Kleiner münsterländern Jackie vilar i fåtölj på kontoret. Foto Marie Lainio

Häng med Jackie till kontoret

En hel del sova står på schemat för hundar på kontoret, som 9-åriga kleiner münsterländern Jackie. Men det finns mutor att casha in.

– Förmiddagsfikat är Jackies bästa stund på dagen, säger matte Marie Lainio.

Hund i knä på kontor
Det är inte varje dag Jackie får sitta i matte Maries knä när hon jobbar.

Jackie tar ett glädjevarv runt lokalen och hälsar på alla kollegor när hon kommer in till kontoret vid 8-snåret. Lika glad över återseendet varje morgon. Sedan får hon sin vattenskål och en liten godisbit och lägger sig tillrätta att sova i fåtöljen på mattes rum. Arbetsdagen har börjat.

– Hon är ganska uttråkad när hon är här, men det är mycket bättre än att bli lämnad ensam, säger Marie.

Ingen vaktinstinkt på kontoret

Hemma spritter Jackie till och skäller så snart hon hör något oväntat, men på kontoret gör hon inte något väsen av sig. Det är en förutsättning för att hon ska kunna vara med – hon får ju inte störa medarbetarna. Hon flyttar bara lojt mellan mattes och husse Harry Lainios rum när hon vill byta sovställning.

– Här vet hon att det kommer och går människor så hon behöver inte vakta, säger Marie.

– Men när hon hör vissa klienter i dörren som hon vet gillar henne så kommer hon alltid fram och hälsar.

Snabbast av alla till fikarasten

Vid 9:30 är det dags för första rasten. När ordet FIKA basuneras ut är Jackie snabbast av alla till köket för att svansa runt efter godsaker. Hon parkerar sig under bordet och hoppas på nedfallande smulor.

– Förmiddagsfikat är Jackies bästa stund på dagen, säger Marie.

Till slut har alla människor fikat färdigt och Jackie följer Marie som ett jehu till rummet för att få sin utlovade ostbit. Sedan väntar – sova.

Spanar på duvor i parken

hund i park
Jackie letar fåglar i Kronobergsparken.

Efter mattes och husses restaurangbesök är det dags för aktivitet igen. Lunchpromenaden. Minst en halvtimme lång.

– Nu på vinterhalvåret blir det ofta en timme för vi passar på att ta dagens långpromenad när det är ljust istället för på kvällen, säger Marie.

Allra gladast blir Jackie om hon hittar en flock duvor i parken. Som den stående fågelhund hon är smyger hon då fram och ställer sig i position och spanar. I tio minuter kan hon stå blick stilla.

– Det är jättebra aktivering för henne att stå i den positionen, säger Marie.

Apporterar i skogen på helgerna

Som den jakthund hon är behöver hon dock mer stimulans än vad parkerna kan erbjuda. Tur då att familjen bor på landet. Det blir det långa skogspromenader med sökträning och apportering på helgerna och sommarhalvårets kvällar.

– En gång kom hon faktiskt ut ur ett buskage mitt i parken med en vettskrämd and i munnen som förvirrat flaxade iväg när jag skrek ”Loss”, säger Marie.

Jackie har några olika ställen hon vilar på under dagen.

Vad är den största fördelen med att ha Jackie på kontoret?

– Sällskapet, men också att jag kommer ut. Jag jobbar bättre efter promenaden och får inte lika ont i kroppen som om jag skulle ha suttit stilla hela dagen, säger Marie som har haft hundar med på jobbet i 35 år.

Hur funkar det med medarbetarna att Jackie är med?

– Det går bra tycker jag. Det är en till hund som är med här ibland. Och i vårt fall är det vi som anställer och då berättar vi på intervjun att Jackie är med på kontoret så att alla vet förutsättningarna.

Kurragömma när de kommer hem

Efter lunchpromenaden får Jackie lite mat och sen är det sova som gäller tills arbetsdagen är slut. Samma procedur som på förmiddagen alltså, minus fikat. Vid 17-tiden är det skönt att åka hem.

– En dag på jobbet kräver extra mycket aktivering på kvällen, säger Marie.

Det blir apportering, sökövningar och kurragömma som väger upp den långa vilan på kontoret.

Text och foto: Sara Peterssohn
Toppbild: Marie Lainio

Hundar på kontoret – det här gäller

Det är upp till arbetsgivaren att tillåta hundar på arbetsplatsen – det finns inga lagar eller regler som reglerar det. Däremot kan hundar på arbetsplatsen krocka med Arbetsmiljölagen där det står att ingen ska drabbas av ohälsa eller skada på jobbet. Därför bör arbetsgivaren ta hänsyn till om någon till exempel är allergisk.