Amerikansk fotboll på frammarsch i Sverige

| 8 maj, 2016
Tyresö Royal Crowns spelar match

Stockholm Mean Machines är den förening som vunnit flest titlar i superserien historia. Elva stycken för att vara exakt. Foto: Johan Pettersson

Inför 2016:s upplaga av superserien, Sveriges högsta division för amerikansk fotboll, valde TV4 att storsatsa på sporten. Men tittarna lyser med sin frånvaro. De låga tittarsiffrorna till trots, finns det en hel rörelse som existerar i skymundan i Idrottssverige.

Den 8 april hade superserien premiär. I den första matchen gästade de regerande mästarna Carlstad Crusaders, hemmalaget Tyresö Royal Crowns på Tyresövallen. Matchen var en milstolpe i historien om amerikansk fotboll i Sverige. Inför säsongen 2016 har Svenska Amerikansk Fotbollförbundet för första gången skrivit ett tv-avtal. Under hela säsongen kommer TV4 sända en match i veckan under namnet ”Friday Night Football”.

– Intresset för amerikansk fotboll i Sverige är på frammarsch och Friday Night Football blir ett spännande och värdefullt tillskott till TV4 Sports portfölj av stark svensk ligasport, sade Hans Pekkari, kanalchef på TV12 och TV4 Sport, inför premiären i ett pressmeddelande.

I USA är den amerikanska fotbollen ohotad etta bland de stora idrotterna. På listan över de tio mest sedda tv-programmen i USA under 2015, var åtta amerikanska fotbollsmatcher. Sex från högstaligan NFL och två från de amerikanska collegeligorna. Oklanderlig etta var, som alla år, sändningen av Super Bowl. Den avgörande finalmatchen och NFL-säsongens bombastiska klimax. Omkring 111 900 000 personer såg matchen, enligt Nielsen ratings som mäter tittarsiffror i USA.

I Sverige ser det väldigt annorlunda ut, skulle det komma att visa sig. När MMS – det företag som mäter tittarsiffror i Sverige – presenterade sina siffror fastslog man att endast 3000 personer följt premiäromgången av superserien. Med facit i hand är det lätt att fråga sig hur intresset för amerikansk fotboll i Sverige faktiskt ser ut.

Svårt att locka besökare

Det är återigen match på Tyresövallen. Tyresö Royal Crowns tar i säsongens andra hemmamatch emot Stockholm Mean Machines. Tyresövallen ligger som i en dal av Folkhemssverige. Omringad av en kommunal ishall, massproducerade bostadshus och ett köpcentrum med 50 år på nacken. Båda lagen värmer lojt upp på planen. Ur högtalarsystemet strömmar U2:s ”I still haven’t found what I’m looking for”. Vilket kan, om man så vill, ses som en ironisk blinkning åt en sport som kämpar med att finna sin plats i Idrottssverige.

Tobias Vallin och Patrik Gahne är trogna supportrar

Tobias Vallin och Patrik Gahne är medlemmar i Tyresö Royal Crowns supporterförening Monarkerna. Inför varje match är de på plats flera timmar innan avspark för att förbereda inramningen kring matchen. Foto: Johan Pettersson

Den mest febrila aktiviteten sker runt omkring planen. Tobias Vallin och Patrik Gahne är klädda i Tyresö Royal Crowns röda färger och far runt över hela arenaområdet. De är båda aktiva i Tyresös supporterförening, Monarkerna, och har redan varit här i flera timmar. Kylan får dem att gömma hjässa och händer i luva och ärmar, när de tejpar upp banderoller, lägger vita och röda vimplar på den sektion där Tyresös fans sitter och placerar ut rökbomber längs planens kortsidor.

Deras väg till Tyresö Royal Crowns började på samma sätt: Ett intresse för NFL fick dem att söka sig till närmsta svenska klubb som spelade amerikansk fotboll. Patrik Gahne följde med sin bror på en match – och blev förvånad. Innan hade han inte förstått hur organiserat det svenska seriesystemet i amerikansk fotboll ändå var. Han trodde det ”mest var på skoj, eller något”.

