Himmelska Hundar – bästa hundfiket i stan

Himmelska Hundar vid Tessinparken på Östermalm är ett av de hundvänligaste  fiken i stan. Hit är alla hundar välkomna och blir varmt mottagna både av personal och stamgäster. Hundarna har en egen meny med godsaker som leverbitar, korv och blodpudding. Även för husse och matte finns en smarrig meny med fikabröd och lunch. Tre dagar i veckan är det även öppet för middag.

Bichon Havanaise tiken Ronja är på besök på fiket Himmelska Hundar.

Det är fredag förmiddag på fiket Himmelska Hundar. Vid denna tid är det relativt lugnt trots att ett tiotal hundar går lösa. När hunden Ronja kliver in genom dörren med sin matte kommer inte mindre än fyra hundar fram och vill hälsa. De luktar på varandra i en yster ringlek och sniffar högt i luften.

Återkommande gäster fikar på förmiddagen

Vid elvatiden på förmiddagen är det mest stammisar i fiket. De flesta känner varandra sedan tidigare och vet vad hundarna heter.

I dag är Janne Ferm här som vanligt, med sina tre damer som han skämtsamt benämner tikarna; Diva, Tuss och Nicky. De trivs som fisken i vattnet och Janne själv brukar fika och äta frukost varje vardag i veckan och hundarna får varsin delikatesstallrik med lever- och korvbitar. Efteråt ger de sig ut på en långpromenad på Gärdet.

Hit kommer också Marie-Louise och hennes man ofta för att fika, helst på förmiddagen då det är lite lugnare. De har inte själva någon hund men älskar att komma hit och prata med de övriga gästerna och deras hundar.

Marie-Louise kelar och gosar mycket med ägarnas blandrashund Stoffe. Han sätter sig på bakbenen och sitter blickstilla och tittar bedjande på Marie-Louise för att få lite godis. Stoffe går runt och strosar lite som han vill och är hela fikets kelgris.

Marie-Louise älskar att ge både fikets egna vovve Stoffe, och andra gästers hundar, ett par godbitar.

– Jag älskar att gå hit på vardagarna för att mysa med hundarna. Det är alltid en så trevlig stämning här.
Marie-Louise berättar att hon inte gärna kommer hit på helgerna då det är lite för mycket folk. Ibland kan de till och med vara kö ända ut på gatan.

Vid lunchtid droppar fler och fler gäster in. Den här dagen är det flera barnfamiljer som kommer med sina hundar och vill fika eftersom det är höstlov. Nu är samtliga bord upptagna och vid varje bord sitter minst en hund. Det är en härlig stämning i lokalen där både hundar och människor trivs ihop. Trångt och livligt och mysigt inrett med dukar och levande ljus på borden.

Carina serverar delikatesstallrikar till hundarna

På hundarnas meny finns både korv, lever, glass och torkad blodpudding
Hundmenyn består av olika delikatesstallrikar med både lever, skinka och korv

I kassan står ägaren Carina och serverar kaffe och smörgås och tillreder enklare luncher. Hundarna har en egen meny bestående av olika tallrikar med korv, ost eller blodpudding. På menyn finns även leverglass och hundkex.

Carina Lundström och Christian Thudin driver Himmelska Hundar sedan 4,5 år tillbaka. Det var de tidigare ägarna som startade fiket för tolv år sedan, men i dag driver de istället ett hunddagis i närheten. På vardagarna är det Carina och Christian själva som står i köket och gör smarriga mackor och luncher; som pajer och sallader. På helgerna har de hjälp av extrapersonal samt även vissa kvällar. Paret har satsat mer på mat än de tidigare ägarna.

I kväll är det Bouillabaisse som står på menyn och Christian är redan i full färd med alla förberedelser i köket. De har även alkoholrättigheter och serverar både öl, vin och bubbel. De marknadsför sig mer och mer som en kvarterskrog med konceptet – café, bar, restaurang & kvarterskrog – ett unikt ställe för dig och din hund. Varje onsdag till fredag har de öppet till klockan åtta på kvällen och erbjuder middagsalternativ.

Deras hund Stoffe, som är en helmysig blandras, pryder väggarna i lokalen på åtskilliga foton och tavlor. Bakom kassan hänger även en stor oljemålning i en guldram föreställande Stoffe och på menyn har han fått en delikatesstallrik döpt efter sig.

Hundkalas blir mer och mer populärt

På Himmelska hundar erbjuds även hundkalas. Antingen kan man boka ett mindre rum eller så kan man hyra hela lokalen för att bjuda in egna vänner och deras hundar. Tillsammans med Carina och Christian kan du planera in ditt eget hundkalas med god mat och tårta både för hundar och deras hussar och mattar.

Christian berättar att det kan vara upp till tio hundar på ett typiskt kalas med cirka 20 hussar och mattar. Då serveras till exempel tårta av högrev och glass gjord på lever och turkisk yoghurt. Hundkalas blir allt populärare och många tycker det är en rolig grej att få samla kompisar som de kanske träffat via sina fyrfota vänner.

Christian har även varit med och planerat ett hundkalas på Nyhetsmorgon tillsammans med hunden Stoffe, som nu är en liten kändis både i tv och i sociala medier.

Hundparkering

Här erbjuds även hundpassning för 75 kronor i timmen för den som behöver lämna sin hund för att göra ett kortare ärende, som att gå till tandläkaren eller gå och handla.

Ett besök på Himmelska Hundar kan varmt rekommenderas. Ett hundvänligare fik får du leta länge efter, samtidigt som du blir glad både i magen och i själen.

Text och foto: Anette Wällstedt

Länkar
Himmelska Hundar
Hundkalas på Nyhetsmorgon

Taggar; hundfik, hundvänlig kvarterskrog,