Borttappade föremål hamnar på SL:s hittegodsavdelning

För snart ett år sedan invigdes hittegodsavdelning på Klara östra kyrkogata 6. Det strömmar in folk under den korta tiden som jag är där. Jag träffar kundvärden Amneh som arbetat med hittegods i två år . Hon berättar att avdelningen startades på 1970-talet men då i andra lokaler. Det kommer 156 000 personer till avdelningen varje år för att förhoppningsvis återfå sina borttappade föremål. Amneh berättar om de vanligaste och ovanligaste föremålen som kommer in och hur länge SL sparar föremålen. 

 

Har du glömt vantar, paraplyer eller andra vanliga föremål är det enklast är att du besöker oss, säger Amneh från SL:s hittegodsavdelning.

Hur  många personer besöker er varje år?

– Det kommer hit 500 personer om dagen, sex dagar i veckan, vilket gör att under ett år blir det 156 000 besök.

Hur många föremål får ni in på ett år?

– Varje dag kommer det in 300 föremål från all SL-trafik, det vill säga från pendeltåg, tvärbana, buss, tunnelbana och under sommaren även från båtarna. Under ett år blir det cirka 95 000 föremål.

Vilka föremål finns på hittegodsavdelningen?

 

Vilket är det vanligaste föremålet som ni får in?

– Halsdukar, vantar, mössor och liknande.

Vad är det ovanligaste eller konstigaste föremålet som ni fått in?

– En gång fick vi in ett par löständer, det var konstigt. En annan gång ringde det en kvinna som berättade att hon tappat bort sitt barn och hon blev ombedd av oss att kontakta polisen. Vi vet inte hur det gick med det ärendet men förhoppningsvis så gick det bra.

Vad är det dyrbaraste föremålet ni fått in?

– En väska som innehöll 20 000 kr. Kunden kunde hämta den dagen efter med alla pengarna kvar.

 

Om du upptäcker att du just har glömt din plånbok, dina nycklar eller livsviktiga mediciner kan du ringa på telefonnummer 08 600 10 00, även när hittegodsavdelningen är stängd.

SL  sparar föremålen en kort tid

 

Hur lång tid det tar att få hit det upphittade?

– Det tar ungefär 3-4 vardagar att få hit materialet då det skickas från olika garage in till hittegodsavdelningen. Men det kan också dröja upp till 10 dagar innan vi fått hit allt som är upphittat.

Hur länge finns föremålen kvar hos er?

– Värdesaker så som nycklar, glasögon, datorer behåller vi i 3 månader medan handskar och vantar behåller vi bara i två veckor.

Vad gör ni med det som inte hämtas ut?

– Vantar, mössor och liknande donerar vi till Stadsmissionens Human Bridge. Värdesaker så som nycklar och mobiler förstörs då de inte går att återanvända.

Jag tackar Amneh så mycket för hennes tid och hon säger med glimten i ögat att hon hoppas att jag inte ska behöva komma tillbaka hit.

Karin Kihl

Liknande inlägg