”Kvalitén är sämre här, men man kommer närmare laget”

– I dag följer jag amerikansk fotboll i Sverige mer än den som spelas i USA. Visst, kvalitén är sämre här, men man kommer mycket närmare laget. Lär känna spelare och klubben. Det ger något extra.

Monarkerna följer kontinuerligt med sitt lag på bortamatcher runt om i Sverige. Vilket de, enligt Tobias Vallin och Patrik Gahne, mer eller mindre är ensamma om. Men till hemmamatcherna på Tyresövallen har klubben svårt att locka publik.

– Klubben brukar säga att det är mellan 800 och 1000 på matcherna. Men det är nog snarare 200, som mest. Här i Stockholm finns tre elitlag i fotboll och nästan lika många i hockey. Så det är svårt att göra sig hörd och locka publik, säger Patrik Gahne.

Lagen från mindre städer har lyckats bättre. Störst är intresset i Örebro. De senaste säsongerna har stadens lag, Örebro Black Knights, haft ett publiksnitt på uppåt 1500 åskådare. Ungefär 1000 fler än publiksnittet i superserien i stort. Intresset i staden motiverar att klubben kan spela sina hemmamatcher på Behrn Arena, som är en fotbollsarena av modernt snitt med konstgräs, rymliga omklädningsrum och attraktiva lokaler dit klubben kan bjuda in det lokala näringslivet till sponsorevents, för att ragga mer intäkter till föreningen.

Eldsjälarna är en viktig del för laget 

Eldsjälen Mats Blomgren i arbete

Mats Blomgren är en av många eldsjälar som hjälper Tyresö Royal Crowns att få ihop sin verksamhet. Foto: Johan Pettersson

I Tyresö är det annorlunda. För att få verksamheten att gå runt krävs eldsjälar och engagerade föreningsmänniskor. I ett moln av tjock rök går Mats Blomgren att skymta. Han stänger kylan ute med en tjock luvtröja och en bakåtvänd Kangol-keps när han står och steker chorizokorvar och färdigköpta hamburgare till matchens besökare. Hans son har spelat i klubben och hans hustru är en del av klubbens styrelse.

– Ser du honom där? frågar Mats Blomgren och pekar på Leandro Veal, som är en del av klubbens tränarstab.

– Han bor hemma hos oss. Du vet, ska du fixa en lägenhet i Stockholmsområdet är det inte ovanligt att du hamnar på en hyra på uppåt 15-16 000 kronor. Det har inte klubben råd med. Så han bor hos oss, det har spelare och ledare gjort förr.

Tyresö vinner matchen. Andreas Ehrenreich, lagets huvudtränare, är nöjd med vinsten – och utvecklingen för den amerikanska fotbollen i Sverige. Han, om någon, vet vad han pratar om. För drygt 25 år sedan var han med och grundade Tyresö Royal Crowns och har sedan dess haft en rad olika roller i föreningen.

– Vi är på rätt väg. Bara en sådan sak att vi har fans i dag, som själva inte spelat i klubben. Förr var det bara gamla spelare som kom ner och tittade, säger Andreas Ehrenreich och fortsätter:

– Förbundet gör helt rätt med TV4-satsningen. Massor av människor kollar på NFL. Och, visst, det går inte att jämföra vår produkt med NFL. Men vi måste närma oss det där. Jag tror att man måste ha tålamod, en vision och en strategi. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra.

Eric Andréasson

Amerikansk fotboll i Sverige:

Superserien spelades första gången 1991.

Superserien består av sju klubbar: Carlstad Crusaders, Örebro Black Knights, Tyresö Royal Crowns, Uppsala 86ers, Limhamn Griffins, STU Northside Bulls och Stockholm Mean Machines.

Stockholm Mean Machine är den förening som vunnit flest svenska mästerskap, elva stycken.

I Sverige finns 9450 registrerade utövare av amerikansk fotboll, fördelat på 84 föreningar.

Taggar: , ,

Kategori: Kultur och nöje

Kommentering är stängt