Utmattningsdepression ökar

| 8 maj, 2016

Depression är moderna samhällets folksjukdom. Vetenskapliga undersökningar visar att risken att en kvinna drabbas av depression under sin livstid är dubbelt så högt än en man skulle drabbas av sjukdomen. Foto: Sarangi Rajapakse

Allt större krav i samhället gör att människor har alldeles för lite tid för att återhämta sig. Ur detta föds så kallade prestationsprinsessor med strävan om att vara duktiga i allt de gör. Många blir utbrända på grund av övermänskliga ansträngningar.

Marlen Gfrörer, fick diagnosen utmattningsdepression för fem år sedan. Vägen att återhämta sig har varit lång. Depressionen kom smygande efter att hon förlorade sin pappa 2002. Marlen kände att hon förlorade sitt skyddsnät, han hade stått henne väldigt nära. Marlen har alltid satt höga krav på sig själv sedan hon var väldigt ung. Att vara den duktiga flickan som klarade av allt och alltid satt de andra före sig själv. Det har följt henne även i vuxen ålder. Brytpunkten kom när hon en gång inte klarade av en arbetsuppgift och bröt ihop.

– Plötsligt började jag gråta på jobbet. Mina arbetskamrater hade märkt att jag inte mådde så bra flera veckor innan men jag lyssnade inte på dem. Till sist så undvek jag vissa arbetsuppgifter för att jag inte skulle må bra om jag inte klarade av dem. Jag var inte den duktiga arbetskamraten längre. Till slut tvingade min chef mig att ta två veckor ledigt och läkaren sjukskrev mig, berättar Marlen Gfrörer.

Marlen förklarar att det var just under denna tid som hon började inse att hon inte mådde bra men hon insåg inte att hon var deprimerad. Hon hade börjat tröstäta och sov bort nästan hela dygn.

depression-quoteKrav på perfektionism

Charlotte Eklund, överläkare på Psykiatricentrum väst, berättar att det har visat en ökning av utmattningsdepression. Hon förklarar att det finns prestationsprinsessor. Det är kvinnor som känner att de måste vara perfekta, snygga, ha ett perfekt hem och göra karriärer. Detta gör att energin inte räcker till. Personen ställer höga krav på sig själv och har alldeles för lite tid för att återhämta sig. Vid högtider har man märkt att många känner sig misslyckade och ensamma.

– Man räknar med att varannan kvinna och var fjärde man blir deprimerad någon gång under livet, tror Charlotte Eklund.

Jonas Ramnerö, universitetslektor för psykologiska institutionen på Stockholms universitet och legitimerad psykolog, berättar att förekomsten av depressionen ökar i befolkningen och att det är en utveckling som pågått länge. Han förklarar också att det är svårt att dra en enkel slutsats om varför depressionen har blivit en folksjukdom. Att en del menar till exempel att kraven på socialt umgänge är högre i samhället idag medan andra menar att vi är mer benägna att grubbla över vårt eget värde. Detta är en fråga som präglar vår kultur väldigt mycket.

– Depression är moderna samhällets folks ohälsa, säger Jonas Ramnerö.

På stressmottagningens hemsida förklaras det att utmattningssyndromet medför kognitiva begränsningar så som låg stresstolerans, svåra koncentrationsproblem och oförmåga att tänka klart. Dessa begränsningar upplevs skrämmande och personen skäms för detta samt försöker dölja dem. Detta är något som Marlen har gått igenom..

KBT hjälpte

Marlen förklarar att hennes två veckors sjukskrivning förlängdes till sex månader. Att erkänna för sig själv att hon led av depression tyckte Marlen var väldigt svår. Marlen såg det som en svaghet att vara sjuk. Tidigare hade hon även fått rådet från försäkringskassan att byta jobb då vissa arbetsuppgifter stressade upp henne. Det slutade med att hon fick ett nytt jobb som administratör och en chef som brydde sig samt erbjöd hjälp via företagsläkaren. Hon gick på flera kognitiv beteendeterapi, KBT. När sessionerna var slut så återgick hon till sin svacka och så fick hon börja om igen med KBT.

– Jag kunde till sist erkänna att jag hade depression. Det var ett stort steg för mig. Att veta att jag hade personer som brydde sig om mig och att jag hade ett skyddsnät. Jag behövde inte vara den som tog hand om andra. Jag kunde nu för en gångs skull tänkte på mig själv, berättar Marlen Gfrörer.

Charlotte Eklund förklarar att patienten själv måste söka hjälp om den behöver. Men om omgivningen märker att personen är självmordsbenägen eller är en fara för sig själv, då måste omgivningen söka hjälp. För att få diagnosen depression så måste personen varit nedstämd under större delen av dygnet i cirka två veckor. Man skall ha minskat intresse, oftast sömnstörningar, tröstäter, koncentrationssvårigheter och ha känslan av värdelöshet. Det finns olika behandlingsformer så som KBT, stödkontakter och antidepressiva läkemedel.

Surangi Rajapakse

Taggar: , ,

Kategori: Kropp och själ

Kommentering är stängt