Rädsla för hundar

Varför blir man hundrädd?

De flesta människor har en viss respekt för hundar. De människor som utvecklat hundrädsla har oftast haft en negativ erfarenhet av ett hundmöte som barn. Eller att de har föräldrar som är rädda för hundar och då inte lärt sig umgås med hundar på ett naturligt sätt. Många gånger kan man ha en rädsla som barn som senare går över av sig själv då barnet blir äldre. Hundrädsla finns med i listan över de tio vanligaste fobierna.

Var kommer rädslan ifrån?

För länge sedan var rädslor en viktig funktion för vår överlevnad. Det ligger djupt nedärvt att vi bär med oss en spontan rädsla för en del saker och situationer som kunde vara farliga för oss på olika sätt. Till exempel vilda djur med vassa huggtänder som kunde bita och attackera oss eller höga höjder där vi kunde ramla ner och skada oss.

Vi kan även lära oss att bli rädda för något och även en fobi när man har en stark överdriven rädsla eller skräck för något kan, helt eller delvis, vara inlärd. När man blivit rädd för något börjar man ofta undvika detta. Undvikandet bevarar på så vis rädslan, dels för att man känner sig lättad att inte behöva utsättas för det man är rädd för, dels för att man inte ges tillfälle att märka att det var ofarligt. Ofta kan man se att rädslor lärs in indirekt genom att vi ser hur andra beter sig, som till exempel när ett barn ser att föräldrarna blir rädda när de ser en hund.

Är det vanligare hos pojkar eller flickor att utveckla rädslor och fobier?

Upp till 10-årsåldern är fobier i allmänhet lika vanliga hos pojkar som hos flickor, men bland vuxna är det tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män. Vissa personlighetstyper drabbas oftare än andra. Man kan se att vissa gemensamma drag finns hos personligheter med fobier, ofta har de till exempel varit oroliga och känsliga som barn.

Vad är skillnaden mellan rädsla och fobi?

När vi tänker rationellt inser vi att vi inte behöver vara rädda när vi möter en hund på gatan som nyfiket nosar efter oss eller att vi ska falla ner när vi står på en hög höjd. Det är när dessa rädslor inte är rationella de kallas specifika fobier, och cynofobi eller rädsla för hundar är ett exempel på en sådan.

Vanliga symptom på hundrädsla kan vara att

  • gripas av panikkänslor
  • få hjärtklappning
  • börja svettas
  • darra
  • känna det som att du får svårt att andas när du ser en hund.

Symptomen beror på att mer stresshormoner än vanligt kommer ut i blodet när du blir rädd och då brukar blodtrycket stiga och kroppen reagerar. När du har en fobi känner du en stark rädsla eller ångest och upplever det som att du måste undvika eller komma bort från det du är rädd för. Reaktionerna kan variera från person till person.

Text: Ulrika Holm

Toppbild: Marek Szturc/Unsplash