Resa hållbart – går det?

Flygplansvinge i luften.

Vi är beredda att ändra våra matvanor och köpa mindre kläder. Cykla istället för att ta bilen. Men när det kommer till semesterresor blir det svårare. Vi vill upptäcka världen och njuta av sol och värme och då måste vi resa långt. Men måste vi skämmas när vi åker på långsemester?

Reslusten har minskat hos ungefär en fjärdedel av svenskarna under 2017 visar en undersökning som Ticket/Sifo har gjort. Ändå planerar nästan hälften av svenskarna en utlandsresa. Även om vi tänker på klimatet syns ingen nämnvärd minskning av flygresorna. 2017 reste drygt hälften av svenskarna utomlands. Mer än hälften av dessa resor, 65 procent, gjordes med flyg. Endast 3 procent av resorna gjordes med tåg. Siffrorna kommer från Resebarometern 2017.

Vi reser för fyra planeter per person

Naturvårdsverket har räknat ut att svenskarnas flygresor utomlands släpper ut 11 miljoner ton växthusgaser. Men det är inte bara resor som ger utsläpp, hur vi lever, äter och konsumerar bidrar också. Planeten klarar att absorbera ungefär 1 ton växthusgaser per person och år, för att undvika risken för stora klimatförändringar. Om jordens befolkning levde med samma standard som i Sverige skulle det behövas fyra planeter för att ta hand om alla utsläpp. Det är lätt att inse att vi måste ändra oss. Vi kan inte längre flyga lika ofta.

Välj tåg om det går

Men det är svårt att hitta alternativ till flyget. Flygbiljetter är billiga, tack vare regeringens politik. Flyget är befriat från både energi- och koldioxidskatt. Under 2018 kom visserligen en ny flygskatt men flyget bär inte kostnaderna för sin miljöpåverkan på långa vägar. Flyg släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget enligt Naturskyddsföreningen. Att ta tåget är både dyrare och tar längre tid, men det är betydligt bättre ur miljösynpunkt att åka tåg.

Tåg på väg genom Europa.
Åka tåg genom Europa tar tid. Men resan kan också vara målet. Foto: Thomas B/Pixabay

Det har varit väldigt krångligt att boka tågbiljetter genom olika länder. Tågbolagen har inte samarbetat eller samordnat sina tidtabeller. Spårens bredd är inte desamma i alla länder. En ny lag inom EU är på väg och kommer att förenkla för tågresenärer. Resebyråer i Sverige som säljer tågresepaket får så många förfrågningar att de inte hinner svara. I sociala medier utbyter tågresenärer erfarenheter och tips. Men att resa från Sverige till Medelhavet tar tid och många byten för att komma fram, att välja tåg är att välja ett annat sätt att resa.

People, planet, profits

Att resa hållbart handlar om mer än bara miljön. Turismen är en stor inkomstkälla i många länder, och påverkar den ekonomiska tillväxten. Många länder är direkt beroende av att vi reser. Väl framme vid resmålet finns det en hel del vi kan göra som gynnar den lokala ekonomin och människorna i länderna vi besöker. Tänk people, planet, profits, ett begrepp som innebär att vi ska ta hänsyn till människor, miljö och ekonomisk lönsamhet när vi arbetar med hållbarhet. Människor som arbetar med turism ska till exempel ha bra arbetsvillkor och ingen ska utsättas för kränkning av de mänskliga rättigheterna.

När vi äter eller shoppar på semestern ska vi tänka på att vår konsumtion ska gynna lokalbefolkningen och den lokala ekonomin. Det är bättre att välja lokala restauranger istället för internationella kedjor. När vi gör utflykter kan vi välja arrangörer som tar hänsyn till naturen och inte skadar djur.

Paella på grillen
Ät mat som är tillverkad lokalt när du är på resa. Foto: estudio web doce /Pixabay

Våra semesterresor har både nackdelar och fördelar, men genom medvetna val och eftertanke kan våra resor bli betydligt bättre för miljön och människor – och vårt egna samvete.

Räkna ut din klimatpåverkan

Det är inte bara våra flygresor vi har anledning att skämmas över, utan hela vår livsstil. På www.klimatkalkylatorn.se kan du räkna ut hur du påverkar klimatet, och få veta vad i dina vanor som påverkar klimatet mest. Kanske kan du minska dina koldioxidutsläpp och ”spara ihop” till en flygresa.

Hållbara restips från res.se

  • Undvik de populäraste turistmålen och åk till mindre orter eller städer.
  • Gynna små lokala hotell som har någon form av miljöcertifiering eller tanke på hållbarhet.
  • Ät på lokala restauranger och handla lokala varor.
  • Spara på el och vatten. Om du reser till ett land med brist på vatten, bada hellre i havet än i poolen.

Relaterade artiklar