Bokashi − kompost hemma

Bokashihink med kran och vattenkanna.

På diskbänken i köket i lägenheten på Södermalm står en liten hink fylld med rester efter middagen; potatisskal, vissna salladsblad, äppelskrutt och kaffesump. Alla matrester och organiskt avfall från köket slängs i hinken. En gång om dagen tömmer Annika hinken i större behållare som står i förrådet. Genom att återvinna matavfall minskar familjens sopor avsevärt.

− Det går att återvinna matavfall trots att vi bor i lägenhet, berättar hon. På vårt landställe har vi en varmkompost och vi såg hur mycket av våra sopor som hamnar där. Vi ville fortsätta sortera även när vi är i stan, jag läste om bokashi och ville testa. Det är väldigt enkelt.

Bokashi ger bra näring till växter

Annika tömmer matavfall i bokashihinken

Familjen samlar dagens matavfall i en hink och fyller sen på i den större behållaren. Annika lägger i någon matsked bokashiströ och ser till att locket sitter tätt. Locket ska inte öppnas för ofta, då förstörs processen. Några gånger i veckan tömmer Annika ut vätska som bildas. Den är jättebra gödning för växter. Familjen använder särskilda bokashihinkar med kran för att det ska vara lätt.

Goda bakterier syrar matavfallet

Vid vanlig kompostering förruttnar avfallet och blir mull. Bokashi är istället en syrningsprocess. Den kallas också fermentering. Avfallet syras med hjälp av mikrober som finns i ströet. Det är goda bakterier och jästsvampar som tillsammans hjälper till att bryta ner matavfallet. Processen är densamma som när man syrar grönsaker. Det bildas mindre växthusgaser vid bokashi än vid vanlig kompostering.

− När den stora behållaren är full får den stå på efterjäsning några veckor berättar Annika. Vi har flera behållare som vi växlar mellan och när de har jäst klart tar vi med dem till landet. Där lägger vi innehållet i varmkomposten så att det bildas mull. Det går också att gräva ner det i trädgårdslanden, men när vi gjorde det lockade det till sig vildsvin. I komposten blir det snabbt jord, det går på ett par tre veckor om det är varmt. Vi använder sen jorden i våra trädgårdsland, det blir väldigt näringsrik jord som är jättebra att odla i.

Från varmkomposten får familjen bra jord att odla i. På vårvintern sätter de fröer hemma och planterar sen ut planterar växterna under försommaren. Familjen odlar bara för husbehov men efter att de började med bokashi och kompostering behöver de inte köpa jord eller växtnäring.

Familjen Rück odlar grönsaker för husbehov. De växer bra i jorden som har berikats med bokashi. Foto: Annika Rück.

Gör så här – bokashihink med kran

Bokashihink med kran
  • Samla matavfall under dagen; matrester, äggskal, kaffesump, och lägg i bokashihinken på kvällen.
  • Se till att locket sitter tätt.
  • När hinken är full, strö på boakshiströ och låt den jäsa ett par veckor.
  • Tappa ur vätskan genom kranen ett par gånger i veckan. Vätskan är bra växtnäring, men den måste spädas i 1:100.

Gör så här – bokashihink utan kran

  • Lägg ett lager tidningspapper i botten av hinken.
  • Samla matavfall i hinken och strö på bokashiströ varje gång du lägger ner matavfall.
  • När hinken är full, lägg ett lager tidningspapper överst och sätt på ett tättslutande lock.

När hinken har jäst några veckor gräver du ner innehållet i jorden eller lägger i vanliga jordkomposten.

Läs mer om bokashi:

www.bokashi.se

Relaterade artiklar