Tips och inspiration

Fem tips för att övervinna din cykelskräck

Efter en cykelolycka i högstadiet utvecklade Matilda, 23, en rädsla för att cykla. Men nu, nästan 10 år senare, har Matilda bestämt sig för att övervinna sin cykelskräck. Med fem enkla steg har hon påbörjat sin resa mot att våga cykla igen.

Matildas cykel står redo för henne utanför huset. Foto: Irma Krüll

Utanför familjens hus står en färgglad cykel lutad mot trappan. Matilda, 23, håller på att knäppa hjälmen medans vi pratar. Hon beklagar sig över att flera i hennes ålder inte ens använder hjälm när de cyklar till jobbet eller skolan.

– Många tycker inte att det behövs. Kanske så cyklar dem inte i områden med mycket trafik, och känner kanske inte behov utav det. Men jag tycker inte att man ska chansa. Man vet aldrig vad som kan hända.

När Matilda var med om sin olycka för 10 år sedan hade även hon ingen hjälm på sig. Trotts omständigheterna kom hon undan lindrigt, men rädslan växte sig starkare.

– Det var för två månader sedan som jag insåg hur bra det hade varit att kunna cykla igen. Jag började på ett nytt jobb och kontoret ligger väldigt nära min lägenhet. Efter att ha räknat på det så kändes det rimligt att cykla 10 minuter än att behöva åka kommunalt. Jag skulle spara en kvart på restid.

Våga be om hjälp

Matildas föräldrar är båda vana cyklister och har försökt uppmuntra henne att ta tag i cyklandet. Tillsammans har de cyklat i grönområden nära föräldrarnas hem för att mjukstarta hela processen.

– Man kan inte ge sig ut i trafiken om man känner sig obekväm på cykeln. Jag cyklade runt i en näst intill folktom park ett par veckor innan jag försökte mig på mer trafikerade områden.

Matildas bästa tips mot cykelskräck
  1. Ta hjälp utav en anställd i någon cykelaffär. De kan hjälpa dig att hitta en cykel du känner dig säker och bekväm med.
  2. Införskaffa dig en bra hjälm.
  3. Fundera på vad det är du oroar dig över när du ska cykla. Är det att du ska krocka med bilister eller andra cyklister? Var medveten om din oro och ha koll på omgivningen när du cyklar.
  4. Ta det lugnt! Stressande cyklister uppskattas sällan.
  5. Öva, öva, öva! Börja inte cykla inne i stan, utan hitta ett lugnt område där du kan cykla ifred.