de inte behöver betala så länge de inte har en inkomst.

– Vi försöker hitta en bra roll som fungerar för oss som familj. Att kunna vara bollplank och hjälpa till, men liksom inte ”göra för mycket”. Att exempelvis hjälpa till att ta fram numret till vårdcentralen men inte ringa eller skjutsa dit.

Emmas barn har hittat sätt att umgås med sina nya grannar. De hittar olika appar och spel och de spelar fotboll och löser situationerna de hamnar i gemensamt utan att se några problem.

– Jag mår bättre själv av att kunna göra något i den här skrämmande situationen. Vi funderade på om det var rätt att vi på ett sätt nu för kriget närmare våra barn, men kom ändå fram till att vi vill vara ett bra exempel. Och visa värderingar i stället för att bara prata värderingar.

Veronica Aderö

Emma vill visa sina barn värderingar, inte bara prata om dem.

Om du ska ta emot flyktingar:

  • Lokalt: Sök upp en Facebook-grupp i ditt område som förmedlar bostäder till sökande
  • Förmedla jobb: Bland annat Novare Rekrytering har startat jobbcenter för flyktingar
  • Tips från Emma Weman: Sätt gränser för dig själv. Vad kan du tänka dig att ställa upp med och hur länge? Var tydlig. Det tar tid och engagemang men det finns mycket tips och stöd att få bland andra människor som också tar emot flyktingar.

Läs mer