Större risk för falsk vanilj i sommarglassen

| 8 maj, 2016

Äkta vara?    Foto: Pixabay.com

På två år har priset på vanilj chockhöjts. Det höjda priset gör att många livsmedelsföretag nu ratar den äkta varan och köper syntetiska smaksättare i stället, enligt Dominique Rakotson, chef för ett familjeägt vaniljföretag i Madagaskar.

Madagaskar står för den största delen av världens vaniljproduktion i nuläget, men nu ökar konkurrensen. Länder som Vietnam, Indien och Indonesien ger sig in i vaniljbranschen.

Vare sig prischocken eller konkurrensen är något som gynnar den fattiga ön, där vaniljindustrin sysselsätter cirka 200 000 personer, skriver AFP.

– En del utländska köpare har nu dragit tillbaka eller minskat sina beställningar, säger Dominique Rakotoson,

Det spekuleras i penningtvätt som en av orsakerna till prisökningen, förutom den minskande skörden. 

Emmanuel Nee är kryddhandlare på det franska företaget Touton. Han säger att skörden är en viktig faktor, den minskade från 1800 ton år 2014 till 1200 ton året därpå.

– Men det rättfärdigar inte den stora prisökning vi har sett i år, säger Emmanuel Nee, som i stället lägger skulden på ”extremt spekulativa” handlare och en ”irrationell” marknad.

I Sverige är priset på vaniljstång på Ica och Hemköp mellan 6650 och 7633 kr/kg.

Marie Strand

 

Kategori: I korthet

Kommentering är stängt