Bli mer matsmart – nio tips som gör skillnad

Grönsaker

Hur matsmart och miljömedveten är du? För att vi ska nå de uppsatta målen för världens koldioxidutsläpp så behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Ett enkelt sätt att bidra är att tänka på vad vi äter. Vi ger dig nio tips som är enkla att starta med. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Det har väl knappast undgått någon att det sker förändringar i vårt klimat. Vi matas dagligen med information om global uppvärmning, växthuseffekt och alltför höga koldioxidutsläpp. Snittsvensken är ansvarig för elva ton koldioxidutsläpp per år, eller 30 kilo per dag, enligt Naturvårdsverkets beräkningar.

Enligt forskare på Chalmers så härrör strax över 20 procent av våra koldioxidutsläpp från det vi stoppar i oss. Så ett enkelt sätt att bidra och minska sin klimatpåverkan är att börja med maten. Med maten kan du göra en hel del som inte är så krångligt men som gör skillnad.

Nio matsmarta och hållbara tips

 1. Ät mindre kött
  Minska tillfällena du äter kött och när du väl väljer kött – välj närodlat, ekologiskt och kött från djur som haft en bra omsorg.
 2. Ät mer grönt
  Njut av mat och dryck från växtriket, det är det viktigaste och enklaste du kan göra för att äta klimatsmart och hälsosamt. Fyll upp tallriken med baljväxter, rotsaker, kål och andra grönsaker. Tänk mångfald och färg när du komponerar din mat. 
 3. Ta hand om resterna – sluta slänga ätbar mat
  Ät upp dina rester, lägg dem i lunchlådan för nästa dag, eller frys in dem. Eller gör nya rätter på resterna – släng ihop en omelett, pytt eller risotto.
 4. Välj ekologiskt och närodlat
  Om du kan så välj gärna ekologiskt odlad och producerad mat som påverkar klimatet mindre. Då undviker du också bekämpningsrester i din mat. Köp närproducerad mat så mycket som möjligt och som inte har fraktats halva jordklotet.
 5. Håll koll på vad du har i frysen
  Kolla i frysen så du äter upp mat som snart går ut i datum. Då slipper du handla nytt och blir matsmart.
 6. Planera dina inköp
  Gör en veckomatsedel så du vet vad du ska äta. Utgå ifrån vad du redan har hemma och köp bara det du verkligen behöver.
 7. Köp mat med kort hållbarhetsdatum
  Om du måste handla så välj gärna mat som det är kort hållbarhetsdatum på så slipper framför allt butiken slänga detta. Det är bra både för miljön och för din plånbok.
 8. Sänk temperatur i kylen
  Sänk temperaturen i kylen några grader, +3-5° C, för längre hållbarhet på maten.
 9. Kasta inte potatisskalen och kaffesumpen i soporna!
  Visst ska du slänga ditt matavfall men gör det i rätt påse. Därför ska du i din matavfallspåse slänga allt som är ätbart men även kaffesump, tepåsar och benrester. Matavfallet omvandlas till biogas och biogödsling.

Av: Ulrika Carlsson

Relaterade artiklar

One Thought to “Bli mer matsmart – nio tips som gör skillnad”

 1. […] Bli mer matsmart – nio tips som gör skillnad […]

Comments are closed.