Organiserad samåkningstjänst verkar i en gråzon i lagen

| 8 maj, 2016
Samåkningstjänst anklagas för att vara svarttaxi.

Luddiga regler kring samåkningstjänster gör den svenska lagen öppen för tolkning. Foto: Petar Milošević

Problemet med svarttaxi är högaktuellt och en ny internationell aktör konkurrerar med de svenska taxibolagen med en samåkningstjänst.

­– De struntar totalt i de lagar och regler som finns här, säger Ejert Seijboldt på Svenska Taxiförbundet.

Just nu skrivs det mycket om svarttaxiverksamhet i landet. En relativt ny taxiaktör, som kör resenärer billigt via en av sina tjänster, har etablerat sig i Sverige och blivit populär. Samtidigt anklagar taxibranschen tjänsten för att bedriva svarttaxi eftersom chaufförerna inte har taxiförarlegitimation. Men företaget själva beskriver verksamheten som en legal samåkningstjänst eftersom lagen säger att samåkning är okej. I det här fallet knyts privatbilister ihop med resenärer via en app och körningarna sker mot betalning.

Fällande dom i Svea hovrätt

På Transportstyrelsens hemsida skrevs nyligen att Svea hovrätt fastställt att den som tar emot och utför körningar via företaget gör sig skyldig till olaga taxitrafik och brott mot kravet att ha taxiförarlegitimation.

Ejert Seijboldt är projektledare på Svenska Taxiförbundet. Han berättar om hur man definierade svarttaxi förr i tiden.

– Går vi tillbaka i tiden tänker man kanske att det var någon skummis som körde, säger Ejert Seijboldt.

I början av 2000-talet varnade man aktivt för svarttaxi, eftersom många som körde var kriminella. Verksamheten förekom oftast på kvällar, då passagerarna var berusade och därför lättare att lura.

Mesig hantering

Idag verkar det största problemet vara internationella taxiaktörer som slår sig in på den svenska marknaden och erbjuder så kallade samåkningstjänster.

– De struntar totalt i de lagar och regler som finns här. I andra länder förbjuder domstolar klart och tydligt sådant där. I det avseendet har Sverige varit mesigt, menar Ejert Seijboldt.

Han fortsätter:

– Det är inget annat än storskalig, organiserad svarttaxi. De har inte tillstånd att bedriva den här tjänsten. Enligt lagstiftningen klassas det som svarttaxi, berättar han.

Att chaufförer som har tillstånd att köra taxi stänger av taxametern och kör svart tror Ejert Seijboldt förekommer.

– Det finns ju ingen statistik som kan säga om det är vanligare nuförtiden, det blir mer en känsla av vad man hör och läser. Men när det sker blåser man ju både åkaren som äger bilen och staten, säger han.

Men Ejert Seijboldt förtydligar att det inte är den här sortens svartjobb de syftar på när de använder ordet svarttaxi.

– Visst, dom kör svart eftersom dom inte redovisar sina intäkter, men dom har ju alla tillstånd som behövs för att köra bilen och den som äger bilen har också alla tillstånd. När vi talar om svarttaxi har man inget tillstånd att köra taxi överhuvudtaget, säger Ejert Seijboldt.

Kontrollerat enligt taxibolagen

Hos de stora taxibolagen i Stockholm verkar man inte ha problem med svarttaxi i det egna företaget.

Natalia Santos är pressansvarig på Taxi Stockholm och enligt henne händer det inte att deras egna chaufförer stänger av taxametern och kör svart.

– Nej, inte så vitt jag vet. Vi har ganska hårda kontroller på det där, säger hon.

Kontrollerna görs på åkeriet fyra gånger per år och då kontrollerar man om den körda tiden stämmer överens med den betalda tiden.

– Finns det skäl till misstänksamhet går vi djupare in på kontroll. Hade det kommit till vår kännedom att man kört svart så skulle vi se allvarligt på det, berättar Natalia Santos.

Om en kund påpekar att man inte fått kvitto efter en körning kan man hantera ärendet på en gång.

– Om det uppdagas hanterar vi det direkt. Förarna vet att det är ett stort risktagande för dem, hävdar hon.

Frederick Scholander är marknads- och försäljningschef på Taxi 020 och han tror inte heller att körningar med avstängd taxameter är vanligt förekommande i bolaget.

– Jag vill ju inte tro det, men det har säkert förekommit, säger han.

Och om det skulle existera anser han att det skulle vara ett problem.

– Det är klart att det är ett problem. Våra kunder, oavsett vem de är, ska ju alltid få ett kvitto på resan. Dessutom är det ju olagligt, berättar Frederick Scholander.

På Taxi 020 genomförs inte aktivt kontroller. Där förlitar man sig på att kunder själva ska höra av sig om något inte gått rätt till.

– Vi sitter inte aktivt och letar. Eftersom vi har ett par miljoner köruppdrag per år kan vi inte kontrollera alla. Men om en kund hör av sig och berättar att man inte fått något kvitto kan vi gå in i systemet och kolla exakt vart bilen kört, så länge kunden berättar vart han åkt och vilket registreringsnummer bilen hade. Därefter kan vi ringa upp chauffören och fråga varför kunden inte fick något kvitto. Det brukar bli ett ganska kort samtal om det visar sig att det stämmer. Då blir föraren antingen avstängd eller får en skriftlig varning, säger Frederick Scholander.

Emil Holknekt

Har du åkt svarttaxi?

Ulrika, 47 år, jobbar på universitet, Östersund:

– Inte vad jag vet faktiskt. Det kan ha hänt någon gång på 80-talet, men det var inte medvetet. Eftersom man betalade kontant då fick man ju ändå inget kvitto.

Michael, 52 år, jobbar med begravning, Nacka:

– Ja, men det var säkert 20 år sedan. På den tiden var det lättare att få tag på svarttaxi än vanlig taxi.

Cosma-Scanti, 20 år, grafisk formgivare, Södermalm:

– Nej. Jag har många vänner som råkat illa ut så jag vill inte ta den risken.

Alexander, 27 år, tekniskt ansvarig på Viasat, Södermalm:

– Nej, faktiskt inte. Jag åker aldrig taxi själv. Enda gången jag åker taxi är när man är flera och delar, vilket blir ganska sällan.

Lena, 88 år, pensionär, Södermalm:

– Nej, aldrig. Varför ska jag göra det? Jag har väl råd att betala om jag ska åka taxi.

Fotnot: På grund av frågans natur ville personerna inte uppge sina efternamn.

Taggar: , ,

Kategori: Samhälle och ekonomi

Kommentering är stängt