PMS kan orsaka självmordstankar

| 8 maj, 2016

Vissa kvinnor blir så depressiva dagarna innan mens att de tvingas stanna hemma från jobbet.

Var 20:e kvinna lider av svår PMS. En del kan bli så arga att de säger upp sig från sina jobb eller begär ut skilsmässa, andra drabbas av självmordstankar. Trots detta är diagnosen relativt okänd.

Anna Hofström, 28 år, är en av många kvinnor som lever med sjukdomen premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, en allvarligare form av PMS. Dagarna före mens får hon svårt att kontrollera sina känsloimpulser och reagerar kraftigt i situationer som hon normalt annars skulle hantera. Vid upprepade tillfällen har detta lett till att hon gjort slut med pojkvänner, sagt upp bekantskapen med vänner och velat säga upp sig från jobbet.

– Jag känner ofta extra starkt dessa dagar och tar allting väldigt personligt. Jag blir lättkränkt och har en känsla av att vara missförstådd, säger Anna Hofström.

Några av de vanligaste symptomen vid PMDS är ilska, irritation, ångest, depression och humörsvängningar. Det som skiljer diagnosen tydligt från andra psykiska sjukdomar är den specifika tidpunkt då symptomen inträffar, det vill säga dagarna innan mens då kvinnan har haft sin ägglossning. När mensen kommer försvinner symptomen och därefter är de helt symptomfria i två-tre veckor.

– Jag känner mig aldrig så lycklig som när mensen kommer. Då uppstår en lättnad som är både fysisk och psykisk, säger Anna Hofström.

Emelie Johansson, 35 år, lider också av PMDS. När symptomen kommer har hon främst problem med att kontrollera sin aggressivitet, vilket i efterhand leder till skuldkänslor.

– Det är inte alltför sällan jag måste be vänner och familj om ursäkt för saker jag sagt eller gjort. De förlåter mig alltid, men jag skäms oerhört, berättar Emelie Johansson.

Kan klassas som folksjukdom

PMDS drabbar tre till fem procent av alla kvinnor i fertil ålder, vilket motsvarar ungefär var 20:e kvinna.

– Procentantalet är detsamma som brukar gälla för att definiera som en folksjukdom, ändå är sjukdomen relativt okänd, berättar Torbjörn Bäckström, professor i gynekologi vid Kvinnokliniken på Norrlands Universitetssjukhus.

Torbjörn Bäckström har hört många patienter vittna om hur symptomen sänkt deras livskvalitet dagarna innan mens, en del har till och med blivit så depressiva att de drabbats av självmordstankar. Enligt honom är det många som håller sig undan då symptomen kommer, då de vill inte hamna i konflikt.

– En del stannar hemma de dagar de mår som sämst. Andra klarar av sin vardag på jobbet, men får känslorna att gå ut över sina anhöriga när de kommer hem, säger Torbjörn Bäckström.

Emelie Johansson är en av de kvinnor som stannar hemma när symptomen kommer.

– Jag klarar inte av att jobba när jag mår som sämst och är sjukskriven minst en dag i månaden. Min chef har ifrågasatt varför jag är sjuk så ofta, men jag har inte vågat berätta för honom om min sjukdom. Jag tror inte han skulle förstå. De flesta jag berättar för har aldrig hört talas om PMDS och har svårt att sätta sig in i att man kan bli så dålig av ”lite PMS”, säger hon.

Vad som orsakar PMDS och PMS är fortfarande inte helt klart, men det har visat sig finnas ett tydligt samband med produktionen av könshormonet progesteron, som ökar i kroppen under ägglossning. Torbjörn Bäckström var med och upptäckte sambandet redan under 1980-talet och har forskat inom området sedan dess. En av upptäckterna var effekterna av nedbrytningsämnet allopregnanolon, ett ämne som frigörs ur progesteron.

– Kvinnor med PMDS är extra känsliga mot allopregnanolon. Det sprids med blodet upp till hjärnan och påverkar hjärnans emotionella center och GABA-systemet, som har till funktion att lugna ner hjärnans aktivitet, säger Torbjörn Bäckström.

Antidepressiva hjälper för vissa

I nuläget finns ingen behandling som tagits fram specifikt mot PMDS. Hormonsprutor och vissa p-piller har visat sig minska besvären hos vissa kvinnor, men enligt Torbjörn Bäckström är det framförallt de antidepressiva läkemedlen SSRI som visat sig ge bäst effekt. Medicinen funkar dock inte på alla och en vanlig bieffekt är att man drabbas av minskad eller utebliven sexuell lust, vilket leder till att många kvinnor väljer att inte ta medicinen.

– Jag har själv diskuterat SSRI med en läkare, men är inte intresserad av att testa detta på grund av biverkningar, beroende och allt annat det kan innebära, säger Anna Hofström.

Emelie Johansson började med SSRI för några veckor sedan i samråd med sin gynekolog.

– Det är lite tidigt att göra en bedömning än, men jag är mycket förväntansfull. En välfungerande medicin skulle underlätta mitt och min familj liv otroligt mycket, säger Emelie Johansson.

Sofia Ekberg

Taggar: , ,

Kategori: Kropp och själ

Kommentering är stängt