Tre vilda ätbara örter du kan plocka nu

Vilda örter

Från att kunskapen om ätliga vilda örter och växtmedicin nästan har glömts bort, har intressent för dem ökat igen. Det nya intresset för vilda örter är att människor i allmänhet är intresserade att leva mer hållbart och att ta hand om sin hälsa.

Vid nästa vårpromenad ta med en korg och en sax – och plocka med dig hem de örter du känner igen. För att kunna skilja de olika örterna åt, är det bra att ha med sig mindre påsar att lägga dem i. Om det är första gången du plockar vilda örter. Låna en bok om örtflora och vilda ätbara örter på biblioteket. Eller gå in på nätet och titta hur växten ser ut, så att du känner igen den. Tänk också på allemansrätten och plocka inte fridlysta växter.

Att samla vilda örter

Du behöver inte alltid ta dig till en skog för att hitta ätbara vilda örter att samla. Börja med att ta dig till din närmaste park, kulturmark eller ett naturområde. Plocka minst 50 meter från närmaste bilväg och på mark som är obesprutad. Den bästa tiden att samla örter är tidigt på förmiddagen, innan solen står för högt upp. Utöver det är det bra om vädret är torrt och varm, för växterna blir lättare att torka då.

Tips på tre örter att plocka

Börja med att leta efter brännässlor, maskrosor och kirskål. De är både lätta att känna igen och sprängfyllda med olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Helt enkelt en bra start på våren och en riktig grön vårboost för kroppen.

Kirskål

Kirskål växer nästan överallt. Har du en trädgård vet du att den sprider sig lätt och tar över all övrig växtlighet. Den innehåller massa vitaminer, mineraler och klorofyll. Den är nyttigare än salladen som säljs i grönsaksdisken, och betydligt billigare. Kirskål smakar lite sparris och bladpersilja och är doftrik. När du väl har lärt känna smaken av kirskål, räcker det med att bita av en bit av stjälken, för att känna igen den. Du kan förvälla kirskål på samma sätt som spenat och grönkål. Dessutom passar den som en ingrediens i en paj. Den smakar bäst när den är späd och ljusgrön och går bra att användas rå i sallad

Brännässla

Brännässlan trivs i kväverik mark, på ängar och kulturmark, och innehåller mineraler, vitaminer och klorofyll.

Av färsk nässla är det gott att laga en klassisk nässelsoppa. Det är också gott att brygga nässelte av färska blad, men tänk på att bara dricka teet i kurer i max 14 dagar, eftersom den påverkar njurarna. Men det går att förlänga kuren genom att ha uppehåll i en vecka och starta kuren igen. Torkad nässla kan du däremot äta dagligen.

Tips! Mal gärna ner torkade blad till pulver och använd den på gröt, i bröd och annat. För då får du i dig din dagsbehov av c-vitaminer, järn och andra mineraler. Färsk nässla är gott att ha i smoothies eller som örtte.

Maskros

Maskros känner de flesta till. Den växer på ängar, gräsmattor och i kulturmark. Till exempel innehåller den antioxidanter, kalium, kalcium, järn, b-, c-, d-vitamin, insulin och bitterämnen. Färska blad går att äta på sätt samma som som ruccola, och bladen är goda att använda i soppor och stuvningar. Blommorna är goda att fräsa i olja med lite citronsaft.

Text och bild: Anne Hakosalo

Här hittar du två örtrecept:

Grön örtboost

  • 1 dl maskrosblad, kirskålsblad och nässla
  • 3 dl vatten

Lägg örterna och vattnet i mixer och mixa en kort stund, sila bort örterna och häll i ett glas. Drick genast. Vill du inte slänga örtmassan, kan du lägga dem i en soppa.

Örtte

  • 2 tsk torkade örter eller dubbla mängden färska örter
  • 2,5 dl kokande vatten

Låt dra 5-10 minuter. Sila. Drick.

Relaterade artiklar