Tips och inspiration

Långt från asfalten väljer Emma bilen

Ung kvinna med cykel.
Emma åker hellre Volvo än cykel. Foto: Cathrine Gustavsson

Villa, Volvo och vovve är Emmas melodi. Cykeln står i boden och rostar.
– Munnen full av vägdamm är ingen för mig. Jag gillar inte att cykla här på landet.

Emma Johansson är 27 år och en riktig lantis. Hon växte upp på en liten gård norr om Uppsala, och för henne har det alltid varit självklart att hon skulle leva med öppna landskap utanför knuten. Och enligt henne passar inte cykeln in där.

– Cykel rullar bäst på asfalt – och det är absolut inte min grej, säger Emma.

Gillar inte att cykla

I dag bor hon utanför Nyköping med kor, höns och hunden Otto. Hon arbetar inne i Nyköping men all ledig tid tillbringar hon med sina djur.

Som liten älskade hon att cykla, och det gör hon förstås nu också, men med tre mil till jobbet är det inte så enkelt att välja det tvåhjuliga alternativet för att ta sig dit.

– Det var länge sedan jag cyklade några längre sträckor. Det blir ner till sjön på sommaren förstås, men annars åker jag min gamla hederliga Volvo, berättar Emma.

Sorkarna bygger tunnelbana

Emma förstår de som tycker att fler borde cykla, både för miljön och för hälsans skull – men att få munnen full av vägdamm när bilarna kör om på den slingrande landsvägen är verkligen inte något hon gillar.

– Jag skulle gärna åka mer miljövänligt men när man bor på landet är det långa avstånd till både affär och jobb. Bussen går sällan och tunnelbana… det är väl i så fall sorkarnas byggen på åkern! I ärlighetens namn vill jag inte ha asfalt här. Det är så härligt att sladda runt med min Volvo.

Så cykeln får stå och rosta i ett hörn i boden medan Emma rullar vidare i sin välputsade Volvo.

Text: Cathrine Gustavsson

En uppdiktad story utan någon sanningshalt – och personen på bilden heter varken Emma eller äger cykeln.