Följ med när polishunden Magda tränar

 

Att träna personskydd är något polishunden Magda och hennes förare Fredrik ofta gör. Det är av största vikt att Magda kommer till Fredriks undsättning om han blir attackad av en gärningsman. Här krävs både lydnad och initiativförmåga från Magdas sida.Hundföraren Fredrik står med sin polishund Magda utomhus. De ser båda lite aggressiva ut. De visar hur Magda tränar på personskydd.

­– En grund i lydnaden är ju att ett kommando gäller konsekvent. Säger jag ”sitt” så är det ”sitt”. Men vi kräver också att hunden, trots ett sittkommando, ska ta ett eget beslut. Magda ska gå på och attackera om jag blir angripen. Hon har visat att hon svarar upp på vad jag förväntar mig av henne, förklarar Fredrik.

Litar du mer på henne än en mänsklig kollega?
– Ja, bitvis gör jag det. Jag vet att Magda aldrig skulle banga att skydda mig, det har jag fått bekräftat under det gångna året. Däremot kan jag säga att jag litar på henne mindre i vissa avseenden, till exempel i ett läge där hon har varit förbannad, då håller jag henne kort.

Kan du inte få nog av att se Magda träna? Här hittar du ytterligare en video där hon tränar på att leta efter en försvunnen person. 

Närbild på schäfern Magda. Hon arbetar som polishund. Hon ser pigg och allert ut, då hon tittar rakt in i kameran med munnen öppen, så tungan och tänderna syns.Namn: Magda

Ålder: 6 år

År i tjänst: 1,5

Favoritbelöning: Leksak

 

Text och foto: Celinda Andersson