Aktivt kol – för detox och skönhet

| 8 maj, 2016


Aktivt kol har inte bara visat sig vara ett effektivt motgift vid förgiftningar eller vattenrening. Tandblekning, hudvård och detox med aktivt kol är något som blir allt större. Följ med på en resa i det aktiva kolets förlovade land.

Överallt omkring oss finns gifter som vi får i oss, vare sig vi vill eller inte. Vi kan endast påverka en liten del av hur vi äter och lever för att få i oss så lite som möjligt. Men helt förskonade blir vi inte. Är det då inte fantastiskt om det finns en produkt som kan rensa ut gifterna?  Med resultat att vi blir friskare och lever längre?

Att aktivt kol är effektivt i behandlingen av förgiftningar är vetenskapligt bevisat, men det har bredare användningsområden än så. Aktivt kol har använts inom läkekonsten i 3000 år, men trots det finns det inga ordentliga studier som stödjer att det skulle vara effektivt på annat sätt än att ta vid just förgiftningar. Jag bestämde mig för att ge mig ut på en resa i det aktiva kolets förlovade land, och testa några olika användningsområden.

Detox

Aktivt kol som detox? Varför inte? Aktivt kol är en urgammal tradition som sägs härstamma från Kina. Det ges inte bara inom sjukvården, utan dess starkt renande egenskaper gör att den även används i så kallad detox. Detox är helt enkelt rening av kroppen. En systemåterställning kan man säga. Våra kroppar behöver bli rena från alla slags gifter som den får i sig för att fungera optimalt, för att bättre kunna ta upp de bra näringsämnena. Kolet har även visat sig vara skonsamt för tarmarna.

Dock bör man vara medveten om att detoxprodukter rent allmänt inte riktigt kan urskilja goda och dåliga ämnen i kroppen. Den som tar mediciner bör därför tala med en läkare innan användning. En bra regel är att låta det gå två timmar mellan intag av detoxprodukt och medicin. Jag testade aktivt kol som reningsmetod under tre tillfällen på en vecka. En gång på morgonen och två kvällar i rad innan sängdags. Ca 6 ml utblandat i ett glas vatten. Jag har haft problem med stressmage under våren, med omväxlande diarréer och hård avföring. Jag har känt en avsevärd förbättring den här veckan. Dessutom har jag känt mig piggare på morgonen, jag som annars är fruktansvärt morgontrött av mig.

Tandblekning

Vita tänder är något som folket vill ha och är beredda att både lägga ner mycket tid och pengar för. Något som industrin såklart känner till och därför finns det en hel uppsjö av både dyra och tidsödande tandblekningsmetoder. Blekning med aktivt kol är både billigare och snabbare och hyllas därför av bloggare och youtubers världen över. Kolets egenskaper gör att den, förutom att ta bort missfärgningar, också dödar bakterier och ger en friskare mun. Eller? Såhär sa Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson i expressen i augusti 2015:

– Det är oprövat och det finns ingen forskning om det, därför är det inget att rekommendera. Det är möjligt att det fungerar men man ska vara väldigt försiktig med att testa oprövade råd från nätet.

Det behövs mer forskning
Sedan dess har förbundet inte tagit del av någon forskning eller annan information som visar på om aktivt kol som tandblekning är lämplig eller ej.
– Forskning tar flera år, och det är ingenting som jag gissar att det kommer börja forskas på i det närmaste, säger Lena Munck, tandläkarförbundets presstaleskvinna.

Studier eller inte, allting är bra så länge motsatsen inte bevisas, eller var det tvärtom? Youtube-filmerna visar att det blir en tydlig skillnad. Vår reporter upplevde en förbättring, men säger samtidigt att hon fick ökad salivutsöndring.

Hud- och hårvård

Eftersom huden faktiskt är ett organ är det lika viktigt att hålla den ren från gifter och skräp som övriga organ. Och visst blir det skillnad efter behandlingen. Det tyckte i alla fall vår reporter.
– Jag känner mig fräschare och piggare, huden är len och känns jämnare. Jag tycker mig se att påsarna samt en del smårynkor vid ögonen är mindre.

Danska märket Sort of coal säljer hud- och hårvård med aktivt kol, men de använder vitt kol istället för svart. Grundaren Pernille Linge bekantade sig med aktivt kol när hon besökte Japan.

– Jag fascinerades mycket av hur man använde aktivt kol i olika sammanhang, och att kolet var vitt. Det vita kolet bränns med en lägre temperatur än det svarta och färgar inte av sig. Detta kol är heller inte bränt, säger Pernilla Linge.
– Kolet är väldigt bra på att absorbera fett, därför är det perfekt att tvätta håret med schampo innehållande kolet om man lider av fett hår.
Hon poängterar samtidigt att det inte finns risk för uttorkning eftersom schampot innehåller oljor.

Pernille Linge säger att fler och fler hud- och hårvårdsmärken med aktivt kol poppar upp, men att hennes företag är det första i sitt slag som introducerade västerlänningarna för den här typen av produkter.

Recept på kolmask 
1 msk naturell yoghurt
1 tsk citronsaft
4 ml kolsuspension (finns på apoteket)
1,5 tsk gurkmeja

I mat

Sort of coal samarbetar även med restauranger och caféer. Aktivt kol kan man nämligen även ha i maträtter och bakverk. Enligt Pernille Lindgren är det något som håller på att bli stort.
– Restauranger har det som ingrediens i svart bröd, svart sås, svart ris mm. Om man har mycket problem med gaser i magen och är känslig för vissa födoämnen, då är det mycket bra att ha aktivt kol i maten.

Hon poängterar också att det kol som används i maten inte är negativt för upptagning av matens näringsämnen.

Det här är aktivt kol

Aktivt kol är träkol, ofta gjort på brinnande trä eller med mycket hög värme utan syre. Värmeprocessen gör att små porer bildas i träet. Dessa porer kan sedan ta åt sig och lagra stora mängder giftiga ämnen. Men den tar också stora mängder vätska, därför är det extremt viktigt att dricka mycket vatten oavsett om man använder det för invärtes eller utvärtes bruk. Produkten finns både i kapselform eller flytande och kan bland annat köpas på apotek.

En klick kolsuspension på ett vitt papper

Foto: Linda Åkesson

Linda Åkesson

Taggar: , ,

Kategori: Kropp och själ

Kommentering är stängt