När drogmaffian dundrar fram rövas unga kvinnor bort

| 8 maj, 2016

Tonårsflickor målas svarta i ansiktet med ett tjockt lager kol för att se så fula och smutsiga ut som möjligt. Men inte nog med det. När lågfrekventa motorljud närmar sig byarna som en ökenstorm göms flickorna i mansdjupa hål mitt bland majsodlingarna.

I romanen ”En bön för de stulna” av Jennifer Clement berättar 16-åriga Ladydi Garcia Martínez om sitt liv på den mexikanska landsbygden där hon bor tillsammans med sin alkoholiserade mor. Med osentimental röst och en saklig acceptans för de fattigas öde skildrar Ladydi det liv som hon och hennes tjejkompisar tvingas att leva. När drogkartellerna dundrar fram i sina terrängbilar och finkammar byarna i berglandskapet runt Acapulco rövas unga vackra kvinnor bort. För trafficking är en minst lika lönsam affär som droghandel.

Brutaliteten är vardagsmat för den fattiga mexikanska befolkningen på landet. Med neutral ton beskriver Ladydi kroppen efter en ung man som hon tillsammans med sin mor hittar alldeles i närheten av sitt hem. Den nakna kroppen saknar händer och blodkärlen sticker ut ur handledarna. Med en förundran som skulle klä en poetiskt lagd rättsmedicinare konstaterar Ladydi att de tömda kärlen ringlar sig ur kroppen som små uppsvällda maskar.9789100139315

Berättelsens ödesdigra stämning förtätas när Ladydis tjejkompis Paula förs bort. Visserligen kommer hon mot förmodan tillbaka men är svårt traumatiserad och berövad all ungdomlig livsglädje. Kidnappningen och återkomsten är upptakten till Ladydis egna oundvikliga väg in i katastrofen.

Romanens intrig bygger på intervjuar som Jennifer Clement förde under en tio års period i Mexiko. Det är dessa samtal med utsatta mexikanska kvinnor som är det dokumentära utgångsmaterialet för berättelsen och personerna i ”En bön för de stulna”. Även om romanens personer är fiktiva så ger de en levande röst åt de vittnesmålen som trafficking offer, kvinnliga arbetsslavar och kvinnor intagna på mexikanska fängelser valde att anförtro författaren. Resultatet blev en mycket läsvärd roman om ett civilsamhälle i sitt våldsamma upplösningstillstånd.

Astrid Källström

Titel: En bön för de stulna

Författare: Jennifer Clement

Förlag: Albert Bonniers förlag. Stockholm 2015.

 

Kategori: Läshörnan

Kommentering är stängt