Hinderbanan i Konradsbergsparkens hundrastgård

Här kan hundar springa fritt – mitt i stan!

Hundrastgårdar och hundrastplatser, vad är egentligen skillnaden? Och hur fritt kan din hund röra sig där? Vi reder ut begreppen och tipsar om de roligaste platserna mitt i stan där du kan låta din fyrbenta älskling få utlopp för sitt springbehov.

Det inte alltid så lätt för innerstadsbor att hitta ställen nära hemmet där de kan låta sin hund få röra sig fritt och springa av sig. Men som tur är har Stockholms kommun ordnat med ett flertal olika platser och områden i alla stadsdelar, där hundarna slipper vara kopplade och där de kan träffa hundkompisar att leka med.

En hundrastgård är ett mindre inhägnat område där din hund kan springa fritt. Området är skyltat, och markytan består av grus eller gräs. Hundrastplatser, eller hundrastområden, är däremot lite större och friare områden där din hund får springa lös, dock alltid under din uppsikt. Dessa områden är inte inhägnade och kan utgöras av olika marktyper och naturområden.

Innerstadens hundrastgårdar och hundrastplatser

Vasastan/Norrmalm har fem mindre hundrastgårdar, varav den största ligger i Vanadislunden. Innerstadens allra minsta rastgård, som inte är större än 200 kvadratmeter, hittar du i Observatorielunden. Den Odenplansbo som orkar gå ända ut till Bellevueparken vid Brunnsviken, belönas dock med ett icke inhägnat område på över 30 000 kvadratmeter.

Bor du på Kungsholmen har du fem hundrastgårdar och två hundrastområden i ditt närområde. Den största av dessa ligger i Broparken på Stora Essingen. På Östermalm finns det också fem rastgårdar, och dessutom tre stora hundrastområden: Lill-Jansskogen, Hjorthagen och inte minst Gärdet, där även de piggaste hundarna får sig en rejäl utmaning. Detta hundrastområde, som är innerstadens största, är närmare 400 000 kvadratmeter.

Lika hundar leka bäst på Söder

Om du har en liten hund, alltså med en mankhöjd på upp till cirka 35 centimeter, kan du med fördel göra ett besök i Malongenparken på Södermalm. Denna hundrastgård är i första hand tänkt för våra allra minsta små vänner. Lite större söderhundar har många andra platser att springa av sig på, för på Södermalm hittar du hela tolv hundrastgårdar och fyra hundrastområden. Den favoritrastplats som sticker ut här är det stora, härliga skogs- och bergsområdet på Långholmen. Hit kommer du lätt via trappan från Västerbron i norrgående riktning.

Inspirerar till aktivitet

Roligast för hunden är förstås när det finns något extra som lockar till aktivitet. I några av de mindre rastgårdarna finns det därför hinderbanor och lekredskap. I Konradsbergsparken som ligger vid Rålambshovsparken på Kungsholmen och i Solvändan vid Torsgatan i Vasastan kan man hitta hundrastgårdar med hinderbanor. Och vill du testa en riktig agilitybana kan du bege dig till Björns Trädgård vid Medborgarplatsen.

Vill du försäkra dig om att hunden får sin dagliga motion även under den mörka årstiden? Då kan du alltid ta sig till Hjorthagens rastgård, där belysningen drivs med rörelsedetektor. Den släcks alltså efter en stund om du och din hund inte rör ordentligt på er.

Stockholms stads hemsida hittar du en kartöversikt med ännu fler hundrastplatser och hundrastgårdar inom hela kommunen.

Text och foto: Anna-Lee Cöster Jansén