En överlevnadsguide

Förbered dig inför framtidens yrkesliv

BIld av Gerd Altmann från Pixabay

Världen förändras i rekordfart, hur ska vi hinna med? Kanske du står vid ett vägskäl och är osäker på vad som krävs av framtidens arbetsmarknad? Från en dag till en annan har nästan allt förändras, och du undrar vad som händer.

I framtidens jobb kommer det att krävas andra kompetenser och verktyg än idag – men hur exakt är inte så lätt att förutse. Många är oroliga till exempel för att jobben tas över av robotar och färre får jobb. Också för att den digitala klyftan ökar och för att man inte vet hur den artificiella intelligensen kommer att påverka oss.

Var öppen för förändringar

Det som egentligen spelar mest roll är hur öppen du är inför förändringar och viljan att lära. Tom Savigar är seniorpartner på trendanalysföretaget The Future Laboratory i London. Han ser ljust på framtiden och tror att automatiseringen av delar av arbetsmarknaden å ena sidan berövar människan vissa uppgifter, men å andra sidan ger den möjligen människan större utrymme att vara just – unikt mänsklig.

– Mänskliga färdigheter blir viktigare. Utbildningens roll i framtiden blir att lära människor att uppföra sig mer som människor, det vill säga att fokusera mer på egenskaper som empati, tilltro, omhändertagande och kreativitet, säger han.

Även Kairos Future beskriver hur organisationer med aktivitetsbaserade arbetssätt kan komma att skapa s.k. ”kreeffektiva” arbetsplatser, som ska vara både kreativa och effektiva.

Tänk på att:

  • du behöver inte vara snabblärd
  • du behöver inte bli digital expert
  • att förstå humaniora kommer att bli extra viktigt i en
    framtida maskinorienterad värld
  • konst, filosofi, sociologi och psykologi gör det möjligt för oss att förstå hur artficiell intelligens ska användas 

Fundera över dina styrkor och se fram emot dina möjligheter i framtiden

Den nya rapporten ”Här finns jobben” listar de 20 hetaste yrkena. Det sägs att du gör ett smart val om du satsar på hälso- sjukvård, pedagogiskt eller socialt arbete och flertalet andra ”vanliga” framtidsyrken.

MARI LINGENSJÖ