Stella har fått en ny cykel – drömmer om cykeläventyr

Utanför en cykelaffär i Kungens kurva träffar jag tolvåriga Stella som precis rullat ut en ny cykel.
Det blev en mountainbike fast ändå inte. En cykel liksom mittemellan, berättar hon.

Stella bor i Huddinge och har precis fyllt år. Som födelsedagspresent fick hon välja ut en ny cykel eftersom hennes gamla blivit för liten. ”En mountainbike fast ändå inte” visar sig vara en hybridcykel. En cykel gjord för både asfalt och grusvägar. 

Barn på cykel i skogen.
Nu ska cykeln testköras på grusvägen.

En sommar på cykel

Nu ser Stella fram emot en hel sommar med sin nya cykel.
– Jag kommer nog att cykla och bada ofta med kompisar. Kanske åka och köpa glass. Och när jag inte är med någon kompis kan jag åka själv på cykelturer. Det är också skönt, säger Stella.

Var cyklar du helst?

– Runt Långsjön. När man är med kompisar är det kul för det finns lekparker där med gungor och andra roliga saker. När man är själv är det mysigt att åka längs vattnet. 

En lekpark vid en sjö.
Tranparken, en av lekparkerna runt Långsjön.

Hur är det att cykla i trafiken?

– Jag brukar ju cykla på cykelvägarna vid stora bilvägar. Mamma säger alltid att jag ska passa mig för vägen vid skolan. Men den är faktiskt inte läskig.

Är det något du inte gillar med att ta cykeln?

– Alltså det enda jobbiga är ju när man ska åka nånstans och så måste man parkera, hitta lås, sen glömmer man lås och sen är man rädd att någon ska ta cykeln. Men annars är det bara bra. Man kommer fram fortare. 

Vill du tipsa om något till andra cyklister?

– Ja, en kompis blev av med sin cykel när hon inte hade låst fast den. Tänk att någon har gått runt på skolgården och kollat om det finns cyklar som inte är fastlåsta! Den stod liksom mitt bland en massa andra cyklar. Så även om det känns som att ingen kommer att ta din cykel är det bra att låsa fast den. 

Har du någon cykeldröm?

– Jag skulle vilja cykla iväg med ett tält, lite packning och så åker man antingen med familjen eller med kompisar till skogen. Kanske stanna vid en sjö och så kan man sätta upp tältet och tälta. 

– Fast en stor grej jag skulle vilja göra, det är att cykla till Sveg. Det är 45 mil, men man tar med sig tält och så kan man göra stopp på vägen och sova i tältet när man behöver. Det ett äventyr för framtiden, säger Stella och cyklar iväg. 

Text: Eva Sundblad

Här finns fler tips på cykelleder i Huddinge kommun.