Astronomer undersöker hur snabbt svarta hål roterar

| 8 maj, 2016

För att mäta med vilken hastighet svarta hål roterar har forskare tittat på två svarta hål som kretsar runt varandra. Det skriver vetenskapsmagasinet Scientific American på sin webbplats den 1 maj.

Forskarna undersöker just nu OJ 287, ett supermassivt system bestående av två svarta hål, som ligger runt 3,5 miljarder ljusår från jorden. Det är förändringar i systemets ljusförhållanden som astronomer läser av. Ljusförändringarna har sin förklaring i den stora viktskillnaden mellan det mindre och det större hålet.

Black_Holes_-_Monsters_in_Space_wikipedia

Svart hål med röntgen-strålning. Foto: Nasa

I och med att det ”lättare” hålet roterar genom en ring med överhettad massa som snurrar runt det tyngre hålet uppstår massiva utbrott. Följden är ett annat mönster av ljusvågor. Forskarna kunde genom sina mätningar dra indirekta slutsatser kring det stora hålets rotationshastighet. Det mindre svarta hålet har en vikt på 150 miljoner sol-massor, det större väger 18 miljarder gånger mer än vår sol.

Text: Astrid Källström

Taggar: , , , ,

Kategori: I korthet

Kommentering är stängt