Utrustning och underhåll

Cykelmodeller – en guide för nybörjaren

Cykelmodeller – en guide för nybörjaren

Att välja rätt cykelmodell är inte helt enkelt om man är nybörjare. Trampcykeln – eller cykel som de flesta kallar den – finns i olika utföranden och beroende på hur du ska använda din cykel och var du tanker åka, finns det en hel del för nybörjaren att tänka på.

Vill du ha en cykel för att cykla snabbt och långt eller behöver du en cykel för att åka till mataffären fram och tillbaka? Eller vill du ut i skogen? Det finns flera modeller och det kan vara bra att förstå skillnaderna mellan de olika.

Klassisk cykel / brukscykel

Klassisk cykelmodell med u-ram
Klassisk cykelmodell med u-ram och komfortstyre

Den klassiska cykelmodellen finns med u-ram, vilket gör den enkel att kliva av och på. Utrustad med cykelkorg och pakethållare blir den ett bra transportmedel.

Racercykel / landsvägscykel

Racercykel
Racercykel kallas även landsvägscykel

Racercykel kallas även landsvägscykel, den har smala däck och styret är utformat så att du sitter framåtlutad, vilket minskar luftmotståndet. Toppen för dig som gillar fartens tjusning.

Mountainbike / terrängcykel

Det här är cykelmodellen för dig som vill cykla i tuffare terräng än på stadens gator och vägar. Den har bredare däck och stötdämpare och du kan ta dig runt i skogen utan cykeln går sönder.

Cykelramen påverkar rullet

En cykel med u-ram är bra för kortare sträckor då den är lätt att hoppa på och av. U-modellen har kanske betraktats som damcykel men funkar lika bra för en person som har svårt med rörligheten. En hög ram gör konstruktionen på cykeln styvare och du rullar längre per tramp men är lite svårare att kliva av och på.

Cykelsadeln bör vara anpassad för ändamålet

Brukscykelsadeln är ofta päronformad och du gör cykelturen mer bekväm genom att välja en vadderad bred modell. Tävlingscykelsadeln är en smalare modell och du tillåts sträcka ut dina ben för att få ut det mesta av dina tramptag.

Cykelsadlar
Olika cykelsadlar för olika ändamål

Cykelstyret påverkar hastigheten

Ett komfortstyre som kommer bakåt gör en kortare cykeltur bekväm och du sitter upprätt, kroppsvikten fastnar dock i sadeln. Med racerstyret lutar du dig mer framåt och då kommer din kroppsvikt ner i pedalerna. På så sätt får du extra tryck gratis i varje tramp.

Fler parametrar för cykelmodell

CykeldelBekvämtBra rull
DäckBredaSmala
VäxlarMånga
FälgarLågaHöga
Cykelparametrar – tabell

Velomobil

Velomobil är en hybrid mellan cykel och bil. Se den inspirerande filmen.

Elcykel

Cykeldefinitionen har ändrats och det finns förutom den ”vanliga” cykeln tre andra fordon som räknas som cyklar.

En cykel kan också vara ett:

  • Elfordon med trampor; max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 km i timmen.
  • Elfordon utan trampor med maxhastighet 20 km i timmen; (a) max 250 watt eller (b) självbalanserande (ex. Segway).
  • Elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km i timmen (ex. elrullstol, el-skoter).