Tyska Julia och Alexander skapade ett liv och karamellkokeri på Öland

Att lämna sina framgångsrika men till stor del inrutade liv för något bättre ska inte vara komplicerat utan något roligt.
Det säger det tyska paret Alexander och Julia Kemna som omfamnade sin dröm och flyttade till Öland för tio år sedan.
– Här lever vi det liv vi vill och det är det absolut viktigaste, säger Julia och ler mot sin make.

På det gula husets  träfasad sitter två skyltar. En med texten  ”Café & Karamellkokeri” och några centimeter nedanför ”Bredsättra skola”. Vi befinner oss alldeles intill kyrkan  i den lilla byn som ligger i Köpingsvik, Borgholms kommun. Huset liksom två andra fastigheter ägs sedan tio av Alexander och Julia Kemna.
– Här både bor och jobbar vi. Så det är verkligen vår oas och vi har ingen tidsspillan, säger Alexander


Gammalt skolhus. I slutet av 1990-talet lades skolverksamheten i Bredsättra ner och huset blev till salu. Efter en spännande budgivning var Alexander och Julia vinnare och husets omvandling till karamellkokeri kunde böra. För Alexander var det extra speciellt. Hans farbror var lärare i skolan och många av hans gamla elever kommer in och berättar minnen från den tiden.

Ohållbar livsstil väckte viljan

Alexander och Julia blev ett par efter att de båda utbildat sig till krävande jobb och var båda mitt uppe i sina karriärer. Han som advokat med egen firma och Jula som skådespelare med anställning på Nationalteatern där hon medverkade i stora pjäser både i Berlin och andra städer. När familjen växte sig större och bestod av en barnaskara på fyra var det omöjligt för Julia att ta några uppdrag.
Under tiden jobbade Alexander osunt mycket, ofta över 85 timmar i veckan. Han berättar om en tid så han slets mellan att vara framgångsrik i sitt yrke och en uppskattad chef och medarbetare på bekostnad av sin hälsa och ett dåligt samvete. Speciellt som Julia drog ett tungt lass med alla småbarnen.

Jag var ofta inte alls närvarande. Familjen fanns runt omkring mig men i tankarna var jag ofta någon helt annanstans än hos dem som jag älskade och som betyder mest av allt för mig.

Alexander Kemna

Efter en sommar då Alexander inte tog semester började familjen började familjen söka ett annat nytt liv. Med mer tid för familjeliv och på en lugnare plats för att komma ifrån stressen. Samtidigt hade både Alexander och Julia ett behov av nya utmaningar.

Söta drömmar förverkligades

Öland var det naturliga valet. Alexanders farbror, skolläraren, bodde där och sedan han var liten tillbringade Alexander många ledigheter på ön. En tradition som även Julia och barnen blivit delaktiga i

När de efter budgivningen kunde köpa den gamla skolan dröjde det inte länge innan storfamiljen kände sig som hemma i Bredsättra. De fick hjälp av ortsbor med det ett år långa arbetet med att bygga om och renovera.

Julia tycker att uppskattningen från cafégästerna är något av det allra roligaste i jobbet.

Julia hade en dröm om kunna starta ett företag som tillverkar godis och även ha ett café med hembakat. Midsommarhelgen 2010 var det invigning av caféet med många uppskattande besökare och några veckor senare köade förväntansfulla. när karamellkokeriet bjöd in.

Populär turistattraktion sommartid

I dag är är det en samlingspunkt året runt för ölänningar och under sommaren en stor turistattraktion. Besökare får också se hur hela tillverkningsprocessen går till.

-Vi tycker att det båda är roligt och viktigt att våra besökare får kunskap om hur tillverkningen går till. Det är ett hantverk som vi måste ha även i framtiden, säger Julia och Alexander Kemna som häller upp den kokade smeten

Som åskådare kan arbetet med att forma degen till rätt storlek och form se lätt ut. Liksom att slunga degen, men det kräver styrka och precision.
— En degsats kan väga upp till sju kiio och även när vi delat den två gånger är det en tung bit att behandla, Dessutom måste det göras när den fortfarande är varm.

Får kämpa. Någon styrketräning på gym behöver Alexander Kemna inte ägna sig åt. På kokeriet får hans muskler arbeta med att lyfta tunga saker och forma stora degar.

Förtjusning vid provsmakning

Höjdpunkten under visningen brukar vara den avslutande provsmakningen. Den ger besökarna möjlighet att se resultatet av det hantverk som åskådarna just sett Julia och Alexander genomföra. Många utbrister sin förtjusning över de olika karamellerna.

De färska karamellerna läggs i skopor och erbjuds de besökare som varit med under tillverkningsvisningen.

Varma helt nybakade karameller att suga länge på är som känslan av vårens första soliga dagar efter en kall och blåsig vinter.

Alexander Kemma

Ett syfte med provsmakningarna är att bedda besökarnas smak. När de fått smaka några nya smaker är de mer benägna att stoppa dem i sina egna strutar.

Lakrits ratas av tyska turister

Inne i butiken är utbudet av smakvariationer stort- Här finns såväl de traditionella svenska smakerna som mer exotiska och spännande kombinationer. Blåbär, jordgubbe, champagne, äppel-kanel, honung-lakrits. anis, svart vinbär och melon är bara några exempel.
Men del smaker är knepiga och traditionens makt stor.

— Anis och fänkål är väldigt populärt i Tyskland, men verkar inte vara något för svenskar. Å andra sidan är tyskar skeptiska till lakrits, säger Julia med ett skratt.

Närodlat och delaktighet

I så hög grad som möjligt försöker Alexander och Julia att använda produkter och smaker från närområdet. På norra Öland finns till exempel massor med blåbär. Hallon, vinbär och rabarber hämtas i trädgårdar.

— Vi vill att alla som vill och kan ska känna sig delaktiga. Att alla ska känna glädje över att vi finns här.

Framgången har också skapat flera arbetstillfällen. inte minst för traktens ungdomar under deras sommarlov

Öland har blivit hemma

Tio år som permanent boende ölänningar och företagare i en för dem helt ny bransch har gett erfarenheter och nya perspektiv.

— När jag avvecklade firman i Tyskland så trodde mina arbetskompisar att jag hade blivit tokig och var helt säkra på att jag snart skulle vara tillbaka. Nu har jag tystat skeptikerna, säger Alexander.

Julia fyller i:
–Många tror att det är jättesvårt att bryta upp och göra något nytt. Det behöver det inte alls vara. För vuxna människor med små barn är det ju ett äventyr och mindre jobbigt än att vantrivas i det gamla. Eller ångra sig när man är gammal.

Öland har helt enkelt blivit hemma.

Text och bilder: Chris D Magnussson


Alexander och Jula Kemna

Gör: Äger och driver Café och karamellkokeri samt Glashuset i gamla Bredsättra skola

Bor: I Bredsättam Köpingsvik på Öland

Ålder: Båda är 52 år

Familjen: Förutom de själva även fyra barn:. Charlotte, Frederike,Jakob och Kilian
Tidigare yrken: Advokat respektive skådespelare

Intressen: Familjen, hästar, simning, vandring, att baka med mera

Relaterade artiklar