Lär känna din jord

| 8 maj, 2016
webb jord

Ge jorden vad den behöver och njut sedan av en härlig trädgård med generösa skördar.

Kissa i rabatten och älska underjordens hjältar – maskarna. Det är beprövade knep för att få en jord där det växer så det knakar. Lär dig vad din jord behöver för att ge rikliga skördar och prunkande rosor.

Det är vår och i många gröna fingrar kliar det så här dags på året. Fokus ligger ofta på vilka växter som ska sås och planteras, och det kan vara lätt att glömma hur viktig jorden är för ett lyckat odlande.

– Många ser jord som ett rent fyllnadsmaterial som läggs runt växtens rötter för att den inte ska ramla omkull. Men jorden har så många fler uppgifter. Växterna behöver jorden både som skafferi, apotek och törstsläckare, säger Niklas Vestin som är marknadsansvarig på Rölunda gård utanför Bålsta i Uppland.

En bra planteringsjord  ska bestå av hälften fast material och hälften luftiga hål. Om jorden innehåller för mycket luft så torkar den ut för snabbt. Men innehåller den för lite så får rötterna svårt att växa till. Att blanda i torv hjälper till att hålla rätta proportioner av luft och vatten. Andra bra strukturmaterial att blanda upp jorden med är till exempel kvistar och bark.

– En stor del av materialet du behöver finns redan i trädgården. Kör inte bort kvistar och löv. Låt det ligga kvar, det blir toppenfin jord. Vi har mycket att lära av hur det går till i naturen. Kopiera den, tipsar Niklas om.

Småkryp och andra mikroorganismer är nyttiga spelare i jorden. Maskar och större insekter tuggar i sig gamla löv och växtdelar, som de sedan drar ner i marken. Där nere kryper de omkring och gör gångar i jorden som behövs för att dränera ut överskottsvatten.

Maskar är din bästa arbetskamrat i trädgården, tycker Niklas Vestin.

 Urin som gödsel

Om jorden själv får välja...

Om jorden själv får välja…

Alla växter behöver näring, men behovet kan variera mellan sorterna. Generellt kan man säga att ju spädare en växt är – desto försiktigare skall man vara med att gödsla. För mycket näring skadar rötterna, och då kan de varken ta upp vatten eller näring och växten svälter. Under våren och sommaren då växterna utvecklas och står i sin fulla prakt behöver de mer näring än under vintern då de vilar.

Tina Råman är författare. Hon har ett passionerat intresse för trädgården och hon anser att gödsel är grunden till all odling. Så till den grad att hon nu har skrivit en bok om ämnet. Hon menar att kiss är den okrönta drottningen bland gödselvarianterna.

Urin är mycket näringsrikt och alldeles utmärkt som gödsel. Dessutom är det gratis och alltid tillgängligt. Blanda en del urin med 9 delar vatten och ge till jorden ungefär en gång i veckan. Då ger du dina växter bästa möjliga förutsättningar att frodas och utvecklas, säger Tina.

Jord på påse

När man vattnar eller gödslar kan växterna inte tillgodogöra sig allt på en gång. Då fungerar jorden som ett skafferi där växten kan hämta mat och vätska efterhand. Vattnet lagras i de stora och små luftrummen jorden består av. Ju mindre luft desto hårdare håller jorden kvar vattnet. En del växter klarar att tömma även de allra minsta luftutrymmen och klarar sig länge innan de vissnar, medan andra slokar snabbt.

Lars Krantz är trädgårdsmästare på Wi trädgårdar i Ockelbo. Han tycker sig se hur vi allt mer tappar relationen till jorden, att många gör det som går fortast och är det enklaste.

Att lära känna sin jord och sköta den rätt tar tid. Precis som i alla andra relationer, säger han och raljerar kring jord på påse.

Pelargonjord, blomjord, rosjord, planteringsjord… som om det vore någon skillnad. Jord på påse är som pulversoppa eller neskaffe. Visst, det funkar. Men det är riktigt osexigt, säger han. Att blanda sin egen jord tycker han är mycket bättre och roligare. Man blandar torv, sand, lera, löv, kompost … möjligheterna är många. Det är växternas behov som styr.

Det viktigt att skilja på lerjordar och sandjordar. Växter kan ha svårt att etablera sig i en tung och kompakt  lerjord, men en fördel är att den håller vatten och näring väldigt bra. En sandjord däremot, har svårt att hålla vatten och är oftast näringsfattig, men här har växter lätt för att etablera sig.

Städa inte för mycket i din trädgård. Låt grenar och löv ligga kvar, det blir toppenfin jord.

Städa inte för mycket i din trädgård. Låt grenar och löv ligga kvar, det blir toppenfin jord.

Jord är inte

Jag känner människor som skyller alla sina misslyckanden i trädgården på lerjord. Men lerjorden är full med resurser, bara man sköter om den. Till exempel så älskar kålplantor och rosor lerjord, säger Lars Krantz.

Han fortsätter nästan poetiskt att berätta om hur sandjord och lerjord kan hjälpa varandra, den enas svaghet är den andras styrka och tvärtom.

Som odlare komponerar man hela tiden. Jord är inte, jord blir, säger Lars Krantz.

Det handlar helt enkelt om att lära känna sin jord. Umgås med den. Tillbringa tid tillsammans och vara nyfiken. Ge jorden vad den behöver och njut sedan av en härlig trädgård med generösa skördar.

Det viktiga pH-värdet
pH-värdet är viktigt för växternas trivsel. Det visar om en jord är sur, neutral eller basisk. Värdet mäts på en skala från 1 till 14 där 7 är neutral jord. Ju lägre värde desto surare är jorden. De flesta växter trivs i ett pH mellan 5,5–6,5 men det finns de som vill ha lägre, till exempel vill rhododendron och azalea ha 4,5–5,5. Medan många köksväxter vill ha högre, upp emot 6,5–7,5.

 

 

Text och foto: Anna Fanqvist

Taggar: , , , , ,

Kategori: Kultur och nöje

Kommentering är stängt