Utrustning och underhåll

Cykelpendla till jobbet? Så rustar du dig och cykeln

Karin Lundqvist gillar att cykelpendla till jobbet. Här med sin cykel utanför familjens hus

Karin Lundqvist sparar tid och får träningen på köpet när hon väljer friheten på cykeln istället för trängseln på bussen på väg till jobbet. Har du också funderat på att börja cykelpendla? Här får du Karins bästa tips för hur du kommer igång.

Även om vi alla vet att det finns fördelar med att cykla till jobbet kan vi ibland behöva lite motivation för att komma igång. Om du gillar att cykla och funderar på hur du ska få till veckans träning kan cykelpendling vara svaret.

För Karin Lundqvist som bor med sin familj i Nacka utanför Stockholm är cyklingen ett sätt att hinna med träningen.  

”Det tar samma tid som att åka buss till jobbet, en dryg halvtimme, kostar inget och du får träningen på köpet, säger hon. Man slipper också trängseln på bussen, får frisk luft och hinner samla tankarna.”

Goda hälsoeffekter

Forskningen stöder de goda hälsoeffekterna. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar med runt 46 procent* om du cykelpendlar jämfört med om du skulle ha tagit bilen eller bussen.

Enligt forskare** vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, skulle vi spara runt 80 liv per år enbart i Stockholms län om de bilister som har maximalt 30 minuters resväg till jobbet tar cykeln istället. Även om du bara cyklar en timme i veckan har det en positiv effekt på hälsan och förebygger hjärtsjukdom.

Karin Lundqvist cyklade Vätternrundan för några år sedan, men nu använder hon mest cykeln till jobbet och bara när solen kikar fram.

”Mitt tips till dig som vill komma igång är att mjukstarta. Kolla upp cykelvägar i förväg så du slipper köra vilse. Börja med att cykla till jobbet in en dag och hem en annan. Annars är det lätt att tröttna. Ha med ombyte så du kan duscha när du kommer fram och glöm inte att gratulera dig själv till dagens träningspass.”

Vad ska man ha för kläder när man cyklar på våren och det kan vara ganska kallt på morgonen?

”Tänk på att inte klä dig för varmt. Du blir varm när du börjar cykla. Ha underställströja och en vindjacka. Jag använder också träningstights, handskar och hjälm. Att skydda huvudet är såklart viktigast. ” 

Karins tips för dig som vill börja cykelpendla

  • Vårsäkra din cykel. Lämna gärna in den på översyn av bromsar, kedja, däck och växlar hos en cykelverkstad innan du börjar cykla. Se till att du har reflexer och belysning som fungerar.
  • Klä dig lager på lager och inte för varmt. Välj bekväma kläder. Underställströja som reglerar kroppstemperaturen och transporterar fukt gör att du slipper känna dig svettig.
  • Det finns cykeljackor som skyddar mot både vind och vatten och där du kan ta av ärmarna när vädret tillåter och som har praktiska fickor och reflexer.
  • Cykelhandskar ger dig bättre grepp om styret och skyddar händerna om du ramlar. Om du cyklar ofta och oavsett väder kan du behöva handskar som andas och som håller dig torr och varm.
  • Investera gärna i en cykelväska som håller ombytet torrt.
  • Cykelskor är också en bra investering som ger dig bättre kraft i tramptagen, skyddar mot regn och håller fötterna varma.
  • För dig som vill utmana dig själv kan en bra cykeldator underlätta träningen. Du kan mäta puls, genomsnittsfart, sträcka och kan få tillgång till kartläsare, tävlingar och utmaningar.

* Enligt undersökning från University of Glasgow.

** Peter Schantz, professor i humanbiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har nyligen tagit fram rapporten ”De upplevda landskapen för cykling. Påverkan på hälsan” på uppdrag av Trafikverket.