Twitter hittade borttappade kattvantar

Anna hittade ett par övergivna kattvantar på tunnelbanan. Istället för att lämna kvar dem eller lämna in dem till hittegodsavdelningen tog hon med sig dem och efterlyste ägaren på twitter.

I början av mars åkte Anna Andersson tunnelbanan från Medborgarplatsen till Fridhemsplan. När hon steg på tunnelbanan såg hon att det låg ett par övergivna stickade vantar med kattmönster på ett säte. Hon tyckte de var för fina för att lämna kvar på tåget så hon tog med sig dem när hon klev av.

Efterlysning på Twitter

Anna är en flitig twittrare så hon tog snabbt en bild på vantarna och när hon senare samma dag fick tid la hon upp dem på sitt twitterkonto.

– Vantarna var verkligen jättefina och unika. Hade det varit jag som tappat dem så hade jag varit ledsen för det. Så jag tänkte att det var värt ett försök, berättar Anna.

Inom några timmar fick tweeten 113 retweets och twitterdetektiverna var i full färd med att leta reda på ägarna till vantarna. Vantarna fick dessutom en egen hashtagg av twitter: #kattvantarna 

Många engagerade sig

Ulrica Andersson var en av alla som engagerade sig i vantjakten. Hon såg tweeten ganska direkt efter Anna lagt upp den. Ulrica är en van stickare och kunde konstatera att de förmodligen var handstickade.

– De var så fina och jag tänkte att jag kan göra en insats och dela i de facebookgrupper för stickning som jag är med i, berättar Ulrica.

Hon delade bilden och inlägget i facebookgruppen ”Online Stickcafé” som har 31 000 medlemmar. Podden Stickkontakt delade sedan vidare inlägget och det var där någon nappade.

Mindre än ett dygn efter att Anna Andersson twittrat var ägaren hittad.

– Det kändes bra att vara en del i en lång kedja som fick vantarna att hitta rätt, säger Ulrica Andersson.

Fick tillbaka tron på mänskligheten

Irma, som äger kattvantarna, märkte inte att vantarna var borta förrän dagen efter.

– Jag blev väldigt olycklig, man lägger ju vantarna på sätet bredvid sig och när jag reste mig glömde jag bort dem, berättar Irma.

Kattvantarna var helt nya. Irma älskar katter och hade fått dem i julklapp av sin syster som är en duktig stickare. När Irma fick ett sms om att Anna hittat hennes vantar trodde hon inte att det var sant.

– Jag hade tänkt ringa SL och fråga om de hittat vantarna. Men vem lämnar tillbaka sådana saker? Det var en välsignelse. Det är så man börjar tro på mirakel, säger Irma.

Irma ringde Anna som postade vantarna till henne. Irma säger att hon är glad att det finns ärliga människor som tar sig sådant besvär.

– Jag fick tillbaka tron på mänskligheten. Stickare är ärliga och jordnära människor. Jag är så glad över att det finns ljusglimtar när mycket annat är så mörkt, säger Irma.

 

Anna Z Ek

Liknande inlägg