Klart att hunden ska med

Klart att hunden ska med! Och katten, marsvinet, guppin och nymfparakiten. Eller? Vad är det egentligen som gäller för djur i mötet med människan i t-banan?

Jo, på SL:s hemsida framgår att du får ta med dig hundar, katter och andra mindre sällskapsdjur så länge de är kopplade eller förvaras i väska eller bur. I de fall du bara använder koppel får du ha med dig högst två djur. Ett helt hunddagis på fredagsutflykt går alltså inte för sig.

Var ska hunden vara?

I mötet mellan djur och människa måste du självklart visa hänsyn till de som kan vara rädda för ditt djur. Din söta lilla doberman är sannolikt hur snäll som helst men kan ändå med sin blotta uppenbarelse kännas som en dödsbest för andra. Sedan måste du naturligtvis på alla sätt som går underlätta för de som lider av allergi. I de nyare tunnelbanevagnarna får du ha pälsdjur i mittsektionen, mellan ”dragspelen”, i varje vagn. I de äldre vagnarna får du gå in om det finns en hunddekal på vagnen. Den som är allergisk väljer med fördel de vagnar som har en överstruken hunddekal. Förbuden gäller inte service- och ledarhundar, de är tillåtna överallt. Är inte det taskigt mot de som har allergi, kanske du undrar. Nja, t-banan är till för alla och kan därför aldrig bli hundra procent allergifri men om alla följer anvisningarna var djur får vara går det i alla fall att undvika eventuella allergiska besvär.

Grattis, det är gratis

Priset då? Till skillnad från barn över sex år så får dina djur åka gratis, oavsett ålder. Grattis!

PS. Det är fler än gulliga sällskapsdjur som rör sig i t-banan. Vill du veta mer? Läs vår artikel om ett ovanligt fynd av en unik spindel som upptäcktes i Kungsträdgårdens tunnelbana på 1980-talet.

Text och foto: Louise Ribbing

Liknande inlägg