Lätt att träffa nya vänner på hundpromenaden

När du skaffar hund är det troligt att din bekantskapskrets utökas väsentligt och kanske får du vänner för livet. På hundpromenader är det ofta lätt att knyta nya vänskapsband då samtalsämnet är givet och ni redan har mycket gemensamt. Förutom att ditt liv blir rikare och mer socialt visar även forskningen att du lever längre. 

På hundpromenaden är det vanligt att stanna upp och prata med andra hundägare medan vovvarna bekantar sig med varandra.  Samtalet flyter ofta lätt då man har ett gemensamt intresse, nämligen hundens väl och ve och beteende. En del träffar blir ytliga och stannar vid ett kortare samtal och en del fördjupas och man kanske börjar träffas mer regelbundet. Många hundägare berättar om hur de träffat nya vänner genom sina hundar.

Thomas och Bengt träffades via sina hundar

Thomas 57 och Bengt 70 år träffades på en hundpromenad för sex år sedan. Deras hundar Leroy och Morris tyckte om att busa tillsammans och deras hussar hade mycket att prata om. Promenaderna tillsammans blev längre och längre och efter ett tag började de att messa varandra för att planera när och var de skulle ses.

-Jag minns inte riktigt när och hur vi träffades första gången men våra hundar var nog inte mer än ett par år vid tillfället och nu har båda fyllt åtta så det har blivit ett antal promenader tillsammans, berättar Bengt.

Thomas som jobbar som purser på flygbolaget SAS reser väldigt mycket i jobbet och är ofta borta flera dagar i sträck. Men sedan är han ofta ledig både tre och fyra dagar och då går han gärna förbi och hämtar upp Bengt och Morris. Bengt, som är pensionär, är ofta hemma på vardagarna och följer gärna med när Thomas kommer förbi.

Hjälper varandra med hundpassning

Efter flera års vänskap är det lätt att be varandra om att hjälpa till med hundpassning.  Även Thomas fru jobbar på SAS och när de båda jobbar samtidigt kan det vara lite svårt med hundpassningen. Trots att de även har två vuxna barn boende hemma får de inte alltid ihop vardagspusslet, då sönerna både jobbar och studerar och inte alltid är hemma. Då är det perfekt att Bengt kan hämta upp Leroy för en promenad.  Även Bengt tycker det är skönt att kunna be Thomas om hjälp när han är hemifrån.

Morris har blivit områdets kelgris

Bengt är pensionär men har fullt upp med olika projekt, som att jobba extra på valmyndigheten och Friskis och Svettis. Samtidigt är han lite av en allt i allo i bostadsrättsföreningen och känner de flesta i radhusområdet där han bor.

Hans hund Morris, som är en mycket stilig hanhund av rasen Bichon Havanais, har blivit hela områdets kelgris och det är många som gärna passar honom eller tar med honom ut på en promenad. Morris är alltid mycket välvårdad, eftersom Bengts fru Maud lägger mycket tid på att sköta om sin älskade vovve. För det mesta är det Bengt som tar hand om rastningen eftersom Maud har ont i sina leder och inte går några längre sträckor.

Bengt och Thomas träffas brukar träffas minst tre till fyra gånger i veckan, oftast mitt på dagen, och tar en långpromenad med hundarna. Under turen träffar de minst ett tiotal andra hundar och fyra av fem känner de sedan tidigare.

-Jag kan namnet på de flesta hundar i området, men vad hundägarna heter har jag inte lika stor koll på, säger Bengt.

Kullsystern Ronja bor i samma område

Ronja sitter i fönstret och väntar på att kompisarna Morris och Leroy ska komma förbi.

I samma villaområde bor även Morris kullsyster Ronja som de träffar titt som tätt. Ibland när den familjen har bekymmer med hundpassningen tar Bengt och Thomas även med sig henne ut. De har nyckel till familjens hus och Ronja blir lika glad varje gång som kompisarna Morris och Leroy kommer förbi. De tre hundarna känner varandra väl och ger sig ofta ut på egna äventyr, som att jaga harar eller hoppa i sjön och bada.

Hundträffar är både socialt och hälsosamt

Thomas och Bengt hoppas att deras hundar har många år kvar, trots att hälsan ibland sviktar. Morris har hjärtproblem och äter medicin varje dag och Leroy har blivit lite överviktig, trots alla hundpromenader och jagande efter harar.

Att ha hund är beroendeframkallande och skulle det värsta hända skulle saknaden bli enorm, säger både Bengt och Thomas. Men de tröstar sig med att småhundar ofta lever tills de blir cirka 13–14 år.

-­Livet utan hund skulle vara väldigt fattigt, säger Bengt.

Text och foto: Anette Wällstedt

Ny forskning visar att hundägare lever längre

Läs mer om rasen Bichon Havanaise.