Tips och inspiration

Cykelpendlaren Niklas: Trampa på och njut!

Niklas Gren

Varje dag cyklar tiotusentals Stockholmare till och från sina arbeten. De som cykelpendlar sägs förutom motion även få bättre minne, sova bättre och troligen löpa mindre risk att drabbas av olika folksjukdomar. En av dem som väljer att cykla är Niklas Gren, 51 år. Han cyklar från hemmet i Huddinge in till jobbet vid Skanstull varje dag, året runt. 

Klockan är strax innan 6 på morgonen när Niklas sätter sig på sadeln på väg mot jobbet på Folksam vid Skanstull. Resvägen är 13,5 km enkel resa och det brukar ta ungefär 40 minuter. Det regnar och blåser och vi är nog många som skulle välja ett annat färdmedel denna morgon. Men inte Niklas, han har förberett med cykelkläder och packning, för honom är det cykeln som gäller.

Att cykla har många fördelar

Vad får då Niklas att cykla varje dag, trots väder och årstid, året runt?
–Det är så många fördelar med att cykla, säger Niklas. Jag slipper passa tid för buss och pendel och slipper trängseln. Speciellt nu i dessa pandemitider så är det skönt att slippa folks baciller på kommunala färdmedel. Sedan så får jag ju motion och benmuskler som gör att jag lätt väljer att cykla även i andra ärenden. Det är ju dessutom miljövänligt, men framförallt tycker jag att det är roligt och avkopplande.

Vägen från Huddinge till Skanstull består till ungefär 90 procent av cykelbana, resterande 10 procent  är bilväg. Väl framme på Folksam, där Niklas jobbar som Verksamhetsspecialist på IT, kan han parkera cykeln i ett av företagets tre stora gallerförsedda cykelrum. Där kan han både pumpa och tvätta sin cykel. 

Speciell utrustning  

– Jag har cykelskor som jag klickar fast i mina pedaler. Det har jag för att kunna utnyttja kraften i bägge benen när jag trampar, men också för att inte halka av pedalerna, berättar Niklas. Sedan har jag bra lysen fram och bak och många reflexer på cykeln. För att synas extra bra har jag på mig en reflexväst. På vintern har jag dubbat vinterdäck fram och odubbat vinterdäck bak.

Tjänar du tid eller pengar på att cykelpendla?
Tidsmässigt tar det ungefär lika lång tid som att åka kommunalt, om man räknar in duschen. Jag har inte räknat på det kostnadsmässigt. Jag behöver ju inte köpa något SL-kort men det kostar ju trots allt en slant med cykel, däck, service och reparationer. Dessutom måste jag ju ha cykelkläder för alla väder. Man får räkna med att cykeln slits en hel del när man cyklar varje dag. Och precis som att man servar sin bil måste man även serva sin cykel, säger Niklas.

Cyklat till jobbet i nästan 30 år

Även om man är en van cyklist så kan man ju råka ut för olyckor, hur ser det ut för dig?
–Jag har ramlat omkull ett par gånger, men klarat mig ifrån allvarliga skador som tur är. Med tanke på att jag har cyklat till jobbet sedan 90-talet så är det en försvinnande liten del som jag har cyklat omkull, säger Niklas och skrattar.

Slutligen: Vad vill du säga till de som funderar på att börja cykla till jobbet?
–Det är en sån frihet och det blir till ett beroende efter ett tag. Du förbättrar din kondition avsevärt och orkar vara mer aktiv i vardagen. Det gagnar miljön och även den lokale cykelföretagaren som får serva din cykel. Det är bara att bestämma sig – trampa på, njut och lycka till! avslutar Niklas.

Text och foto: Maria Sundberg