Så minns barnen kriget på östfronten

| 4 maj, 2016

de-sista-vittnena-solo-for-barnrost

”Min bror var så hungrig att han åt upp ett hörn av spisen. Han gnagde och gnagde, varje dag- när vi upptäckte det var det en grop i spismuren.”
Vera Tasjkina, 10 år.

”De bombar.. Jorden skakar, vårt hus skakar…
Och vårt hus var litet, med en trädgård. Vi hade gömt oss inne i huset och stängt fönsterluckorna. Där sitter vi alla fyra: mina två små systrar, jag och vår mamma. Mamma säger att hon har stängt fönsterluckorna så nu är det inte farligt”
 Zina Prichodko, 4 år

”Vem räddade oss från det tyska koncentrationslägret, och hur? Från barnen där tog de blod till de sårade tyska soldaterna. Alla barnen dog”
Sasja Sujetin, 4 år

Vi får möta hundratals av de ryska barn som minns kriget på östfronten. Vi får möta barn som sett sina föräldrar bli skjutna, barn som svultit och barn som varit i koncentrationsläger. Barnens berättelser skiljer sig åt men alla har en sak gemensamt, alla levde de och minns kriget på östfronten, på sitt sätt. Boken är skriven av Nobelpristagaren i litteratur år 2015, Svetlana Aleksijevitj, som tillsammans med krigets barn åstadkommit den här boken. En bok vars berättelser är unika, sanna och viktiga.

Sofia Nilsson

Titel: De sista vittnena

Författare: Svetlana Aleksijevitj

Förlag: Ersatz, 2015

 

Kategori: Läshörnan

Kommentering är stängt