Den brasilianska drömmen som kom av sig

| 8 maj, 2016

FantasiönUnder 1950-talet valde Brasiliens dåvarande president, Juscelino Kubitschek, att bygga en helt ny huvudstad. Drömmen var att skapa en plats där de klyftor som slet sönder Brasilien helt skulle raderas ut. Under ledning av arkitekten och stadsplaneraren Lucio Costa lät man bygga en modernistisk drömstad, formad som ett flygplan.

Men drömmen om en klasslös plats uteblev. I dag är Brasília, som staden kom att heta, en plats för en privilegierad medel- och överklass och korrumperade politiker. En plats där fattigdom och kriminalitet göms undan i de satellitstäder som vuxit fram runt omkring Stadsplanen, som centrumkärnan av Brasília kallas i folkmun.

I boken ”Fantasiön” berättare författaren och journalisten Henrik Brandão Jönsson historien om en dröm som kom av sig. Med ett målande och lekfullt språk lyckas Brandão Jönsson få en plats som lätt ter sig märklig, att kännas begriplig och självklar.

Han lyckas dessutom få en vitt främmande verklighet, på andra sidan jordklotet, att kännas nära och lokal. Framför allt i kapitlet där han drar paralleller mellan klyftorna mellan Brasília och dess satellitstäder, och Stockholm och dess förorter.

Eric Andréasson

Titel: Fantasiön

Författare: Henrik Brandão Jönsson

Förlag: Atlas

Kategori: Läshörnan

Kommentering är stängt