Taxen Åsa har ett eget instagramkonto

Redan på väg hem från uppfödaren bestämde sig Björn Ekmark och Linnéa Fagerholm för att valpen Åsa skulle ha ett eget instagramkonto. Resultat blev ”taxdrugsandrocknroll”.
– Tack vare det har vi idag kontakt med Åsas lilla familj, säger hussen Björn Ekmark.

Att låta sin hund få ett eget konto på Instagram är ett populärt fenomen. Genom ”taxdrugandrocknroll” får följarna en inblick i den snart fyraåriga taxen Åsas liv. Ägarna Björn Ekmark och Linnéa Fagerholm ville ha ett separat hundkonto för att skona sina mindre hundtokiga instagramföljare.

– I början hade vi en idé att låta varje bild ackompanjeras av ett låtcitat, förklarar Björn. Ganska snabbt kasserade vi det på grund av alldeles för många bilder och alldeles för lite tid.

När Åsa möter kompisen Sally. Foto: Linnéa Fagerholm

Att fotografera en tax är en utmaning

Både Björn och Linnéa hade ett fotointresse sedan tidigare. Genom åren med ”taxdrugsandrocknroll” har de blivit mer medvetna om vilken typ av bild som fungerar på sociala medier.

– Men vi fotograferar sällan med tanke på kontot, utan publicerar när vi känner för det, säger Linnea.
Det kan bli fem inlägg per dag, eller inga alls på en månad. Att fotografera en envis tax är dock en utmaning, erkänner Linnea.

– Det svåra är att få henne att sitta, ligga eller stå still när en massa annat roligt lockar. Men de bästa bilderna blir ändå sällan de arrangerade, utan när man lyckas fånga henne i farten.

Hunden Åsa har ett eget instagramkonto.
Åsa älskar att följa med matte på ridtur. Foto: Björn Ekmark.

Hundjobb på Almedalsveckan

Men, vad tycker Åsa? Har hon rentav blivit en bättre ”modell” under tidens gång?

– Haha, hon tycker nog att det är ganska tråkigt att posera – men de flesta bilder sker ju i rörelse. Hon har blivit mer tålmodig, men det är nog främst för att hon blivit äldre, säger Linnéa.

Åsas instagramkonto är som ett stort, publikt fotoalbum snarare än något som ska generera många följare, förklarar Björn.

– Vi bryr oss inte så jättemycket om likes, även om det är kul att vissa bilder blir extra omtyckta. Den största lajk-raketen är från i somras, när Åsa extraknäckte på Linnéas jobb i Almedalen.

Kontakt med Åsas familj 

Ett tips till hundägare som vill instagramma är att ta massor av bilder, enligt Björn och Linnéa.

– Om man tar hundra bilder kanske en blir instagramvärdig. Man kan också vara generös med att följa och lajka många konton, säger Björn.

Åsas följare är främst andra instagrammande taxar samt hennes ägares vänner och familj.

– Men vi har också kontakt med Åsas egna lilla familj– hennes systrar, mamma och uppfödare, vilket vi nog inte haft utan kontot. Det är den mest betydelsefulla responsen.

Björn Ekmark och Linnea Fagerholm delar med sig av hunden Åsas liv genom kontot "taxdrugsandrocknroll".

Namn, husse: Björn Ekmark
Ålder: 36
Yrke: Teveproducent
Bor: Solna
Namn, matte: Linnea Fagerholm
Ålder: 30
Yrke: Kommunikatör