Arbetsgivare utnyttjar ungas okunskap

| 8 maj, 2016
Tjej blickar ut över vatten.

Sommaren är en tid då många unga råkar illa ut på jobbet. För Sara, 21, blev jobbet i glasskiosken inte alls som hon tänkt. Foto: Anna Stark


På sommaren uppstår många tillfälliga jobb och risken ökar att som ung utnyttjas på jobbet. Förra sommaren fick LO in 1473 samtal från unga som tvingades jobba under orättvisa förhållanden. För unga som har kunskap om sina rättigheter minskar risken att hamna i blåsväder.

För Sara, 21, verkade sommaren lovande. Hon hade fått sommarjobb på en glasskiosk i en liten ort i södra Sverige och såg fram emot att ha roligt och tjäna pengar. Men det tog inte lång tid innan hon insåg att allt inte stod rätt till och hon märkte hur arbetsgivaren började kringgå reglerna.

– Vi fick jobba mer än sex timmar utan rast, och de som ifrågasatte reglerna fick sparken, berättar hon.

För att uppmuntras att jobba bättre fick hon löfte om lönehöjning, någonting hon såg som positivt då lönen var låg. Men det muntliga löftet var i verkligheten bara tomma ord när löneutdelningen kom på posten. Och arbetsgivaren påstod att samtalet inte hade ägt rum.

– Han använde en härskarteknik som gjorde att jag inte vågade ifrågasätta någonting. Det tog mer än ett halvår innan jag ens fick mitt arbetsintyg, säger hon.

”De utnyttjar ungdomarnas oerfarenhet”

Malin Djuse, ungdomssekreterare på LO, förklarar att denna typ av arbetsgivare utnyttjar ungdomarnas oerfarenhet av yrkesvärlden. Någonting hon menar är vanligare på sommaren då många tillfälliga verksamheter uppstår och då de tillfälliga jobben blir fler.

– Vi får in ungefär 2000 samtal varje år från unga som blir orättvist behandlade på sina jobb. Men många som blir utsatta vågar inte höra av sig alls, berättar hon.

LO-borgen på Barnhusgatan 18.

LO-borgen på Barnhusgatan. Foto: Anna Stark

Arbetsgivare som låter ungdomar ”provjobba” gratis är ett av de vanligare fallen och någonting som Johanna, 20, råkade ut för. För att få jobbet på pizzerian skulle hon provjobba två pass och sedan skriva på ett arbetsavtal. Ett avtal som i själva verket inte visade sig existera.

– Jag påpekade flera gånger att jag ville ha ett avtal. Men när jag arbetat åtta pass utan att få det sa jag upp mig.

De många timmarna hon arbetade resulterade endast i några hundra kronor på kontot. Idag provjobbar hon inte ”för fem öre” och är noga med att berätta för arbetsgivare vad hon vill ha i minimilön. Hon betonar även det viktiga i att genom avtalet vara försäkrad.

– Utan avtal får jag ingen ersättning om jag skadar mig. En gång hade de svabbat golvet på jobbet och jag ramlade baklänges. Det kunde gått illa.

Avtal innebär en trygghet

Malin Djuse på LO råder ungdomarna att undersöka om det finns ett kollektivavtal som arbetsgivaren ska följa. Avtalet innebär en trygghet för de anställda och innehåller minimiregler kring löner och villkor. Men det finns ingen lag på att arbetsgivaren måste ansluta sig till en fackförening och införa kollektivavtal. Oavsett om det finns kollektivavtal eller inte betonar hon vikten av att från dag ett kräva att ett anställningsbevis skrivs, som reglerar lön och regler. Någonting som dessutom är en rättighet att få inom en månad.

På Arbetsförmedlingens kontor i Stockholm City är ungdomarna en prioriterad målgrupp, och för att göra dessa mer förberedda inför arbetslivet jobbar Arbetsförmedlingen med att ge dem en bra första kontakt med yrkesvärlden. På informationsmöten får nyinskrivna ungdomar tips om vad de ska tänka på när de söker jobb, hur de bör söka jobb samt tips och råd kring CV och personligt brev. Varje månad anordnas även rekryteringsträffen ”Jobbrummet”, där ungdomarna får möta olika arbetsgivare.

– Det är en typ av speeddating, där ungdomarna får chansen att träffa och prata med arbetsgivare från olika företag. Vi registrerar och granskar alla annonser på de platser som arbetsgivarna anger samt följer upp och hör med arbetsgivarna om de hittat lämpliga kandidater. På så sätt har vi bra koll på arbetsgivarna samt arbetsplatserna, förklarar ungdomshandläggaren Selim Mercil.

Solnamodellen har gett resultat

Även i Solna är jobbet med kommunens unga ett viktigt projekt och arbetet med ”Solnamodellen” har gett resultat. Någonting som har bidragit till att ungdomsarbetslösheten i Solna kommun är lägre än den generella arbetslösheten, vilket enligt kommunen är unikt. Solna-ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen erbjuds att få hjälp via kommunens arbetsmarknadsavdelning. Genom en god kontakt med både ungdomar och företag i kommunen tipsar arbetsmarknadsavdelningen arbetsgivaren om lämpliga arbetssökande ungdomar.

– Det finns många branscher och jag vet att exempelvis restaurangbranschen kan vara svår. Vi är noga med att de ungdomar som är inskrivna hos oss får lära sig om arbetsrätt. Genom vår miniutbildning får de också intervjuträning och CV-hjälp, förklarar Eva Grönqvist, näringslivssamordnare i Solna kommun.

Hon förklarar att de är noga med att i förväg kontrollera företagen.

– Ser vi att de inte lever upp till kraven avstyr vi samarbetet med dem, säger hon.

Johanna, som idag trivs med sitt jobb som servitris, ställer sig positiv till den hjälp ungdomarna kan få.

– Jag tycker att det är superbra att vi erbjuds detta. Då lär man sig vad arbetsgivarna vill ha, och får förståelse för vad ett arbete innebär.

Hon menar att deltagandet i träffarna både på Arbetsförmedlingen och i Solna visar på att dessa ungdomar verkligen är villiga att få ett jobb. Något som arbetsgivaren borde värdesätta.

– Jag skulle absolut delta om jag fick chansen.

Anna Stark

Fotnot: Sara och Johanna heter någonting annat i verkligheten.

Känner du dig orättvist behandlad?

Till Fackets hjälptelefon på LO (020- 56 00 56) kan du ringa om du har frågor kring sommar- eller extrajobb. Här är ingen fråga för liten.

Checklista:

  • Kollektivavtal: Kolla om kollektivavtal gäller.
  • Anställningsbevis: Kräv alltid anställningsbevis. Beviset ska reglera bland annat anställningsform, uppsägningstid, lön, förmåner och arbetsregler.
  • Provjobb: Jobba inte utan betalt. Se upp för provjobb.
  • Arbetsintyg: Du har rätt att få ett intyg på att du arbetat.
  • Rast: Du har rätt till rast efter fem timmars arbetstid.

Taggar: , ,

Kategori: Samhälle och ekonomi

Kommentering är stängt