Tips och inspiration

Så får du inspiration och hittar nätverk för cyklister

Du kan hitta massor av inspiration och få ett nätverk inom cykling genom digitala forum, podcaster och tidningar för cyklister. Några av de bästa i Sverige är happyride.se, cykelwebbenpodden och tidningen Bicycling.

Som cyklist vill du säkert gärna få tips och råd av andra cyklister och vara uppdaterad på de senaste nyheterna inom cykelvärlden. Eller så vill du kanske hitta nya cykelkompisar och bra cykelvägar där du bor. Oavsett vad så kan du lätt hitta allt detta och här får du tips om var det finns.

Inspiration och nätverk för cyklister får du genom digitala forum, podcaster och tidningar för cyklister. Här visas cykelwebbenpodden.se, bycycling.se och happyride.se.
Här visas hemsidorna för cykelwebbenpodden, bicycling.se och happyride.se
Foto av: Nina Larsson

Digitalt forum för cyklister – Happyride.se

Happyride.se är den största webbsidan för cyklister i Sverige både för mountainbikecyklister och landsvägscyklister. Kalle Bern är en erfaren journalist som skrivit om cykling i över tio år. Sedan två år tillbaka är han engagerad i happyride.se i olika roller som redaktör, projektledare och journalist.

– Det är en webbsida både för nyheter inom cykling och ett ”vardagsrum” för cykelintresserade där man kan prata om sina intressen. I forumdelen kan användarna ställa frågor och få mecktips eller bjuda in andra till cykelturer. Den redaktionella delen uppdateras regelbundet med nyhetsnotiser, tester och intervjuer och så finns det en köp och sälj del, säger Kalle.

Podcast för cyklister – Cykelwebben.se

Cykelwebbenpodden är en av Sveriges största podcaster om cykling. Grundarna är Daniel Rytz och Nicklas Haslum som båda har en bakgrund inom landsvägscykling.  De har i dagsläget spelat in 66 avsnitt och släpper nya avsnitt varannan tisdag.

– Det är en podcast för alla som cyklar för träning, tävling eller bara nöjes skull oavsett nivå. Eller för de som är intresserade av cykel som tävlingsföreteelse eller kulturell företeelse. Du får alltifrån träningstips, mecktips och pryltips till att hålla koll på vad som händer i cykeltävlingsvärlden och i Sverige, säger Daniel.

Daniel fortsätter genom att lyssna på Cykelwebbenpodden får du en bra överblick över vad som är mest spännande i cykelvärlden just nu.

Cykeltidning – Bicycling

Sveriges största cykeltidning är Bicycling. Genom att tidningen kompletteras med en hemsida, instagram- och facebooksida samt ett nyhetsbrev så finns den i flera medier. Daniel Breece är en passionerad cyklist och chefredaktör för tidningen. Han är en erfaren journalist som skrivit om cykling i många år.

– Det är en tidning för de som gillar cykling. Eftersom all cykling är bra cykling täcker vi alltifrån mountainbikecykling, landsvägscykling, gravelcykling*, enduro* och cyclecross*. Dessutom bevakar vi exempelvis cykelpendling och infrastruktur, säger Daniel.

Cyklingen i Sverige är lite speciell då det inte är en publik sport utan något man själv utövar. Därför blir de en del artiklar om förberedelse inför aktuella cykeltävlingar och nivån i tidningen blir lite högre än för vardagsmotionären, menar Daniel.

Slutligen lite träningstips

Kalle Bern, Daniel Rytz och Daniel Breece alla är cyklister med lång erfarenhet som här delar med sig av sina bästa träningstips.

– Att cykla och variera mellan olika typer av cykling, både landsväg och mountainbike. Att varva intervallpass med långa distanspass är grunden, säger Daniel Breece.

– Sök dig till likasinnade. Det är roligare i grupp, säger Daniel Rytz.

– Viktigt att cykla mycket! Vill du bli snabb ta i mer och vill du ha bara ha en trevlig tur ta det lugnt, säger Kalle Bern.

Länkar
Happyride.se
Cykelwebben.se
Bicycling.se

Förklaring av svåra ord
*Gravelcykling är cykling på grus med landsvägscyklar som är mer anpassade för grus med grövre däck och andra styren.
* Cyclecross är en tävlingsgren där man kör på en cykel som påminner om en gravelcykel och man cyklar på bana.
* Enduro är ett tävlingskoncept med mountainebikecyklar där man cyklar både nedför ”downhill” och i vanlig terräng ” cross-country”.