Flera initiativ ger trygghet i mörkret

| 8 maj, 2016
14135607987_c128fe7438_z

Enligt Brottsförebyggande rådet är majoriteten av de som känner otrygghet under kvällstid kvinnor. Foto: Rikard Fröberg

Kvinnor i åldern 16-24 år löper nästan dubbelt så hög risk att utsättas för sexualbrott och våldtäkt som övriga befolkningen. En försvarsspray med UV-färg och polisens trygghetstelefon, Nattknappen, vill skapa trygghet i samhället.

De två senaste årens statistik från Brottsförebyggande rådet visar på en högre nivå av sexualbrott. Drygt hälften av de sexualbrott som begicks mot kvinnor under år 2014 inträffade på allmän plats. Flera organisationer och tjänster verkar för att göra samhället tryggare.

I Kalmar har Emilia Fridholm, Molly Wiberg, Malin Germgård, Linn Hermansson och Sofia Schelin startat UF-företaget Purple Alert. Produkten de säljer är en försvarsspray som förblindar och färgar förövaren med vanlig färg samt UV-färg. Det underlättar en identifiering av gärningsmannen.

Försvarssprayen förblindar och färgar förövaren med vanlig färg och UV-färg som underlättar identifiering av gärningsmannen. Foto: Purple Alert

– Vi kände själva ett behov av vår produkt. Vi ville ha något som var enkelt och smidigt att ha med sig men som samtidigt erbjuder ett effektivt försvar, berättar Sofia Schelin.

Hoppas att produkten inte behövs

De hoppas att produkten ska få unga kvinnor att känna sig tryggare när de är på väg hem på natten.

– Som försäljare hoppas man vanligtvis att kunden ska använda produkten man säljer, men det gör inte vi på samma sätt. Vi hoppas att våra kunder inte ska behöva använda försvarssprayen. Produkten finns mer som ”just in case”, vilket kan skapa en trygghetskänsla, berättar Sofia Schelin.

UF-företaget vet i dagsläget ingen som har fått användning för försvarssprayen. Efter nyår märktes dock ett uppsving i försäljningen. Sofia Schelin tror att det beror på att flera män i samband med nyårsfirandet i Kalmar ofredat och förgripit sig på kvinnor.

– En period efter den här incidenten kände sig kvinnor mer otrygga än innan. Nu har det blivit lugnare igen och man pratar inte lika mycket om känslan av otrygghet som för några månader sedan. Vi tror dock inte att problemet har försvunnit. Det finns ett stort antal kvinnor som fortfarande är rädda för att vistas utomhus, säger Sofia Schelin.

En del är kritiska till behovet

UF-företaget har till största del fått positivt bemötande men vissa har varit kritiska till försvarssprayen som en trygghet.
– De negativa reaktionerna vi mottagit är inte riktade mot just oss utan själva problemet i samhället, att man ska behöva försvara sig överhuvudtaget, säger Sofia Schelin.

Brottsförebyggande rådet gör varje år en trygghetsundersökning där kvinnor och män i åldrarna 16-79 år deltar. Monica Landergård, pressekreterare på Brottsförebyggande rådet, menar att trygghet och rädsla är svårt att mäta och att det är väldigt individuellt vad människor känner.

– Trygghet och rädsla behöver ju inte alltid vara rationellt utan är mer uttryck för känslor, och det är svårt att mäta. Det närmaste vi kan komma tror jag är den trygghetsmätning som Brottsförebyggande rådet gör varje år, säger Monica Landergård.

Kvinnor mest otrygga kvällstid

Efter att det länge funnits ett behov av en trygghetstjänst i Stockholmsområdet under nattetid inrättades, år 2009, Nattknappen. Nattknappen är en trygghetstelefon som bemannas av polisens volontärer. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är majoriteten av de som känner otrygghet under kvällstid äldre och yngre kvinnor. Det är något som även bekräftas av Daniel Bredefeldt, central samordnare vid polisen i Stockholm.

– Det är framförallt yngre kvinnor som använder sig av Nattknappen, säger Daniel Bredefeldt.

Han tillägger att många känner en otrygghet när de går ensamma på nätterna, exempelvis på öde gator och genom mörka skogsområden.

Trygghetstelefon för att få sällskap hem

Nattknappen är bemannad under fredagar och lördagar. Antalet samtal varierar från helg till helg.

– Det kan vara mellan tre och tio samtal under en kväll, varav fler är kvinnor än män, säger Daniel Bredefeldt.

Men Nattknappen och dess funktion skapar inte per automatik trygghet, understryker Daniel Bredefeldt.

– Det är som att ringa en vän eller en förälder, man blir aldrig tryggare automatiskt genom att bara ringa upp någon. Volontären följer den som ringer på en karta under samtalet. Om något skulle inträffa kan volontären snabbt får kontakt med polisens ledningscentral som skickar en patrull, säger Daniel Bredefeldt.

Sofia Nilsson

Känner du dig otrygg när du är ute på kvällen?

Sara Åkerlund, 21 år, studerande, Linköping.

– Det beror på vart jag är. Är jag bland folk känner jag mig trygg men inte om jag är ensam. När jag går hem själv brukar jag gå med nycklarna i handen.

Emilie Karlsson, 25 år, VVS-ingenjör, Stockholm.

– Nej, jag känner mig aldrig osäker.

Marina Disoto, 41 år, executive assistant, Stockholm.

– Nej, det gör jag inte. Jag undviker dock att gå i skogsområden och liknande själv.

Evelina Quinzacara, 20 år, restaurangbiträde, Stockholm.

– Det beror på hur sent det är. Den senaste tiden har jag inte känt mig otrygg. Men om jag går på öde gator och i skogsområden brukar jag prata med någon i telefon.

Taggar: ,

Kategori: Samhälle och ekonomi

Kommentering är stängt