En överlevnadsguide

Vad tror du händer om du vågar mer?

En man i röd skidjacka och hjälm hoppar med armarna utsträcka, och mot bakgrund av en klarblå himmel.

− Att vara modig handlar om att du utmanar ditt naturliga beteende och agerar trots rädsla och risker. Att du vågar mer.

Det säger Joakim Muschött, grundaren av Akademin för mod.

− Våga utmana dig själv att gå utanför trygghetszonen och våga inse att misslyckanden är nödvändiga för att utvecklas. Då kommer du att ha stora möjligheter att nå dina mål.

Känner du igen det här:

”Då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort’ […].”

Om du någon gång har läst Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta, så vet du antagligen att det handlar om kvällen när Jonatan berättar för Skorpan att han måste ge sig iväg för att slåss mot den onde Tengil. Låt oss inte gå så långt som till att nedvärdera oss till lortar när modet sviker, men ibland måste vi kliva utanför den omtalade trygghetszonen för att få saker att hända – oavsett om det gäller att bekämpa ondskan i sagorna eller att hitta en ny väg i (arbets)livet. Att komma vidare till nästa jobb kräver ofta en ansenlig mängd mod – både för dig som längtar bort från kontorsstolen och för dig som inte längre har en kontorsstol att gå till.

Mod – världens viktigaste egenskap

I ledarskapscoachen Joakim Muschötts värld är mod egenskapen framför alla andra egenskaper. Utan den skulle världen stå stilla. När han frågar sina klienter vad som skulle hända om de vågade mer, handlar svaren allt som oftast om att byta jobb. Sätta gränser. Skilja sig. Kort sagt: göra de där sakerna vi längtar efter innerst inne.

Längtar efter – men vågar inte.

Joakim Muschött, ledarskapscoach och grundare av Akademin för mod, har glasögon, är lång och smal, och är klädd i kavaj och jeans.
Joakim Muschött guidar arbetssökande i hur de kan bli modigare och våga mer för att komma vidare i livet.

Trotsa flocken och våga mer

Vad är det i så fall som håller oss tillbaka, som får oss att skjuta längtan åt sidan till förmån för livet innanför trygghetszonen? Det enkla svaret är att vi människor är konstruerade för trygghet och att vi generellt är rädda för att misslyckas. Joakim Muschött menar att tryggheten finns hos flocken, det vill säga kollegorna eller andra grupper där vi ingår, och vad flocken tycker och tänker har stor betydelse för vår uppfattning om rätt och fel. Det är därför hela vårt inre gör uppror när vi är på väg ut ur trygghetszonen: Gör det inte! Det är farligt! Backa! Mod handlar om att våga utmana sitt naturliga beteende. Allting talar för att du kommer att hitta drömjobbet om du vågar trotsa flocken. Vågar mer.

Den stora flamingoflocken står tillsammans i vattnet, men en av dem har flyttat sig en bit bort - hen vågar mer

− Varje gång du väljer att utvecklas kommer du att vara rädd, fortsätter han. Rädslan är en naturlig signal som talar om för dig att du gör något nytt – inte att du gör något fel. Eftersom det är obehagligt att vara rädd, är det lättare att fortsätta som tidigare, men vågar du agera har du möjligheter att nå dina mål.

Var hör du hemma?

Trygghetsrådet (TRR), en organisation som hjälper privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist, presenterade i februari 2019 rapporten Framtidens arbetsliv är här. Syftet var att lyfta fram och undersöka relevanta och oväntade utvecklingar. De skissar också på tio möjliga framtidsyrken, och i ett slag hördes ord som DNA-coach, molnvakt och kulturflätare i den allmänna debatten som följde. Somliga omfamnade dem medan andra kände oron över sin egen plats på yrkeskartan stiga: Var hör jag hemma? Hör jag överhuvudtaget hemma i det nya landskapet? Måste jag bli DNA-coach för att få plats?

Joakim, som även är coach på Trygghetsstiftelsen där man stöttar statligt anställda som blivit uppsagda, tar upp två förhållningssätt. Om det är viktigt för dig att ha ett välbetalt arbete som matchar de nya yrkena ska du kanske välja att anpassa dig och jobba mot det målet, men om det är någonting i det där som skaver är det bättre att du frågar dig själv vad du längtar efter i ditt liv:

Våga känna det du känner och stå upp för den du är, innerst inne. Du har bara ett liv!

− Lyssna inåt efter vad som pockar på att få ta större plats. Du kanske längtar efter att byta karriär, spela trumpet från morgon till kväll i ett halvår eller sticka utomlands – gör det! Våga känna det du känner och stå upp för den du är, innerst inne. Du har bara ett liv! Om det visar sig bli fel kommer du ändå att lära dig nya saker.


Du vågar mer: utsätt dig för det okända

Inte heller modambassadören Muschött har sluppit undan ”gjorda felsteg”. I slutet på 1990-talet bestämde han sig för att under fem år lära känna Sverige genom att bo och arbeta på olika platser. Efter fyra månader blåste han av projektet och återvände hem, besviken och frustrerad. Inget hade gått hans väg.

− Men, säger han, jag lärde mig saker som jag aldrig hade lärt mig om jag inte vågat utsätta mig för det okända. Jag utvecklades – om än på ett annat sätt än jag tänkt mig – och det var värt alla besvärligheter.

Bli inspirerad av andra som har vågat

Den absolut vanligaste orsaken till att vi inte kastar oss upp på hästen för att slåss mot Tengil, är att vi är rädda att andra ska säga ”Vad var det jag sa?” om vi misslyckas.

− Försök att inte lyssna på dem, är Joakims råd. Prat istället om din rädsla med människor som du vet har gjort samma sak som du, eller som du tycker är modiga av andra skäl. Umgås med dem och låt dig bli inspirerad: kan de, så kan du!

Att våga misslyckas är ditt första steg mot utveckling och ett nytt arbetsliv. Du vågar mer än du själv tror.

ULRIKA ÅKERBLAD


Fakta
Rapporten Framtidens arbetsliv är här bygger på genomläsningar av rapporter, studier och artiklar från bland annat Världsbanken, McKinsley och Deloitte om det nutida och framtida arbetslivet. De områden som identifierades som relevanta och intressanta behandlades i en workshop med experter på områdena, följt av fördjupad research. Arbetet genomfördes hösten 2018 av United Minds och Prime, på uppdrag av och tillsammans med Trygghetsrådet (TRR).

Ladda ner rapporten Framtidens arbetsliv är här.

Kan andra, så kan du!

Ett svar på ”Vad tror du händer om du vågar mer?

Kommentarer är stängda.